Leven in Corona, ehm, Covid19-tijd

Inmiddels zijn we het denk ik allemaal wel een beetje beu om bijna al onze tijd in huis door te brengen. Helemaal als het weer zo mooi is en je weinig buitenruimte hebt. Ik ook. Het duurt lang. En het gaat nog heel lang duren. Aan de andere kant ben ik, en veel chronisch zieken met mij, ook wel wat gewend wanneer het aankomt op wekenlang aan huis gekluisterd zijn. Omdat ik niet van deprimerende blogposts hou en ook niet van een leven van bij de pakken neerzitten, maak ik er voor beide het beste van. Ziekelijk Gelukkig, nietwaar?

Ik ging deze periode enorm onfit in en dat jaagde me wel een beetje angst aan. Ik zat niet te wachten op extra doktersbezoeken nu. Ook baalde ik dat fysio en fitnesscentrum geen optie zijn om m’n conditie weer een beetje op te bouwen. Gelukkig had ik een goede longarts die mij zo goed als dat kon vanaf begin april 4 weken lang telefonisch heeft bijgestaan, net zo lang tot ik weer zo goed als hoestvrij was, meer lucht had en me stukken fitter voelde. Het kostte zoveel tijd omdat hartritmestoornissen met de meeste snelwerkende inhalators niet samen gaan en we 1 moesten vinden waarvan de bijwerkingen acceptabel waren en het succes groot. Nu ben ik blij met de Formoterol Atimos waarvan de bijwerkingen nu nog maar 2x per dag 20 minuten duren (in het begin was dat 2x 1,5 uur en dat vond ik al best acceptabel). En sinds die inhalator gaat mijn gezondheid met sprongetjes vooruit: fietsen gaat beter, lopen gaat beter…

In het kader van: ik zit hier toch in m’n up en kan met niemand in het echt afspreken om samen iets te eten of drinken in of buitenshuis leek het me vorige week wel een goed moment mijn suikerverslaving aan te pakken. Dat heb ik al veel vaker gedaan en meestal gaat dat de mist in zodra ik weer ergens op bezoek ga, bezoek krijg of horeca bezoek. Aangezien dat allemaal niet kan en ik ook niet voor een suikerwens zomaar naar de supermarkt kan gaan (ik deed de eerste 6 weken helemaal niet zelf boodschappen en nu ga ik 1x per 2 weken zelf rond 8 uur ’s ochtends) is dit een fantastische kans. De voordelen van corona-opsluiting mensen… 😉

Waarom wil ik geen suiker meer eten ondanks dat het zo lekker is? Omdat ik wel weet dat continue grijpen naar chocola en chocoladekoekjes nou niet de meest geweldige keus is voor mijn lijf, omdat dat ook de oorzaak zou kunnen zijn van dat mijn hoofd zo vaak zwaar en watterig aanvoelt én omdat ik steeds vaker lees dat suiker zorgt voor ontstekingen in het lijf. En die ontstekingen komen me echt de keel uit. Dus ik wil er graag achter komen of het me minder ontstekingen en betere bloedwaarden oplevert als ik stop.

En laat ik nou net een boek zijn tegengekomen dat zo heerlijk positief praat over allerlei fruit en groenten dat ik als ik dat aan het lezen ben, niets anders wil dan al die fruitsoorten uitproberen. Nu. Meteen! Het boek heet Life-changing Foods (ja, ook de NL vertaling heeft een Engelse titel en de Nederlandse versie is absurd duur, €51. Ik lees het Engelse e-book dan ook maar). Als ik het uit heb, dan begin ik gewoon weer opnieuw zodat ik hopelijk zo lang gemotiveerd blijf zodat ik ook daadwerkelijk een gefundeerde conclusie kan trekken als ik wel weer wil beginnen met heerlijke chocolakoekjes. En ik heb ook al een recept klaarliggen om zelf een gezondere versie te maken.

Daarnaast ben ik ook nog Qi Gong gaan doen. Dat is een Chinese vorm van bewegen die lijkt op T’ai Chi en die erg goed schijnt te zijn voor de gezondheid. En daarnaast heeft het nog een voordeel: het is een lichte vorm van bewegen waarbij je je amper hoeft in te spannen. Het belast de gewrichten veel minder dan bijvoorbeeld yoga doet. Ik neem zo nu en dan wel een pauze tussendoor als ik een YouTube filmpje van 20 minuten volg, want fysiek kan het in het begin nog wel wat te zwaar zijn als je conditie vrij belabberd is of als je net uit een opvlamming komt. Zelf doe ik nu steeds deze YouTube video van YoQi: Purge & Tonify. Dit is voor beginners die nogal wat gezondheidsklachten hebben het beste om mee te beginnen omdat het gericht is op het reinigen van het lichaam en het op te frissen met nieuwe energie. Mocht je trouwens moeite hebben met Engels en toch Qi Gong willen doen; er staan talloze video’s online. Check alleen wel of het een goed niveau voor jou is. Ik begon eind februari met een andere video die zogenaamd voor beginners was en dat ging veel te snel voor mij dus op de derde dag haakte ik al af. Dan werkt het niet.

Ik ben benieuwd of er lezers zijn die baat hebben hebben gehad bij het stoppen met suiker (ik word graag geinspireerd door mooie verhalen) of die Qi Gong (of T’ai Chi) zijn gaan doen en het fijn vinden of er positieve resultaten mee hebben behaald. Laat het me weten! En hou vol!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *