Leren budgetteren

Het UWV biedt een cursus aan. En de cursus is bestemd voor mensen zoals ik. Mensen die van een inkomen rond bijstandsniveau rond moeten komen. Ik zit dan weliswaar niet in de bijstand en leef van een ziektewetuitkering, maar door mijn voorheen schamele inkomen als redacteur zit ik nu niet ver van bijstandsniveau af. Ik zit er zelfs schrikbarend dichtbij.

Op de een of andere manier denken de heren en dames van het UWV dat alle mensen die rond moeten komen van bijstandsniveau niet met geld om kunnen gaan, niet in staat zijn 1 en 1 bij elkaar op te tellen. Daarom bieden ze cursussen rondkomen aan. Deelname is verplicht als je in de bijstand zit. Voor mij dus niet. Ik ben ook nog niet heengeweest maar alleen al de melding haalt me het bloed onder de nagels vandaan: “Wie denk je wel dat je bent te suggereren dat ik niet met geld om kan gaan? Hoe haal je het in je lege hoofd?” Ik heb mijn hele leven nog niet roodgestaan, sterker nog, mijn rekening biedt geen mogelijkheid om rood te staan.

En natuurlijk kan ik budgetteren. Ik geloof dat zelfs 12-jarigen in staat zijn te budgetteren. Als ze 5 euro zakgeld in de week krijgen en ze zien iets van 5,10 euro dan hebben ze tien cent te weinig. Dat kun je dus NIET kopen. Hoe simpel is het? Te simpel. Een kind kan de was doen. En dan denken mensen dat ze mij moeten vertellen hoe ik rond moet komen van 900 euro. Ik weet ook wel dat je niet 4 keer per maand uit eten kunt, dat de AH duurder is dan de Aldi, dat ik me geen abo op een sportschool kan veroorloven (geeft niets, want daar heb ik helemaal geen energie voor).

Ik heb alles uitgerekend. Nadat ik mijn vaste lasten heb betaald, hou ik nog 300 euro over voor boodschappen en alle overige zaken (abo’s, kleding, uitgaan, cadeautjes, vakantie, etc.) Het klopt precies. Ik hou geen cent over, maar ik kom rond. Ik ga zelfs nog 2-3 keer per jaar op reis (HÓÉ doet ze dat?). En dan denken de heren en dames mij nog iets te kunnen vertellen! Bijvoorbeeld waar de macaroni nog goedkoper is dan 15 cent per pak (Jumbo), of waar je nog goedkoper simpele leuke witte shirtjes kunt kopen (Hema)? Nee, ik denk niet dat mij nog iets te leren valt over ‘rondkomen’. Leert u maar eens rondkomen van de helft van uw 1600 euro netto de maand! Ik wil wel eens zien hoe u dat doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *