Eetlust

Een paar dagen geleden blogde ik over de voordelen van een stootkuur prednison. Nee, ik ga daar niet ineens op terugkomen. Sinds een paar dagen voel ik me heel goed dankzij de prednison. De kuur loopt bijna op zijn eind – ik hoop dat de resultaten wat langer aan zullen houden!

Na ongeveer een week merkte ik dat ik vooral zodra mijn spijsvertering op gang was gekomen in de loop van de ochtend en begin middag ik veel trek had. Ik ben een redelijk grote eter maar dit ervaarde ik toch wel als een beetje vreemd. Pas na 3 dagen van veel te veel snacken ’s avonds (dat wordt een groot gevaar als je de avondmaaltijd al genuttigd hebt, het negen uur/half 10 is en je maag rammelt alsof het nog een maaltijd verwacht), kwam eindelijk het besef: het is de prednison.

Omdat ik een redelijke snelle stofwisseling heb, kan ik best wat extra eten zonder dat ik aankom. Maar ineens werd het me zo duidelijk dat ik na gebruik van ongeveer een half jaar prednison langzaam maar zeker steeds zwaarder wordt. Ik heb het dan voor mij over zo’n 6-7 kilo op jaarbasis en over meerdere jaren dus een behoorlijk gewicht. Nu is er ditmaal niet zoveel aan de hand want ik stop overmorgen met de prednison en dan is mijn eetlust ook weer weg, maar wat als het dit keer weer blijvend was geweest. Wat doe je daar dan aan?

Minder eten zou een simpele oplossing zijn maar dit is niet zomaar trek, dit is een rammelende maag die je als het ware wil vertellen dat je ongeveer een maaltijd te weinig hebt gegeten. Wil je ’s avonds nog kunnen slapen (ik kan niet slapen met een rammelende maag) dan zul je toch iets moeten eten. Het slimst is dan denk ik om een extra maaltijd te nuttigen: brood of warm als het maar goed vullend is (bruine rijst of volkoren brood) en niet teveel extra calorieën inhoudt.

Nu heb ik het maar door de vingers gezien en gewoon een zak chips opengemaakt op zondagavond maar in de strijd tegen de prednisonkilo’s is het enorm van belang direct vanaf het begin (bij langdurig gebruik) strenge maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat je weinig zout neemt, veel water drinkt en zoveel mogelijk gezond en vullend eet. Benieuwd wat dan de resultaten zijn!

1 gedachte over “Eetlust

 1. Joke Manuputty zegt:

  Ik ben een vrouw van 57 jaar en heb sinds bijna 4 maanden een organiserende longontsteking (die maar niet weg wilt) waaraan de Ziekte van Sjögren aan ten grondslag ligt. Antibiotica heeft niet geholpen.
  Ik ben begonnen met 30 mg Prednisolon voor bijna 4 weken. Dit werkte niet en heb ik nu sinds bijna 2 weken de dubbele dosis (60 mg) zeker voor de komende 4-6 weken. Op de dag dat ik begon met Prednisolon 30 mg, heb ik ook mijn eetpatroon aangepast. Ik drink 2 tot 3 liter water en detoxthee per dag. Hiernaast drink ik een groot glas karnemelk en een groot glas tomatensap. ik snoep niet meer, maar eet zoveel mogelijk alle soorten fruit (vochtafdrijvend) en heb ik 1x per dag een grote beker smoothie van vers fruit en ik gebruik geen zout meer. Mijn eten stoom ik I.v.m. vitaminebehoud. Ik eet 2x 2 “Duitse” boterhammen per dag (zit weinig gist is, vult daardoor ook beter), belegd met kaas, leverpastei, appelstroop (dun) of nutella (ook dun gesmeerd). Ik was in in de eerste 2 weken 3 kg afgevallen en tot nu toe is dat hetzelfde gebleven, ik hou geen vocht vast en heb dus ook geen dikke buik.
  Ik ben vandaag naar de kapper geweest en, omdat ik bolle wangen begin te krijgen, heb ik de kapster om advies gevraagd hoe je de wangen met een nieuw kort kapsel minder opvallend kunt uit laten zien. Ze heeft mijn haar een stuk korter geknipt in een pittig kort kapsel en ik moet zeggen dat ik er nèt iets anders uitzie: mijn bolle wangen lijken ineens minder bol!
  Nu ik al die verhalen heb gelezen over het afbouwen van Prednisolon denk ik dat ik nog een lange weg heb te gaan, maar ik denk dat mijn lichamelijke conditie zoals die nu is, bij zal dragen aan een goed herstel. Afwachten maar of het zo uitpakt als ik nu denk/hoop……

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *