Mysterieuze huiduitslag

De titel van deze blog klinkt nog spannend maar inmiddels ben ik er wel helemaal klaar mee. Op naar 2016! Ik had zo in mijn hoofd dat 2015 qua gezondheid een topjaar zou worden, maar het heeft het zich nu al anders bewezen 🙁

Dinsdagavond kreeg ik jeuk op mijn rug, in mijn nek en op mijn hoofd. Toen ik naar bed ging zag ik dat ik wat rode bultjes op mijn bovenbenen en mijn buik had. Verder niet gecheckt: ‘Zal morgen wel weg zijn’ dacht ik. ’s Nachts had ik nog veel meer jeuk en bijna overal. Toen ik ’s ochtends opstond was ik toch wel een klein beetje bang voor wat ik zou gaan zien. Zoveel jeuk, dat kon niet niets betekenen.

Ik schrok me een hoedje toen ik in de douche in het licht stond. Het werd me zwart voor de ogen en ik dacht nog: ‘Ik moet weer gaan liggen’. Even later opende ik mijn ogen en lag ik omgekeerd in bed. Ik had de eerste 2 seconden geen idee waar ik was, maar toen ik het wel besefte bedacht ik me dat het fijn was dat ik het bed tijdig had bereikt.

Ik heb de dekens weer over me heen getrokken en gewacht tot ik mijn huisarts om half negen kon bellen (ja, normaal ben ik er niet zo vroeg uit hoor maar ik had dus veel jeuk en veel stukken huid deden zeer ;)). De assistente vroeg de huisarts mij meteen te bellen en dat deed ze. Na overleg met mijn cardioloog werd besloten de bisoprolol (een bètablokker die ik nu 6 weken gebruik tegen hartritmestoornis) en de colchicine die me na Mallorca heeft gered (14 weken in gebruik) 1 voor 1 te stoppen. Ze leken vrij zeker van een heftige allergische reactie die ik kennelijk heb op 1 van die medicijnen. Op dat moment zat ik behalve mijn voeten, handen en gezicht van top tot teen onder de roodheid en verhoogde rode plekken. Het leek wel deels alsof ik veel te lang in de zon had gezeten en deels warmte-allergie met van die bulten die aan elkaar kleven als plakkaten.

De bisoprolol ben ik gestopt en uit voorzorg minderde ik alvast maar van 3 naar 2 colchicine. Gedurende de dag bleef alles zo ongeveer hetzelfde. Aan het einde van de middag ontdekte ik wel dat mijn linkerooglid ineens ook was opgezet.

De woensdagnacht was veel jeuk en veel wakker liggen. Om twee uur ’s nachts voelde ik dat ook mijn andere ooglid dikker werd (ik had een minder ruim blikveld) en toen ik in de spiegel ging kijken, bleken mijn beide oogleden erg dik met wallen onder de ogen tot halverwege mijn wangen.

Daarna gingen mijn handen steeds zeerder doen en enorm branden. ’s Ochtends wilden ze niet meer bewegen zonder pijn en waren ze dik en erg rood. Ook mijn voeten hadden inmiddels aan de boven- en onderkant rode bultjes.

Ik heb weer de huisarts gebeld en die vroeg me of ik om 11 uur langs wilde komen. Dan zou ik een spuit krijgen. Ook kreeg ik een stootkuur prednison mee en besloten werd dat ik meteen ook stopte met de colchicine en ook met de pil (ik was in de zomer overgestapt op een andere).

Ongeveer 2,5 uur na de prik in mijn bil was de helft van de bulten en roodheid verdwenen en zagen mijn ogen en handen er zo goed als normaal uit. Ik was zo blij!! Echter, het geluk duurde helaas niet heel lang. ’s Avonds begon de jeuk weer. Alleen nam de roodheid nog steeds af. Ik beschouwde dat laatste maar als een positief teken. Maar ’s nachts kon ik weer niet slapen van de jeuk en toen ik het licht aandeed zag ik alweer enorme rode plekken op mijn buik, in beide zijden en later in de spiegel over een groot deel van mijn rug. Neeeeee …

’s Avonds neem ik nog een x plaquenil en naproxen (rond 19 uur) en ook een vitaminepil van Dagravit. Zou het dan 1 van die kunnen zijn? Maar de eerste slik ik al zo’n 17 jaar, de tweede ongeveer 7 jaar en de vitaminepil op doktersadvies ook al jaren.

Mijn huisarts was vanochtend vrij maar ze had gisteren al gezegd dat ze mij toch wilde bellen. Toen ze om 10 voor negen vanochtend belde, vond ze het heel erg dat het weer terug is gekomen. Ze dacht dat het dan niet de al gestopte medicijnen konden zijn, want die had ik allemaal al 36 uur niet meer gehad en het zou niet weer terug moeten komen nadat het weg was geweest. Omdat ze zelf een afspraak had om 9 uur, vroeg ze mij te bellen met mijn reumatoloog in het UMCG. Dat deed ik, maar die werkt helaas vandaag niet. Ik mocht van de assistente geen andere reumatoloog aan de lijn. Bizar want in de afgelopen weken had ik mijn vorige reumatoloog al twee keer aan de telefoon gehad omdat de mijne tijdelijk niet aanwezig was. Ook die man kent me prima.

Nou ja, ik dus zoals gevraagd weer naar de huisarts gebeld en een huisarts die vandaag werkte, zou dit oppakken en naar het UMCG bellen maar dat kon wel pas na 11 uur.

Om kwart voor elf kon ik het niet meer aan. Ik werd letterlijk gek van de enorme jeuk (die inmiddels wel 3x zo erg is als op de eerste 2 dagen) en de roodheid en nu ook witte blaasjes breiden zich in rap tempo uit over mijn hele lijf. Er ontstonden alweer wallen en mijn handen en vingers waren alweer aan het opzetten. Dus weer naar de praktijk gebeld en ik kon meteen komen voor een nieuwe prik. Inmiddels werkt die prik en heb ik vanmiddag heel lekker geslapen (werd ook steeds moe-er logischerwijs).

Deze huisarts zei dat het er vermoedelijk toch dik in zit dat ik met alle medicijnen moet stoppen. Dus ook de plaquenil, de naproxen en de omeprazol. Oh jee … We zouden eerst het weekend afwachten en ik kreeg een spuit mee zodat ik morgen, als het weer terug is, met de spuit naar de doktersdienst kan zodat ik weer even genezen ben. En dat dan zondag indien nodig herhalen. Dan maandag weer huisarts en dan werkt mijn reumatoloog als het goed is ook weer.

Ook zei de huisarts dat er natuurlijk nog een kleine kans is dat dit geen medicijn-allergie is. Dat weten we als ik met alles ben gestopt. Hij denkt dan aan iets bacterieels of viraals. Een voedselallergie lijkt uitgesloten.

Ik ben inmiddels wel een beetje ten einde raad. Ik heb sterk een intuïtief gevoel dat ik morgen weer onder de bulten zit. Inmiddels heb ik een verkoelende crème voor vannacht. Hopelijk slaap ik goed. Net als de artsen weet ik het ook niet meer. Zou het ook verband kunnen hebben met lupus of iets anders auto-immuuns? Als iemand dit herkent of een tip heeft dan ben ik heel dankbaar!!

4 gedachten over “Mysterieuze huiduitslag

 1. Anne van eldik zegt:

  Ik heb ook veel last van voedsel en medicijnen allergie. Ik heb geen wondermiddel, wel iets dat heel simpel is en op den duur altijd een beetje helpt: kleidrankjes. Die ABSORBEREN de gifstoffen zodat de effecten minder worden.Luvos heilaarde heb je en de kleipoeder van Argiletz. Officieel mag je de Argiletz niet gebruiken om te drinken maar dat doe ik al jaren want het helpt beter dan Luvos heilaarde.
  Ik kan ook niet tegen betablokkers en neem al jaren Verapamil Hydrochloride.
  Als ik een acute aanval van allergie heb neem ik om de 2 uur een theelepel klei, mengen met water en opdrinken. Heel vies, maar bij mij helpt het.
  Moed houden!

  Beantwoorden
  1. Janet zegt:

   Ha Anne, dank. Ben je daarvoor bij een behandelaar geweest? Waar haal je zoiets? Ik ga eerst maandag eens even afwachten. Ben zeer benieuwd wat het nu is.
   Klei drinken klinkt idd niet bepaald smakelijk. Jij ook veel sterkte!

   Beantwoorden
  1. Janet zegt:

   Hoi Emily, gelukkig is het weer weg. Het bleek netelroos te zijn en waarschijnlijk veroorzaakt door een virus dat ervoor zorgde dat ik dus allergisch werd voor al mijn medicijnen. Kan iedereen overkomen maar wel meer kans bij ziekte/veel medicatie. Als het goed is komt het nooit meer terug 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *