Appelwangetjes

‘Je ziet er gezond uit.’ Zo kun je het ook noemen. Zo noemt mijn arts het. Dat is weer eens wat anders als ‘ik kan het wel aan je zien hoor, je wangen worden steeds dikker.’ Dat hoor ik meerdere malen per week. Vooral van mensen die me niet wekelijks zien. Appelwangetjes noem ik ze zelf. Ze zijn flink rond en flink rood. Dankzij de Prednison. Dankzij de Prednison is niet alleen mijn gezicht flink wat boller geworden, maar om die bolheid wat te compenseren is mijn anders slanke lichaam ook nogal uitgedijd rondom mijn buik. Ik heb er maar liefst 9 kilo bijgekregen in de afgelopen maanden en daar hoefde ik geen enkele moeite voor te doen, alleen maar van die kleine pilletjes slikken die me verder zoveel plezier brengen.

Ik zei nog tegen mezelf dat het allemaal niets uit zou maken (de gewichtstoename), het is immers voor een goed doel, maar zodra je niet meer in je kleding past dan begin je daar op terug te komen. De paar hele grote broeken die ik had vul ik nu goed op. De broeken die me goed zaten, daar moet ik mezelf in persen en dan hou ik het er geen uur in vol. Dan staan de striemen op mijn ik-houd-vocht-vast-buik. Ik lijk warempel wel zwanger! Diëten heeft geen zin, niet als de kilo’s niet van de extra eetlust komen. Ik had altijd al een enorme eetlust, maar dat maakte niets uit. Mijn stofwisseling was uitstekend instaat om al dat voedsel snel en efficient te verwerken. Nu is snoepen eigenlijk not done. Niet leuk als je de hele dag thuis zit en vind dat je wel wat lekkers hebt verdiend.

En wat met die kleding die niet meer past? Naar de winkel hollen en een grotere maat kopen? Ik ben dol op winkelen dus dat kopen vind ik niet zo erg, maar wat heb ik aan een nieuwe kledingkast als mijn gewicht straks weer naar beneden gaat en ik mijn leuke kleding weer aan kan?

De prednisonkilo’s zijn pas weg te krijgen als je daadwerkelijk met de prednison bent gestopt. Volgens mijn arts neemt het wel iets af naarmate de dosering lager wordt, maar niet veel. De kilo’s gaan er pas echt af als je 0 mg per dag slikt. Dat lijkt me een heerlijk moment, voor mijn buikje, maar niet voor de rest van mij. Moet ik dan soms weer terug naar Diclo, Plaquenil, Vioxx? Die allemaal lang niet zo goed hielpen maar waarbij ik wel 65 kilo bleef wegen? En de vorige keer dat ik helemaal stopte met de Prednison in 2001, toen bleef ik 3 kilo extra gewicht meezeulen. Die raakte ik helemaal niet meer kwijt. Dat betekent dat ik van nu af aan nooit minder zal wegen dan 68 kilo? En bij de volgende kuur 71 kilo, en dan 74? Totdat ik … dik ben? Ik dacht het niet. Er moet iets aan te doen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *