Ben ik ondernemer?

Ruim 14 maanden sta ik nu ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met mijn eigen bedrijfje. Dat wat ik verdien wordt verrekend met mijn uitkering van het UWV. Ondanks dat ik dus toch (een beetje) werk, ontvang ik nog steeds een uitkering. Er is ook niets veranderd aan mijn status (zowel op papier als in het echt):  ik ben en blijf volledig afgekeurd. Dat vind ik prima.

Maart is de maand van de belastingen. Ik ben belastingplichtig voor de omzetbelasting omdat ik soms mijn eigen boeken verkoop. Keurig op tijd vul ik iedere 3 maanden online een formulier in. Het gaat om zulke kleine bedragen (boeken verkopen is voor mij bijzaak) dat ik in aanmerking kom voor de kleine ondernemersregeling. Dan hoef je geen BTW te betalen. Heel fijn! Nu was dit het eerste jaar waarin ik wel aangifte moest doen van enkele opdrachten die ik in 2011 voltooid heb. En ik zag er als een berg tegenop. Bleek helemaal terecht!!

Op een bijeenkomst (van chronisch zieke ZZP’ers) hoorde ik dat de royalty’s die ik van mijn uitgeverij krijg wellicht vallen in box 3 en dus onbelast zijn. Ik helemaal blij. Wat zou dat mooi zijn. Ik heb zo weinig om van rond te komen dat toen de eerste keer royalty’s vorig jaar werd overgemaakt ik die in 1 x op had gemaakt en vergat het opzij te zetten omdat ik er waarschijnlijk nog belasting over moest betalen en het daarna nog verrekend moest met het UWV. Dat het dan ineens onbelast zou kunnen zijn was een waar geschenk. Maar … het bleek niet zo. “Gewoon inkomen,” vertelden verschillende medewerkers van de Belastingtelefoon me (je moet nooit maar 1x bellen want ze staan erom bekend nogal verschillende antwoorden te geven).

Door de gesprekken met de Belastingdienst ontstonden allemaal andere vragen. Iemand vroeg zich af: “Ben jij wel echt ondernemer?” En … “Waarom moet jij omzetbelasting betalen, klopt dat wel?” En … jij bent zo’n speciaal geval met je uitkering, je royalty’s, je schrijfwerk en je boekverkoop, dáár heeft vrijwel niemand kennis van.” Leuk om te horen. “Bij wie kan ik aankloppen dan?” “Geen idee. Dit is heel ingewikkeld …”

En dat is het dan. Met de handen in het haar (niet alleen over of ik wel of niet ondernemer ben) zit ik met de papieren van de Belastingdienst voor mijn neus en vraag ik me soms serieus af wat ik mezelf allemaal heb aangehaald.

En toch ben ik ook maar wat trots dat ik deels mijn eigen inkomen verdien. Volgens mijn status bij het UWV zou dat niet mogelijk zijn en ik doe het toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *