Netelroos

2 weken geleden berichtte ik over de uitslag waar ik van top tot teen onder zat. Inmiddels ben ik weer genezen en hoef ik geen pillen en spuiten meer om de uitslag weg te houden.

De dag dat ik voor het eerst onder de rode, jeukende bulten zat, ben ik gestopt met 1 medicijn. Een dag later met nog twee (in overleg met huisarts en cardioloog natuurlijk). Omdat ik spuiten kreeg, verdween de uitslag soms tijdelijk en wisten we niet zeker of het stoppen van de medicijnen hielp.

In het weekend kwam ik er zelf al achter (door tips van anderen) dat het hier ging om netelroos (en angio-oedeem: opgezwollen oogleden, enorme wallen en dikke, opgezette vingers en handen). Ik leek precies op de foto’s van Google *schrik*

Ook merkte ik dat als ik ‘even’ schoon was en weer medicatie moest nemen (ik had er inmiddels nog maar 3 over waarvan de stootkuur prednison om de uitslag weg te krijgen er één was) ik binnen een half uur alweer jeuk kreeg en vlak daarna de rode vlekken en vervolgens bulten ontstonden. Ook bij de prednison en de plaquenil! Ik bleek dus allergisch voor alles.

En zo spontaan als het is gekomen, zo spontaan ging het ook weer weg…

Inmiddels waren de spuiten vervangen voor tabletten waarvan ik er 1 per 24 uur nam en afgelopen donderdag had ik een afspraak op de poli Reumatologie. Toen ik daar was, was het al voorbij. Wel moest ik nog tot afgelopen weekend de anti-histaminetabletten slikken.

De verwachting is dat het nooit meer terugkomt. De oorzaak? Waarschijnlijk een virusje die mijn lichaam en afweer wat in de war heeft gebracht. Dit kan iedereen overkomen. Je hebt meer kans met veel verschillende medicatie. Het goede nieuws: grote kans dat het vrij snel (week) voorbij is.

De mentholgel van de Kruidvat is een aanrader bij hevige jeuk. En ook veel goedkoper dan verkoelende gels van de apotheek.

En dan blijkt toch dat elk nadeel ook een voordeel heeft: ik ben de helft van mijn medicatie kwijt en mijn lichaam lijkt niet om die verloren medicatie te talen. Daar waren we dus anders nooit achter gekomen!

3 gedachten over “Netelroos

  1. Joke meppelink zegt:

    als kind heb ik ook netelroos gehad. Dit was bij mij een allergische reactie op een teveel aan eiwit in de vis die ik had gegeten.

    Beantwoorden
  2. Janet zegt:

    Inderdaad! Je gaat leven zonder jeuk en met een normale huid zoveel meer waarderen! En het kan idd ook nog komen door een voedselallergie, Joke. Maar mijn arts dacht dat het bij mij niet het geval is omdat ik niets ‘nieuws’ had gegeten. Maar om er echt achter te komen, dan moet het dus vaker voorkomen. Dat hoop ik niet. Groetjes, Janet

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *