Vrijheid in keus arts of verpleegkundig specialist

Doctor with stethoscope
                                                                                                                                              Foto door Online Marketing op Unsplash

In veel (misschien vooral academische) ziekenhuizen loopt er tegenwoordig een verpleegkundig specialist (VS) rond die de helft van de afspraken van de arts overneemt. In het UMCG is dat twee jaar geleden ingevoerd op de afdeling systeemziekten. Sinds die invoering zie ik om en om mijn arts en de verpleegkundig specialist. (Op de andere afdelingen waar ik kom, is dat overigens niet zo.) Een nieuwe ontwikkeling waar ik niet altijd blij mee ben.

Ik snap dat de werkdruk voor artsen hoog kan zijn en dat kosten tegenwoordig een grote rol spelen in de zorg. Een verpleegkundig specialist inzetten is dan natuurlijk goedkoper en efficiënter, maar het heeft ook nadelen. Als ik een afspraak heb en ik heb zelf geen klachten maar kom alleen om uitslagen te horen, dan is een bezoek aan de VS prima. (Dan is het zelfs soms prima als ik in ‘MijnUMCG’ online zelf even die uitslagen lees. Die kan ik inmiddels redelijk goed interpreteren. Scheelt nog meer geld en tijd!) Als er wel echt iets is en het is gecompliceerd (iets specifieks van hart of longen) dan vind ik het gewoon fijner dat ik dan mijn arts zelf spreek. Bij de VS is het dan toch vaak zo dat eerst overlegd moet met mijn arts omdat zij de verantwoordelijkheid houdt.

Misschien ben ik ook ouderwets. Ik kom al 22 jaar in het UMCG en vrijwel al die tijd stond ik in direct contact met mijn eigen arts. Ruim tien jaar lang was het hoofd van de afdeling mijn arts en die kreeg ik meteen aan de telefoon als ik belde. Dat zou tegenwoordig echt ondenkbaar zijn. Je komt de waakhonden aan de telefoon amper voorbij 😉

Voor mij is de VS meer een opwaardering van de reumaverpleegkundige (bestaat die eigenlijk nog?) die vroeger niet verplicht was, maar waar je heen ging als je wat langer wilt praten over dingen waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven waar je arts dan zijn/haar tijd niet aan hoeft te besteden. De menselijkheid van de zorg zeg maar (al is de arts in de loop van de 20ste eeuw natuurlijk ook een stuk menselijker geworden). Heel fijn als aanvulling. Dat soort praktische zaken zijn bij mij nu niet meer zo vaak aan de orde. Dat komt waarschijnlijk ook door bijna 24 jaar ziek zijn. Dan ben je alles al eens tegengekomen. Ik heb daardoor en door jarenlang actief zijn voor de patiëntenvereniging zelf ook een flinke dosis kennis opgedaan en een behoorlijk netwerk voor oplossingen en advies.

“Je hebt alle vrijheid als patiënt zelf te kiezen”

In november had gevraagd de afspraak die ik gisteren had om te wisselen voor een afspraak met mijn arts omdat ik iets dat voor mij heel belangrijk is te willen bespreken (iets dat ik niet had uitgespecificeerd bij de aanvraag omwisseling). De VS had mij te horen gegeven dat omwisselen onzin was en dat ze zelf prima gesprekken kan voeren, maar dat de wens van de patiënt wel wordt ingewilligd. Ik kreeg daardoor de indruk dat ik iets onredelijks vroeg en moeilijk deed. Nu hoorde ik gisteren van mijn arts dat het niet verplicht is om naar de verpleegkundig specialist te gaan (dat wist ik al) en dus ook dat je er altijd voor mag kiezen om je arts te spreken in plaats van een VS. Dat wist ik niet. Het is dus nog gewoon de keus van de patiënt en je hebt hier alle vrijheid in. Ik denk dat dit belangrijk is om te weten, dus vandaar deze blog. Je mag ALTIJD zelf kiezen wie je ziet. Wist jij dit?

En het gesprek met mijn arts gisteren verliep naar tevredenheid: ik ga binnenkort een nieuwe intake doen voor revalidatie en hoop mijn gewenste fysieke doel te kunnen bereiken (ik zal hier in een andere blogpost nog meer over vertellen). Zoals diverse zorgverleners in revalidatiecentrum Beatrixoord mij in 2008 leerden: kom op voor jezelf en maak je wensen kenbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *