Na Gaga nu een man

Gisteren maakte de Amerikaanse acteur en grappenmaker Nick Cannon (volgens mij beter bekend als de veel jongere man van Mariah Carey) bekend dat hij lupus nefritis heeft. Aanvankelijk werd gezegd dat hij een ‘lupus-achtige ziekte’ had, maar in Good Morning America (een bekende talkshow) noemde hij het dus zelf lupus.

Lupus Nefritis is een vorm van lupus waarbij vooral je nieren worden aangevallen door je immuunsysteem. Terwijl in sommige berichten staat dat het vrij zeldzaam is, denk ik dat ze daarmee bedoelen dat lupus in algemeen zeldzaam is en niet per se de vorm ‘nefritis’: de meeste lupuspatiënten die ik in Nederland ken, hebben lupus nefritis/ aangetaste nieren door de ziekte.

Dit is de tweede Amerikaanse bekendheid binnen een jaar die in de media vertelt over een nieuwe diagnose en omgaan met de ziekte. Afgelopen zomer was het Lady Gaga die op CNN vertelde dat ze en lupus-achtige ziekte heeft. Terwijl ik dat eerst opmerkelijk vond gezien haar schema, hebben we daarna veel minder van Gaga vernomen. Nick Cannon vertelde de presentatrice dat hij een speciaal dieet voorgeschreven had gekregen: geen zout meer, geen McDonalds en veel meer uren slaap ’s nachts dan dat hij gewoon was.

Bij lupus nefritis kunnen je nieren dusdanig worden uitgeschakeld dat je aan de dialyse moet. Het is ook mogelijk dat je nieuwe nieren nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *