Aandacht voor jezelf

aandacht voor jezelf

In de drukte van de gemiddelde dag vergat ik heel vaak een moment van bewuste rust te nemen. Toen ik nog volledige werkweken werkte, had ik het vaak zo druk dat ik amper tijd had om te eten (op sommige dagen werden het uit nood kant-en-klaarmaaltijden) en bedacht ik me op zondagavond – voor aanvang van weer een nieuwe werkweek – dat ik pas weer iets voor mezelf zou kunnen doen op woensdagavond. Ten minste … als er dan niet iets ‘belangrijker’ tussendoor kwam. Na het werken, de reistijd en de maaltijden had ik afgesproken met vrienden, ging ik naar het theater of naar de bios en volgde ik cursussen. Toegegeven: die dingen doe je wel voor jezelf en je kiest er ook zelf voor maar ik ervaarde het tegelijk ook als geen moment voor mij (en met mij) alleen hebben. Ook dat hebben we nodig om ons op te laden en goed te kunnen leven!

Nu ik werk als zelfstandige en noodgedwongen maar een paar uur per week, heb ik een veel betere balans gevonden tussen zelf-tijd en overige tijd. Ook al heb ik het gevoel dat ik door mijn chronische ziekte maar 1/3de van de tijd heb van een fysiek gezond persoon.
Ook al schreeuwen onze geest en ons lichaam soms nog zo hard naar ons, toch geven weinig mensen echt gehoor aan de vraag om meer ontspanning, meer aandacht voor jezelf. Terwijl de consequenties van het negeren zo groot zijn … je geniet minder van je leven. Bijna alle dingen worden routine: ‘je moet erdoorheen’. ‘Zo is het nu eenmaal’ of ‘Als ik straks vakantie heb, verandert het wel …’. Je raakt misschien gedemotiveerd, gedeprimeerd … misschien voelt het zelfs alsof je een burn-out krijgt. Dat kan ook als je niet goed voor jezelf zorgt.

Hoe doe je dat? Aandacht aan jezelf schenken? Dat weten we eigenlijk heel goed, maar door de routine  van ons huidige drukke leven lijken we soms te zijn verleerd waar we echt van kunnen genieten. Aandacht voor jezelf wordt dan al snel een wijntje bij het eten of een Bon Bon Bloc terwijl je de ene na de andere aflevering van je favoriete tv-serie vanavond mag kijken als beloning voor je drukke werkweek. Maar van tv-kijken laden we geestelijk niet op en het eten en drinken van chocola en wijn geven een tijdelijke kick maar helpen niet op de lange termijn. Bovendien zijn beide ook niet echt goed voor je 🙁

Dus de TV gaat uit, het stuk Bon Bon Bloc wordt ingewisseld voor een stukje kwalitatief goede (minimaal 72% cacao) chocola en jij gaat bedenken waar je echt van geniet en waar je van tot rust komt. Wat geeft je het gevoel dat leven ook echt genieten kan zijn?
Om je op weg te helpen … in de foto hierboven zie je de Flow en de Happinez. Twee bladen waar ik ultiem mee kan ontspannen. Flow geeft me vervolgens weer talloze creatieve ideeën waardoor ik ga waterverven, iets maak van klei of lekker in de keuken pruts met chocola en dadels (heel meditatief!). Misschien brengt wandelen  je wel tot rust, of crossen door de bossen op je mountainbike. Wie weet is het fotografie, of het opgaan in het boeken of verzinnen van je volgende vakantiereis, lezen in oude dagboeken, naar een lezing of expositie, voorlezen aan kinderen in de bieb of wroeten met je vingers in de aarde? Laat de andere dingen voor wat ze zijn op een aantal momenten in de week, noteer de afspraak die je maakt met jezelf in je agenda (met een suggestie voor wat je wilt gaan doen zodat je er echt naar uit kunt kijken) en doe het dan ook.

In het begin zal die stem misschien herhaaldelijk zeggen dat je aan het niksen bent, dat je nog 1001 dingen moet doen, dat je kinderen eerst aandacht verdienen en dan pas jij, dat je man eigenlijk ook wel eens wat aandacht verdiend … dat zal allemaal best – in jouw hoofd – maar als jij nu meer aandacht aan jou gaat besteden, word je een zoveel leukere persoonlijkheid. Je zit beter in je vel, je merkt dat je geniet van de kleine dingen, je irriteert je minder, je wordt beter in ‘nee’-zeggen,  en omdat je het belang van je grenzen ziet maak je ook meer tijd voor jou: oplaadtijd, aandachtstijd, zelf-tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *