Studie voeding

foto studie

Eind februari heb ik een thuisstudie (Natuur)Voedingsadviseur aangevraagd. Ik zat al maanden te peinzen over een (thuis)studie en wilde graag iets met voeding doen. Het moest niet laptopgebonden zijn en ook liggend in bed kunnen. Tja, met zoveel opvlammingen zijn de meeste dingen veel te intensief geworden en ik wil niet meteen hoeven afhaken 😉

Voeding heeft al veel langer mijn interesse en dan met name de combinatie van voeding (en levensstijl) op auto-immuunziekten. Ik doe al geregeld onderzoek, bijvoorbeeld op internet maar ook door middel van talloze boeken uit de bibliotheek en besteld op internet.

Om eerlijk te zijn, zie ik soms door de bomen het bos niet meer. De een zegt dit en de ander zegt dat. Glutenvrij, suikervrij, plantaardig, Paleo, geen alfalfa, geen nachtschaden, alleen maar biologisch … Al die dingen tegelijk doen is niet te doen. Het is zelfs onmogelijk want Paleo en vegan gaan helemaal niet samen. Terwijl het ene dieet pleit voor juist veel vlees, zegt het andere dieet dat je juist niks dierlijks moet eten.

Om er toch iets mee te kunnen, probeer ik nu vooral mijn eigen plan te trekken. Wat wil mijn lichaam en wat voelt goed voor mijn lichaam? Soms experimenteer ik wat: een aantal dagen glutenvrij, hoe voelt dat? Een tijdje vegan eten, is dat wat? Maar tot nu toe ben ik nog niets tegengekomen waarvan ik dacht: dit is het. Daarom dus de studie erbij. En drie nieuwe boeken over eten en auto-immuniteit (waaronder die van Terry Wahls en Amy Myers).

Doel is weer controle te krijgen: controle over mijn lijf en leven. Nu heb ik sterk het idee dat mijn lichaam bepaalt wat ik doe of niet doe en dat is vaker het laatste dan het eerste. Sinds de opvlamming van 2006 heb ik geen stabiele periode meer gekend die langer dan een half jaar duurde en dat voelt allesbehalve oké. Uit het niets komen de ontstekingen opzetten en ik zit weer onder de medicatie. Ook dat laatste voelt niet goed. Ja, het voelt goed dat ik er zoveel baat bij heb maar de bijwerkingen zijn niet fijn (slapeloosheid, onrust in mijn hoofd, veel te snelle hartslag, rode vlekken, opgezwollen gewrichten, constipatie, hoofdpijn, soms duizelig…) Daarnaast denk ik ook: is het wel oké steeds maar ons immuunsysteem geheel uit te schakelen met medicijnen als azathioprine, cellcept, MTX en prednison? Is ons immuunsysteem niet het belangrijkste dat we hebben? Is het niet levensgevaarlijk zonder afweer rond te lopen? Het is in elk geval nog geen enkele keer zo geweest dat ik geen ontstekingen kreeg terwijl ik prednison en azathioprine gebruik.

Zoveel vragen… ik hoop jullie de komende tijd interessantere berichten te kunnen geven van mijn bevindingen op voedingsgebied. En als iemand een tip heeft voor een eetplan/dieet of een goed boek voor eet- en levensstijl, laat het me weten!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *