Voordelen van ziek zijn

zelfzorgdagboek 5 ziekelijk gelukkig self care journal jan18

Op pagina 138 in mijn boek heb ik jou als lezer gevraagd of je mij je lijstje met de voordelen van het chronisch ziek zijn wilt toesturen. Dit omdat ik hoop dat je op deze manier je ziekte soms ook van de positieve kant kunt benaderen. Hieronder vind je enkele van de ingezonden lijstjes en natuurlijk mijn eigen lijstje. Voel je je geïnspireerd en ben je ook al een lijstje aan het krabbelen? Mail het mij dan en dan plaats ik het hier (dat mag uiteraard anoniem!).

Enkele van mijn voordelen:

 1. Mijn eigen tijd indelen
 2. Uitslapen wanneer ik wil, uitrusten wanneer ik dat nodig heb
 3. Een nieuwe carrière ontwikkelen
 4. Een boek schrijven
 5. Zoveel fantastische mensen – met ziekte – hebben leren kennen
 6. Ontdekken dat ik heel veel aan kan en
 7. Ontzettend veel doorzettingsvermogen hebben
 8. Weten dat je van allerlei dingen gelukkig kunt worden of zijn.
 9. Tijd besteden aan mezelf door bijvoorbeeld een zelfzorgdagboek te maken (foto).

Marieke’s lijstje:

 • Veel meer genieten van de leuke momenten
 • Niet meer uitstellen maar doen of weigeren
 • Ik weet nu wat mijn prioriteiten zijn
 • Ik geniet meer van mijn twee kinderen
 • Wat ik doe, doe ik nu beter

Hanneke stuurde mij het volgende door: Als extra voordeel van de ziekte zou ik naast alle punten die al genoemd zijn toch ook aandacht willen noemen. Ik denk zelfs dat dit voor velen een soort van onbewuste reden zou kunnen zijn (ja ook voor mij). Ik heb in ieder geval in de loop van de jaren wel geleerd, dat je niet alleen ziek bent als je 39 graden koorts heb (was vroeger zo, alleen bij koorts niet naar school) maar als ik geheel eerlijk ben, dan werd ik wel altijd lekker vertroeteld door mijn moeder als ik dan koorts had en ziek thuis was. Nu heb ik geleerd mezelf te vertroetelen en aandacht te geven (en ja grenzen te stellen ook), zodat ik dat van een ander niet meer echt nodig heb (eigenlijk altijd wel een beetje natuurlijk in alle eerlijkheid), afijn laat ik dan zeggen dat ik er niet meer ziek voor hoef te worden.” Ik ben het helemaal met Hanneke eens, al is het iets waar we vaak niet snel bij stilstaan!

Van Berlinda kreeg ik het volgende voordeel toegestuurd: “Een positief voordeel van mijn ziekte: Vermoedelijk werken door de Sjögren mijn traanklieren niet meer. Het voordeel daarvan is dat als ik vol schiet bij emotionele momenten niemand mijn tranen kan zien. Scheelt weer een zakdoek.”

Tijdens een presentatie op zaterdag 20 november 2010 in Driebergen, heb ik aan het publiek (Crohn & Colitis Ulcerosa-patiënten) gevraagd wat voor hun de voordelen zijn van ziek zijn. Hier volgen enkele antwoorden:

 • Vroeg naar bed kunnen (heerlijk relaxen in bed)
 • Meer verdieping
 • Van nadelen voordelen kunnen maken (professioneel)
 • Jezelf en anderen beter leren kennen / dichter naar elkaar toe groeien
 • Mijn ziekte is een goede smoes als ik eens ergens geen zin in heb
 • Makkelijke manier van afvallen – erg slank geworden
 • Geld gespaard omdat ik heel lang alleen maar in huis was
 • Pijngrens verhoogd
 • Beter leren relativeren
 • Ik heb m’n grenzen leren kennen en houd nu veel meer rekening met mijzelf
 • Tijd voor bezinning
 • Ik eet nu gezonder en beter
 • Nadenken over: “Wat wil ik met mijn leven?” en dat heeft veel moois opgeleverd
 • Meer kunnen genieten van de kleine dingen
 • Pas op de plaats maken: wat is ECHT belangrijk?
 • Ziek zijn geeft me dat extra zetje om keuzes te maken
 • Ik durf nu ‘nee’ te zeggen
 • Relativeren
 • Nadenken over wezenlijke dingen
 • Meer tijd voor vrijwilligerswerk
 • Je beter in kunnen leven in anderen
 • Je leert je echte vrienden kennen
 • Strijdlustiger geworden / meer voor jezelf staan
 • Ik zit nu eindelijk in het acceptatieproces en daar ben ik blij om
 • Lichamelijke ziekte geeft afleiding van andere lastige dingen in het leven
 • Ik ben wijzer en sterker geworden
 • Ik heb beter geleerd te luisteren naar mijn lichaam
 • De verbinding van de grote ik en kleine ik is goed tot stand gekomen.

Mia Bakker (MS-patiënte): “Op verschillende vlakken ervaar ik voordelen. Bij het niet meer kunnen werken, denk ik aan:

 • Geen files meer
 • Geen deadlines meer
 • Geen lastige baas en
 • Mijn eigen tijd kunnen indelen.
In mijn dagelijks leven:
 • Ontdekken dat er heel veel lieve mensen zijn
 • Lid worden van een leesclub
 • Overdag naar een schildercursus kunnen gaan
 • Uitgenodigd worden voor G-bowlen
 • 1x per jaar gratis schaatsen in Lelystad (of in mijn geval kijken naar mijn schaatsende kinderen)
 • Alle tijd hebben om op het schoolplein met de andere moeders te kletsen
 • Overdag in alle rust mijn hondje uitlaten
 • Een blog schrijven over de leuke (en minder leuke) dingen van het MS hebben (kijk hiervoor op de site van Femna40)
 • 1x per jaar zeilen op de Loosdrechtse plassen.”

Ramon’s lijstje:

 • Ik heb weer contact met mijn spirituele-ik
 • Ik besef dat ik afgelopen jaren gehard ben door allerlei zaken in mijn leven. Ik stel me nu weer volledig open voor mijn vrienden en familie. Dat maakt mij een rijker mens
 • Ik doe alles bewuster en geniet nog meer dan eerst
 • Ik maak een persoonlijke groei door
 • Ik heb weer contact met mijn innerlijk kind. Erg belangrijk voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *