Medicijnvrijheid: stoppen of doorgaan?

freedom in taking medicine / lupus / chronic illness blog - janetbouwmeester.nl

Bij sommige medicijnen die ik gebruik mag ik zelf de dosis bepalen (tot een maximum uiteraard) en ook zelf kiezen wanneer ik stop (of weer begin). Deze medicijnen behoren vaak niet tot mijn basismedicatie maar zijn toegevoegd om bijwerkingen of lastige extra klachten onder controle te brengen. Zelf hebben deze medicijnen vaak ook weer bijwerkingen en daarom vind ik het soms extra lastig om te bepalen of ik nu door zal blijven gaan met zo’n medicijn of er toch mee stop.

Voor- en nadelen

Even heel kort door de bocht is het natuurlijk allemaal rommel wat je in je lichaam stopt en het liefst zou je willen dat je lichaam zichzelf herstelt of zelfs geneest maar daar geloof ik na zoveel jaar niet meer zo in. Ik ben wel altijd een beetje huiverig voor teveel medicijnen en heb dan ook de neiging daar iets aan te willen doen. Oftewel: wat medicijnen minderen. Nu zit ik ook al een paar maanden in zo’n situatie. Aan mijn basis (nu: plaquenil – prednison – cellcept – colchicine en een inhalator) gaat nu even niks veranderen. Dan zijn er nog medicijnen waarvan het niet wenselijk is dat je daarmee stopt omdat ze je helpen ergere problemen te voorkomen (maagbeschermers, kalktabletten, ijzertabletten, etc.) en dan is er nog een derde categorie; de extra’s om je leven te veraangenamen.

De derde categorie

Voor mij vallen daarin de medicijnen die ik gebruik voor mijn brandende voeten (Nortrilen), de medicijnen voor mijn drukke hart en de hoofdpijn daardoor (Metoprolol) en op dit moment ook NSAID’s – deze laatste zitten voor veel mensen niet in de derde maar vaak in de eerste categorie). Ondanks dat ik (waarschijnlijk door de prednison) best behoorlijk last heb van brandende voeten ’s nachts (voor hartje winter is dat best bijzonder) heb ik toch besloten de Nortrilen nog steeds alleen in de zomermaanden te nemen. Dan zijn mijn voetklachten bijna ondragelijk en nu is het best te doen. Een reden waarom ik ze ook niet graag langer neem: slaperigheid. Voor de Nortrilen heb ik al 2 andere vergelijkbare medicijnen geprobeerd en daarmee viel ik bijna om van de slaperigheid. Het leven met de slaperigheid van Nortrilen is ’te doen’, maar niet prettig.

De weegschaal

Metoprolol gebruik ik nog wel en daarbij heb ik dezelfde bijwerking: ook daarvan ben ik erg slaperig *gaap*. En inmiddels ben ik er zo zat van (ik val ’s middags ook gewoon in slaap en dat gaat ten koste van mijn nachtrust volgens mij) dat ik nu zit te dubben: wel of niet stoppen? Maar het vooruitzicht van een razend hart is ook niet erg aantrekkelijk. Wat heb ik dan liever? Slaperig zijn (en daardoor niet goed functioneren) of gek worden van en me zorgen maken om een op hol geslagen hart?

Zelf kiezen

Je kunt wel proberen zulke dilemma’s aan je arts voor te leggen, maar die van mij zegt dan: je zult zelf moeten kiezen, dat kan ik niet voor je doen. En dat snap ik.  Ik ga eerst maar eens een half Metoprololletje proberen. Ik ben benieuwd wat daarvan het effect zal zijn. Heb jij ook van die medicijnen waarbij je niet meer weet of je het nu wel of niet zult blijven gebruiken?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *