De overschatting van gezond leven

ziekelijkgelukkig.nl

De laatste maanden zie ik nog meer mensen het belang van gezond eten en regelmatig bewegen onderstrepen in het kader van: dan word je <gegarandeerd> niet ziek. Dat is een mooie gedachte die je veel rust kan geven, nu specifiek met corona maar in het algemeen ook met andere ziekten zoals kanker. Maar het gevoel van controle dat het je geeft is ook een vorm van schijnveiligheid: gezond voedsel en sporten is zeker geen ‘be-all and end-all’ (ultieme oplossing) voor een leven zonder ziekte en ik ben daar één (van vele) voorbeeld(en) van.

Ik kan me er enorm aan ergeren dat mensen verkondigen dat als je maar gezond leeft en veel beweegt je dan niet ziek wordt. Ik ben opgegroeid in een gezin dat gezond at. Doordeweeks werd er niet gesnackt, geen frisdrank gedronken en we deden ook niet aan patatdag. Als tussendoortje at ik een appel of een mandarijn en als we een koekje bij de thee aten door de week dan was dat een tarwebiscuitje (die ik weigerde). Ik heb mijn hele leven actief gesport. En toch kreeg ik op een dag lupus. Als de regel zou opgaan voor gezond eten en regelmatig bewegen, dan zou ik nooit ziek zijn geworden. Nog steeds eet ik heel gezond. Ik doe nog steeds niet aan patatdagen, ik ben dol op grote hoeveelheden groente en fruit, ik eet uitgebalanceerd, alles volkoren, geen vlees en vis, vrijwel geen fastfood… Mijn enige “zonde” is chocola aan het einde van de dag. Daarnaast beweeg ik iedere dag zoveel als ik fysiek op dat moment kan: fietsen, wandelen, yoga, pilates, barre, fitness… en nee, de lupus is niet op magische wijze verdwenen omdat het niks te maken had met mijn leefstijl.

Als je rond gaat vragen onder mensen die een chronische ziekte of kanker hebben gekregen, zul je van veel mensen, (naar waarheid) horen dat ze regelmatig bewogen en meestal ook best gezond leefden. Aan de andere kant zul je ook veel mensen om je heen zien die hun hele leven troep eten en op de bank hangen, die helemaal niet ziek worden. Ja gezond eten is beter en ja je lijf heeft beweging nodig om het fit en gezond(er) te houden en nee, als je dat doet heb je absoluut niet de garantie dat je geen kanker of ernstige vorm van corona of een auto-immuunziekte gaat krijgen. Het leven is namelijk niet eerlijk en niet logisch en er is geen handleiding voor hoe je fit en gezond 105 jaar oud wordt. Hou jezelf en anderen niet voor de gek. Het leven overkomt je gewoon.

 

 

4 gedachten over “De overschatting van gezond leven

 1. Anna zegt:

  Bovenstaande klopt helemaal Janet.
  Ik heb ook altijd gezond geleefd en toch kreeg ik ssc, twee soorten kanker en spierziekte.
  Leef nu nog heel gezond . Zelf denk ik dat het meer in de genen zit.

  Beantwoorden
 2. Jose zegt:

  Hier ook op begroeid met sporten en gezond eten en toch achteraf een heel slecht bindweefsel hebben door een dna foutje en een auto immuun aandoening en pech heb je. Kan. U zo slecht tegen mensen die roepen dan heb je vast niet gesport oid aangezien in de slankste niet ben en nooit geweest ook ondanks 10 u per week sporten en gezonde voeding. Vreselijk al die voor oordelen etc. Wat in je genen zit los je niet op met dit alles. En toch blijf ik bij gezonde voeding, van beweging moet ik het niet meer hebben helaas.

  Beantwoorden
 3. Jan Bouwmeester zegt:

  Helemaal mee eens.
  Gezond eten en veel beweging is goed.
  Meer kun je niet doen.
  Waarom kreeg je Lupes? Als je het aan specialist etc. voorlegt krijg je vaak het antwoord wij weten het ook niet.

  Beantwoorden
 4. Nana zegt:

  Gezond of niet gezond, het zit allemaal in genen. Helaas. Ik weet dat mijn lupus er niet van weg gaat maar mjjn lichaam voelt zich toch beter met gezonde voeding en wat beweging. Zeker nu met corona helpt het om je gezond verstand beter te behouden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *