Uiterlijke verzorging

Terwijl ik met een glas versgeperst (niet door mij maar door de AH) sap geniet van de lange avonden op mijn ‘balkon’ (ik zit in de deuropening achter een hekje wat zich Frans Balkon mag noemen) en geniet van de geuren van lavendel, rozemarijn, salie en munt uit mijn kruidenbak (stukken beter dan de geur die uit het huis van mijn onderburen ontsnapt!) had ik ineens een onderwerp voor een blog. Dat had ik al een tijdje in mijn hoofd, maar het artikel in de actuele Libelle Balance (over je masker afzetten) deed me er weer aan denken. En eigenlijk zou je het kunnen noemen: ‘Zet eens een masker op’, maar dan op een goede manier!

Terwijl ik nu regelmatig beurzen en manifestaties bezoek voor chronisch zieken en beperkten kijk ik graag om me heen naar hoe deze doelgroep zich presenteert en ik kan je vertellen, da’s niet zo best! Ik weet dat je mensen niet moet beoordelen op hun uiterlijk maar sommige mensen mogen toch best eens leren iets aan uiterlijke verzorging te doen. En zeggen: ‘Daar ben ik te moe voor’ is in dit geval niet goed genoeg! Sommige mensen lopen op zo’n beurs rond met kleren aan die suggereren dat ze maar voor één doel kleren in de kast hebben hangen: bankhangkleren. En waarschijnlijk zijn het ook maar twee sets: oud en verwassen en doe vooral geen moeite je een beetje netjes te presenteren. En dan vraag je je af waarom ‘De maatschappij zo raar naar je kijkt?’ Dat is misschien wel naar je haar: coupe ongewassen, nog nooit naar de kapper geweest. Waarschijnlijk niet je handicap, die valt echt in het niets bij je presentatie naar de buitenwereld toe.

Ik geloof dat het absoluut nergens voor nodig is dat je er als chronisch zieke of als beperkte uit moet zien als een soort holbewoner uit de jaren ’60. Het lijkt me een kleine moeite je een goede coupe aan te meten (de kapper kan ook bij je thuis komen en het lukt je ook op de beurs te zijn). Als het voor een vrouw teveel gevraagd is haar gezicht te verzorgen, kun je permanente make-up overwegen. Als je te moe bent om te gaan winkelen, dan bestel je op internet en dan brengen ze het bij je thuis. Je schoonmaakster wil misschien wel de was doen, dus ook geen reden om vieze kleren aan te hebben. En heb je weinig geld? Kijk eens op Marktplaats voor koopjes. Verzorg jezelf een beetje, dan krijgt de mensheid een stuk beter beeld van ‘ons zieken’.

Of is een beter beeld  nu juist niet de bedoeling? 😉

1 gedachte over “Uiterlijke verzorging

  1. Tanja zegt:

    Ik geef je helemaal gelijk!! Ik ben iemand die voordat ik ziek was, nooit zonder make-up, en mijn haar gedaan te hebben, de deur uit ging en nu ga ik zonder make-up de deur uit en mijn haar netjes in een staart, maar verslonzen, NOOIT! Ik ben super blij met alle leuke internetwinkeltjes voor kleding en schoenen en dat de kapper naar mijn huis komt. Maar het kan ook een nadeel zijn, volgens sommige mensen ben ik niet ziek(misschien omdat ik me niet zo gedraag), want ik zie er te goed en verzorgd uit… Laat mij maar lekker mijn masker ophouden, liever een masker, dan naar buiten gaan in mijn bankhangkleding!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *