“Rondkomen kun je leren”

Nee, ik ga jullie in deze blog niet leren hoe je kunt rondkomen van weinig geld, wees gerust! šŸ˜‰ Dit is de naam van een 4-delige workshop die de gemeente Groningen gratis aanbiedt aan minima. Dit doen ze al jaren en ik stoor me er al even zo lang aan. Het suggereert dat er iemand is, die jou wel even kan vertellen hoe je rond moet komen van je minimale uitkering (Wajong of Wia of bijstand of wat dan ook). Ik ben dan ook zeer benieuwd wie ze precies hebben ingehuurd om deze cursus te geven en ik hoop dat die mevrouw of meneer zelf ook leeft van een bedrag van rond de 800 euro in de maand. Het zou toch te gek zijn als iemand die leeft van een ‘normaal’ inkomen, jou, de minima, gaat vertellen wat je wel en niet moet doen met veel minder geld.

Inmiddels heb ik alweer bijna vijf jaar een WIA-uitkering. Ik ben ook ZZP’er – momenteel niet praktiserend. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn inkomsten achteraf worden verrekend met mijn WIA-uitkering. Daardoor heb ik geen hoge werkdruk terwijl ik fysiek niet in staat ben te ‘zzp’en’. Nu word ik wel iedere maand bij voorbaat al gekort, op basis van mijn gemiddelde minimale inkomsten en die ‘korting’ is ongeveer 50 euro per maand. Dat betekent dat ik sinds ruim een jaar leef van ongeveer 820 euro in de maand. Tel daar nog huur- en zorgtoeslag bij op en ik zit iets ruimer. Ook kom ik, als chronisch zieke, in aanmerking voor wat financiĆ«le extraatjes zoals een deel van de teruggave van het eigen risico en een soort van eindejaarsbijdrage van het CAK-BZ.

Het is geen vetpot, maar het is voor mij redelijk te doen. Toch probeer ik de laatste tijd – eigenlijk sinds 1 januari – wat meer op mijn geld te letten. Dit in verband met de al eerder aangekondigde koopkrachtdaling. Ik zou deze maand dus minder voor mijn geld moeten kunnen kopen dan afgelopen december. Omdat ik niet te krap wil komen te zitten (en nog steeds graag op vakantie zou willen gaan deze zomer) let ik dus maar een beetje op de boodschappen die ik haal, mijn grootste kostenpost in de week. Ik eet vrij gezond en breng nogal regelmatig een bezoek aan Ekoplaza en vooral die bezoekjes staan me duur. Ook fruit en groente bij de AH kopen, omdat het geen marktdag is, of omdat ik te moe ben om naar de markt of Aldi te lopen (de Aldi is tegenwoordig ook steeds duurder met z’n komkommers en courgettes) kost meer geld. Nu is het dus tijd voor een budget: 30 euro in de week voor boodschappen dacht ik zo, voor mij alleen. Dat moet te doen zijn toch?

Om de kosten te drukken, kan ik altijd nog terugvallen op samen eten of meedoen aan potlucks. Dat woord staat me sowieso aan!

Verder ben ik weer meer in het fitnesscentrum te vinden. Dit omdat het weer kan (ik voel me relatief fit) en omdat ik dan geen wandelingen maak die me, gezien waar ik woon (in het centrum), altijd langs de winkels laten gaan.

En in plaats van de 101 Woonideeƫn te kopen, lees ik hem bij de bieb en wie weet heb ik dan in het voorjaar geld om mijn huisje opnieuw te verven en een nieuwe vloer te laten leggen. We zullen zien!

Heb jij nog budgettips? Ik hoor ze graag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *