De langzame dagtrip

Ziekelijk Gelukkig - Langzame dagtrip slow in Bar, Montenegro

Op Instagram maak ik wel eens Instastories over alles wat ik zie en doe op een dagtrip (of op een gemiddelde vakantiedag) en dat ziet er dan, terugkijkend, in hoeveelheid best indrukwekkend uit. Als ik hier naar zou kijken bij iemand anders, dan zou ik niet denken dat die persoon chronisch ziek is en me afvragen: ‘Hoe dan?’. En ik merkte daardoor ook dat je al gauw een heel ander plaatje kunt schetsen. En toch is het plaatje echt zoals het is, niks meer en niks minder. Ook als chronisch zieke lukt een dagtrip op deze manier best…

Ik ben dol op dagjes weg en vakantie vieren en na 20 jaar ervaring in reizen met ziekte weet ik (meestal ;-)) precies wat ik wel en niet moet doen om het meeste uit een dag te halen. Dat leer je gaandeweg. Het is eigenlijk net als in het dagelijks leven. En dat kun je als basis nemen voor de ideale dagtrip voor jou.

Vooraf

Doe uiteraard niets de dag (of halve dag, als je wat fitter bent) voorafgaand aan je dagtrip. Saai hè. Een boek lezen of Netflixen of iets anders ontspannends is uiteraard geoorloofd voor het broodnodige vermaak.
Zorg ook dat je ’s ochtends niet meer je tas hoeft te pakken, ontbijt moet maken (maak de dag ervoor bijvoorbeld al ‘overnight oats’ klaar), of broodjes staat te smeren.

Kom uitgerust op je bestemming aan

Ik ben snel moe. Dat gaat waarschijnlijk niet veranderen. Het is een belemmering, maar het houd mij niet tegen. Stap 1 is dus dat ik uitgerust op mijn bestemming aankom. Dat betekent dat je het jezelf bij aanvang al makkelijk gaat maken. Pak het liefst de auto (en laat je dan uiteraard rijden!).
Ga je met de trein, neem dan de bus, een taxi of laat je brengen naar het station. Als ik lekker wil zitten (en redelijk verzekerd van een zitplaats wil zijn), dan kies ik eerste klas. Een luxe die het soms absoluut waard is.

Rust uit ruim voordat je de eerste tekenen van moeheid voelt

De eerste horecafoto’s op Instagram zijn meestal al van een half uur tot 3 kwartier na aankomst op de bestemming. En dat is niet alleen omdat ik altíjd zin heb in lekkere drankjes en zoetigheid, maar ook omdat ik weet dat als ik het niet heel rustig aan doe, ik soms na een uur of anderhalf uur al zo moe ben dat ik me vanaf dan al door de rest van de dag heen moet slepen. Als ik eerder even een pauze neem, heb ik nog de kans daarvan zo goed uit te rusten dat ik daarna een tweede frisse start kan maken. Heb jij dit ook?

Theepauze op waddeneiland Borkum
(De introfoto is een rustmoment in een openluchtmuseum in Stari Bar, Montenegro)

Kies 1 of 2 aantal hoogtepunten en laat het daarbij

Niet alles hoeft of moet. Vroeger wilde ik veel te veel: alles. Alles gaat niet lukken. Dat weet ik nu en daar leg ik me bij neer. Ik kies meestal 1 of 2 dingen uit die ik echt graag wil doen en bij de rest is het: ‘het is leuk als het lukt en anders maar niet’. Musea zijn sowieso een pré. Naast dat er eventueel een rolstoel te leen is, is er veel gelegenheid om uit te rusten. Overal staan bankjes en dan kun je mooi even echt je aandacht bij de kunst hebben en iets ook echt bekijken. (Toegegeven: ik ben zo vaak best moe door een museum geslenterd en kan me dan achteraf amper herinneren wat ik heb gezien.)

Lukt het niet, plof neer

Een handige manier om met iemand die veel meer energie heeft dan jij om te gaan, is om diegene in z’n up wat extra dingen te laten doen. Jij ploft gewoon ergens neer en rust uit (tip: doe een boek of je e-reader in je tas) en je spreekt af dat diegene je over 1,5 of 2 uur weer ophaalt. Heb je meteen een heleboel extra verhalen om te horen en foto’s om naar te kijken.
Als je met vriendinnen bent en jullie zijn aan het shoppen, kun jij bij de paskamers gaan zitten en kunnen zij passen en jou een modeshow geven van alles wat ze passen.

Vermijd trappen en heuvels

Kost alleen maar extra energie dus gewoon niet doen.

Test nog minstens twee of drie horecagelegenheden

Taart is lekker toch? En je moet wel voldoende drinken als je een dag weg bent en je zo inspant. Moe zijn is soms echt een perfect excuus!

Uitslapen

En als laatste tip is daar natuurlijk: lekker uitrusten de dag erna, maar dat spreekt voor zich want ondanks bovenstaande relaxte programma is het voor mij toch vaak onvermijdelijk de volgende dag de naweeën te voelen. Maar dat geeft niet, want vaak is zo’n dagje weg het echt 3x meer dan waard.

Ik heb vast nog top tips gemist. Vul je me aan?

4 gedachten over “De langzame dagtrip

   1. Anna zegt:

    Ik heb de foto en de link naar je website gekopieerd, en het komt op 13 september op de pagina van Boek-en-steun . Je kunt dan zelf de reacties bekijken natuurlijk.
    Alvast bedankt weer, en tot een volgende keer.
    Anna van Boek-en-steun

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *