Zelfzorgdagboek / self care journal

zelfzorgdagboek 2 ziekelijk gelukkig self care journal jan18

Afgelopen november ben ik begonnen met een zelfzorgdagboek. Misschien ken je het wel onder de Engelse naam ‘self care journal’ die ook in het Nederlands taalgebruik gangbaar is. Ik vind het zelf wel leuk om wel een Nederlands woord hiervoor te hebben, dus bij deze: zelfzorgdagboek.

Werkboek voor zelfzorg
Een zelfzorgdagboek is een mooi notitieboek of een schrift waar je in kunt tekenen, schrijven, aquarelleren, schilderen, plakken, handletteren, stickers plakken … waar je maar zin in hebt. Het is een combi van een art journal (een dagboek waarin je ook illustreert) en een soort therapeutisch werkboek. Therapeutisch omdat je werkt aan iets dat je wilt veranderen. En het is niet zomaar werk, het is leuk werk. Ten minste, als je het leuk vindt om creatief bezig te zijn.

zelfzorgdagboek 4 ziekelijk gelukkig self care journal jan18

Zelfzorg
‘En wat is zelfzorg dan nou weer?’, vraag je je misschien af. Zelfzorg is wat meer aandacht aan jezelf besteden op een liefdevolle manier. Dat doe je door jezelf tijd te gunnen aan dit creatieve boekje te werken maar ook door wat je erin zet: ideeën, tips, lijstjes, tekeningen, aantekeningen, plaatjes, over hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. En terwijl je ermee bezig bent, zit je al midden in het proces. Je gunt jezelf de tijd je geest de vrije loop te laten in de vorm van dit project.

zelfzorgdagboek 1 ziekelijk gelukkig self care journal jan18

Waarom heb ik (of jij) dat dan nodig?
Ik merk steeds dat ik best hard ben voor mezelf. Ik stel hoge eisen aan mezelf en vind dingen niet snel ‘goed genoeg’. Ik gun het mezelf soms niet me over te geven aan de pijn en echt te rusten. Ik zit constant in mijn hoofd en bedenk dingen die allemaal nog moeten, of gewoon waar ik zin in heb. En als dat dan niet lukt dan neem ik mezelf dat kwalijk. Ik baal en vind dat ik beter mijn best moet doen om een betere conditie te krijgen, een manier moet vinden om minder pijn te hebben, gezonder moet eten… noem maar op. Het idee van dit boekje is dat ik mijn lijf ook wat gun. Ik maak lijstjes met dingen die stress kunnen verminderen, ik schrijf tips op voor meer rust in mijn hoofd creëren, etcetera.

zelfzorgdagboek 3 ziekelijk gelukkig self care journal jan18

Zelfcompassie
De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor zelfcompassie, ook een vorm van zelfzorg. Zelfcompassie is ook meer liefde voor jezelf hebben, begaan zijn met jezelf. In eerste instantie klinkt dat soms wat egoïstisch, maar dat is het helemaal niet. Veel mensen houden niet van hun lijf, veroordelen het, zijn er hard voor. Maar daar schiet je niks mee op. Je gaat je er niet beter van voelen. Je krijgt eerder minder energie en meer pijn. En omdat ik zat was van hoe ik met mijn lijf omga (en ik merk ook dat het al een automatisme is geworden) leek me dit een leuke manier om proberen te veranderen.

zelfzorgdagboek 5 ziekelijk gelukkig self care journal jan18

Op de foto’s in deze blogpost kun je zien hoe ik invulling geef aan mijn boekje.

Inspiratie nodig over wat je erin kunt zetten?
– de boekenlijst om te herlezen is 1 van mijn favorieten
– alle onderwerpen waarbij ik een tekening kan maken word blij van
– lijstjes, bijvoorbeeld voor een slechte dag
– favoriete zinnen uit fijne boeken (op de foto’s zie je het boek ‘Je hart als schuilplaats’ van Tara Brach liggen. Momenteel favoriet!)
– Nederlandse blogger Iris van Ikbenirisniet inspireerde mij hier toch mee te beginnen. Ze geeft ook veel leuke tips in de blogpost die ze hierover schreef.

 

Heb jij al eens eerder van een zelfzorgdagboek of self care journal gehoord?
Ben jij over het algemeen lief voor jezelf en lief voor je lijf? Zo ja, wat is je geheim? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *