Januari 2016: ijzel, yogafrustratie, studeren en schrijven…

streetart brummie lichtballen hoofd vrouw

De titel van deze blog is wel een goede opsomming van hoe voor mij de maand januari eruit zag. Per 1 januari 2016 was ik redacteur-af bij de NVLE waar ik maar liefst 9 jaar voor ‘glossy’ kwartaalblad Venster heb gewerkt als vrijwilliger. Heerlijk om te doen, fijn om zulke toffe collega’s te hebben maar nu is het tijd voor weer iets anders.

In Groningen begon het jaar nogal fris. En wit. En glad. Dat zorgde ervoor dat ik niet altijd kon sporten. Want ik ben doodsbang dat ik uitglijd als het zo glad is. Dus dan blijf ik gewoon lekker binnen. Dat betekent dan weer niet dat ik gewoon op de bank mag hangen. Nee, ik moet bewegen. Ik was een tijd geleden al deze 30 dagen yoga challenge tegengekomen (aan de hand van YouTube video’s die je iedere dag in je inbox krijgt) en daar ben ik mee begonnen. Wat een beginnerscursus is, voelde voor mij aan als een cursus voor gevorderden. Van de eerste les werd ik heel erg sip. Ik kon gewoon niet meekomen, hijgde me kapot, had best veel lichamelijk ongemak, moest om de haverklap rusten, bleek hartstikke stijf en ik werd er alleen maar verdrietig van. En gefrustreerd. Vooral heeeeel gefrustreerd.

Ik dacht serieus dat ik al heel wat had opgebouwd op conditiegebied, maar dat blijkt al snel tegen te vallen zodra je mee gaat doen met de echte wereld. Uiteindelijk ben ik toch les 2 gaan doen. Ik besefte dat ik van mezelf niet moet verwachten dat ik op normaal niveau functioneer. Ik moet mijn eigen pad creëren, ook als ik meedoe met zulke video’s. Bij les 3 was ik al veel beter in aanpassen en bij les 9 dacht ik serieus al ietsiepietsie vooruitgang waar te nemen in mijn conditie. Ik moet wel steeds al mijn gewrichten ontzien en mijn fysio zei ook dat ik door de prednison en de gewrichtsontstekingen niet teveel moest verwachten van mijn lijf, maar dat ik gewoon lekker door moet gaan op mijn manier. Na die begindip doe ik dat en het bevalt goed!

Verder ben ik naar aanleiding van de studie die ik volg tot natuurvoedingsadviseur een ontstekingsremmend (en slijmvliesopbouwend) dieet voor mezelf aan het creëren. Dat valt nog niet mee als je niet zoveel concessies op (lekker) eetgebied wilt doen. Eten is toch ook wel een beetje genieten?
Wat ik vooral lastig vind is dat ik al 20 jaar uit overtuiging vegetarisch eet (geen vlees en geen vis) en dat dit dieet voorschrijft dat ik ook geen zuivel meer mag, vrijwel geen eieren, geen suiker (ook geen ahornsiroop, honing, dadels…), geen fruit (alleen maar suiker), geen gluten/granen, bij voorkeur zo min mogelijk peulvruchten en noten en ik dan toch even echt niet meer weet wat ik naast groente en wat alternatieve granen zoals quinoa (wat ik echt niet lekker vind) nog mag/moet eten. Ik probeer nu dus de ideale middenweg te vinden, en daar doe ik nu al ruim een week over. Piekerend boven mijn studieboek. Iemand nog tips?  Ik wil starten zodra ik ben gestopt (compleet afgebouwd) met de prednison (vanaf vrijdag, yesss!!!). Yesss voor geen prednison meer, niet voor ‘niks meer te eten’.

En ik werk lekker door aan een e-book. Het zou 15 a4 lang worden, maar ik zit al op 15 a4 en ik ben nu ongeveer op de helft… Hmm. Ik ben te lang van stof denk ik. Dat betekent dat ik aan deze blog ook maar eens een einde moet schrijven.
Wat doen jullie zoal in het dagelijks leven?

2 gedachten over “Januari 2016: ijzel, yogafrustratie, studeren en schrijven…

 1. Mai zegt:

  hoi Janet, yoga!!!
  Ik ben sinds half mei ook begonnen met yoga.
  Het zal in de lucht hangen of zo.
  Maar ik doe het in mijn woonplaats in een sportschool.
  1 van de yoga-instructrices kende ik al en zij raadde me de yinyoga aan en zij zei dat dat de enige yoga-vorm is die ze me aanraadt.
  Yinyoga gaat over bindweefselstrekkingen en is ook goed voor je gewrichten (vanwege die bindweefselstrekkingen).
  Dit in tegenstellingen tot andere yogavormen die meestal ook gaan over spieropbouw, wat meer een soort yangvorm te noemen is.
  Er is geen zuivere yin- of yangoefening maar er zijn wel typische yin-oefeningen: die meestal weinig spierkracht vragen en daar neig ik ook gelijk naartoe: als oefeningen meer yang zijn, dan waarschuwt de instructeur altijd eerst van tevoren of geeft alternatieven aan.
  Voor mensen met chronische problemen zoals ik is yin-yoga een verademing.
  Misschien kun je -als je je huis niet uitkunt- anders ook op internet zoeken naar yinyoga-vormen om het leuk te houden voor jezelf.
  De yinyoga-instructrice die een kennis van me is, die vertelde me dat haar gezondheidsproblemen door met name juist de yinyoga verbeterd zijn.

  Oh jij zit dus ook met je handen in het haar vanwege dat gelazer met voeding.
  En dat was je dus ook al verteld dat peulvruchten en noten niet handig zijn.
  Ja toen ik een auto-immuunprotocol zag, toen zakte de moed me ook totaal in de schoenen zeg.
  Tja of ik nog tips heb…
  -Peulvruchten -als je ze toch eet- wellen (een nacht), kiemen (scheelt al wat qua vertering);
  -Dat kun je ook doen met granen: er is ook glutenvrije haver die je een nacht in een vloeistof van jouw voorkeur zet: ¨overnight oats¨;
  -Groentesapjes maken van bijv. wortel, bleekselderij, gember, komkommer met een heel klein beetje rauwe azijn erbij (helpt goed voor de vertering) en evt. wat hennep(melk): in hennep zit eiwit en dat verzadigt tenminste wel en verzacht de smaak van de rauwe azijn: wortel elke dag helpt goed met de ontgiftiging schijnbaar: trouwens ook bladgroente -beter geen rauwe kool: rauw zit er een stof in die niet zo goed is voor de schildklier- zoals slablaadjes zijn goed voor in je sapjes;
  -Heb je een blender? Daar kun je leuke dingen mee doen: zoals bijv. zelf hennepmelk maken (hennepzaden ongepeld kopen: lekker goedkoop voor melk mee te maken en bijv. 3 eetlepels daarvan in een liter water anderhalve minuut laten lopen, afzeven met een fijnmazige zeef): wel aanzoeten met een appeltje of dadels als het mag van jouw dieet en dan bijv. cacao evt beetje kaneel erbij / vanille: en je hebt lekker chocomelk;
  -Mag je wel aardappels? In het Mcdougalldieet mag je (tenminste) lekker aardappels eten, joepie!
  Je schijnt ervan af te vallen, maar ik kan dat maar moeilijk geloven. Dat geldt dan vast weer voor iedereen behalve mijn persoon:-)

  Groetjes!

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   Yinyoga heeft al een tijdje mijn aandacht. Ik ben momenteel niet fit genoeg om buitenshuis te yoga-en dus ik moet het doen met het online aanbod een een half jaar geleden had ik een yinyoga video van de bieb gehaald. De buigingen zijn meteen zo extreem dat ik er een beetje moedeloos van werd en in mijn eentje in huis dit doen vind ik ook best een beetje saai en demotiverend. Toch trekt yoga me heel erg…
   Ja, dat van het wellen van peulvruchten heb ik ook gelezen. Dan verdwijnen de zwaar verteerbare stoffen. Ik heb een blender. Ik gebruik de staafmixer vaker – uit gemakzucht. Het zou wel handig zijn als ik mijn keukenmachine eens een tijdje op het aanrecht laat staan. Momenteel volg ik geen dieet (nou ja, ik eet vegetarisch maar dat is voor mij geen dieet) dus ik mag alles wat ik lekker vind 🙂 Groetjes, Janet

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *