De apotheek

Afgelopen week bedacht ik me dat naar de apotheek gaan best enorm veel van je tijd kan opslikken als chronisch zieke. Sinds de zorgverzekeringen bepaalde apotheken contracteren en andere niet, loop je net als ik de kans dat je niet naar de apotheek kunt die het dichtst bij je woning is omdat je bij die apotheek alles eerst zelf zou moeten betalen en vervolgens nog zelf zult moeten claimen bij je zorgverzekering. Ik heb geen zin en geen geld om voor te schieten. Ik ben daarom aangewezen op een apotheek die een paar 100 meter verderop zit, maar die lang niet zo prettig is als de apotheek die ik tot en met december 2009 kon gebruiken. Nu heb ik nog het geluk dat ik in een grote stad woon met om de zoveel 100 meter een apotheek. Veel mensen hebben dat niet!

Mijn huidige apotheek is zeer slecht voorzien in medicijnen en ziet er ook een stuk onprofessioneler uit, alleen al qua inrichting. Dat laatste zou me normaal gesproken niet zoveel kunnen schelen, maar zodra je alle negatieve punten bij elkaar optelt, gaan dat soort dingen ook meetellen.

Ik merkte al vrij snel dat 80% van de medicijnen die ik gebruik niet op voorraad is bij mijn apotheek. Dit zijn geen bijzondere medicijnen, het gaat om dingen als Naproxen. Soms kunnen ze me een weekvoorraad meegeven, maar vaak ook niet. Soms kan ik het de volgende dag komen halen, andere keren pas een week later!! Resultaat is dat ik extra vaak naar de apotheek toe moet en vaak voor niets kom. Daar komt nog bij dat mijn huisarts recepten doormailt en doorfaxt die kennelijk nooit aankomen bij de apotheek. Geen idee waarom niet. Dat kan ook niemand me uitleggen. Nu neem ik voor de zekerheid de recepten van de huisarts op een ouderwets papiertje mee naar de apotheek.
Nu komt het regelmatig voor dat als ik met een nieuw medicijn begin, ik pas dagen later kan beginnen dan de planning is en ook dat lijkt me niet de bedoeling. Als de arts dan zegt: bel me over twee weken om het resultaat door te spreken, ben ik nog maar net begonnen vanwege de lange levertijd.

Als chronisch zieke ben je best afhankelijk van je medicijnen. Door de veranderingen van de afgelopen tijd hebben we al steeds goedkopere medicijnen gekregen die – ondanks dat ze kennelijk precies dezelfde stoffen bevatten als het originele en duurdere merk dat je een paar jaar geleden nog kreeg – niet altijd even goed werken. Toch ontkent mijn apotheek dat vaak, terwijl de huisarts aangeeft dat het kan en dat meerdere mensen erover vallen. Ook wordt er vreemd genoeg helemaal niet naar verpakkingen gekeken en lijkt het idee: hoe meer verpakking, hoe beter. Er is toch bekend welke ziekte je hebt? Moet je bij een reumatische aandoening nu echt zelf ieder los pilletje uit een aparte doordruk- – of nog erger: lostrekstrip halen? Inmiddels is er een notitie gemaakt dat ik Omeprazol in een potje krijg want met zere vingers valt het niet mee dat aluminium van elkaar af te trekken!

Nu ben ik van plan mijn zorgverzekering in ieder geval zover te krijgen dat ik weer naar mijn dichtstbijzijnde apotheek mag – dat scheelt me lopen en dat scheelt me dagen wachten op medicijnen. Doen meer mensen dit? Ik hoop het en ik hoop dat ze overstag gaan want het zou het leven weer een stukje makkelijker maken!

1 gedachte over “De apotheek

  1. Purperpolletje zegt:

    Ja, zo herkenbaar! Inmiddels moet ik acht van de negen middelen doordrukken, terwijl het er eerst maar vijf van de negen waren! Per dag gaat het om 14 pilletjes uit zo’n stripje verlossen. Mijn vingers doen het gelukkig goed, maar màn, wat kost het soms veel tijd… Ik hoor ook wel van anderen dat de apotheek zakjes voor ze maakt met telkens de goede medicijnmix per dag, da’s misschien best een oplossing.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *