Vorig jaar zomer al werd in de Verenigde Staten bekendgemaakt dat er voor het eerst een specifiek Lupus-medicijn beschikbaar komt: Benlysta® (merknaam) ofwel belimumab (stofnaam) was op dat moment fase 3 van de klinische trials ingegaan. Fase 3 is de laatste fase waarin een medicijn wordt getest. Deze fase duurt 76 weken. Nog nooit eerder heeft een specifiek lupus-medicijn deze fase gehaald. Na deze fase volgt registratie en fase 4 – het checken op bijwerkingen bij langdurig gebruik. Benlysta® valt onder de zogenaamde ‘biologicals’ – medicijnen die gemaakt worden met geavanceerde biotechnologische technieken.
Belimumab (de stof in het nieuwe medicijn) is een humaan monoklonaal antilichaam geneesmiddel dat de biologische activiteit van B-lymfocyt stimulator herkent of remt. B-lymfocyt stimulator (of kortweg BLyS) is een natuurlijk voorkomend eiwit dat nodig is voor de ontwikkeling van B-lymfocytencellen in volwassen plasma B-cellen. Plasma B-cellen produceren eiwitten die in de eerste plaats nodig zijn voor de verdediging van het lichaam tegen infecties. Bij Lupus en een aantal andere auto-immuunziekten zijn er verhoogde niveaus van B-lymfocyt stimulator waarvan men veronderstelt dat ze bijdragen aan de productie van auto-antistoffen die de gezonde weefsels aanvallen en vernietigen. Preklinische en klinische studies suggereren dat belimumab de hoeveelheid antistoffen in SLE kan verminderen. Na gebruik van Benlysta® lieten de testpersonen met lupus een verbetering van de totale ziekte-activiteit zien. Er waren geen opvlammingen meer in 1 of meer geïsoleerde organen. Ook konden de patiënten hun inname van medicijnen met cortison (prednison) verminderen. (Grotendeels overgenomen uit ‘Bindweefsel’ van de CIB-liga in België.)
De wereld telt zo´n 5 miljoen lupus-patiënten en niet bij iedereen zal het medicijn aanslaan, maar de onderzoekers zijn absoluut positief. Ook is op dit moment in Nederland nog weinig tot niets bekend over wanneer het medicijn potentieel beschikbaar zal worden, maar de kans is groot dat een deel van de patiënten binnen een jaar of vijf dit middel zal gebruiken. We wachten af!