Voordelen van een chronisch zieke werknemer

Net voor het begin van een nieuw jaar wil ik jullie (en vooral werkgevers die bang zijn voor chronisch zieke werknemers) op de hoogte stellen van enkele van de voordelen van werkende chronisch zieken. Waarschijnlijk wist je al dat ze enorm gedreven zijn. Als het lukt er enkele uren (of zelfs een hele werkweek uit te halen) dan gaan ze er over het algemeen helemaal voor (ten minste, als de werkzaamheden hun aanstaan). Dit heeft te maken met het zichzelf willen bewijzen en ook met overcompenseren – zie je wel dat ik wel iets kan en nuttig kan zijn.

Een meerderheid van de chronisch zieken blijkt toch niet tegen een (nieuwe) baas te zeggen dat ze iets mankeert en juist daardoor is het vaak nog meer van belang om jezelf te bewijzen: je wilt niet meteen afhaken door ziekte en je wilt ook zeker niet dat mensen er al snel achterkomen dat je een ziekte hebt. Ik deed er altijd alles aan om minstens zo goed (of eigenlijk nog beter) te functioneren dan mijn gezonde collega’s. Ik was dan ook hartstikke trots (en uitgeput) dat ik in de twee jaar tijd dat ik voor NieuwsTV heb gewerkt geen enkele dag ziek ben geweest, dat in tegenstelling tot de meeste van mijn collega’s. Het was zelfs zo erg dat ik ook met een flinke verkoudheid besloot te komen en daardoor mijn collega’s ook ziek maakte. Ja, overdrijven is ook een vak: als het echt niet meer kan dan moet je thuis blijven. Niemand heeft iets aan een bedrijf met allemaal zieke werknemers dankzij jou onuitputtelijke doorzettingsvermogen.

Een ander voordeel van chronisch zieken is dat ze nooit zomaar ziek zijn in de zin van schoolziek, te lang gefeest in het weekend of ‘oeh ik voel mijn keel, ik denk dat ik vandaag maar in bed blijf’. Omdat ze al heel wat gewend zijn op het gebied van ziekte, zijn ze niet zomaar klein te krijgen en moet het wel heel erg zijn, willen ze eens niet op komen dagen.

Daarnaast halen ze het meeste uit het leven wat erin zit en weten ze vaak heel goed wat ze willen (daar kom je vanzelf wel achter met veel tegenslag en goed moeten kiezen wat je wel of niet wilt doen in verband met je weinige energie). Je kunt vaak veel van ze leren en meestal zijn ze ook nog een inspiratie door hun gedrevenheid.

Als ik een bedrijf had (en wie weet komt dat er nog wel eens van – je weet nooit wat de toekomst brengt) zou ik zeer zeker chronisch zieken aannemen. Ik denk dat we in ieder geval kunnen stellen dat de voordelen wel minstens even groot zijn als de nadelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *