Auto-immuunziekten en eten

Al een tijd staat bovenaan mijn lijst van blog-onderwerpen ‘dieet’. Pas geleden had ik het boek ‘The kind diet’ van Alicia Silverstone besteld (geen Nederlandse vertaling). Deze actrice is al jarenlang vegetariër en sinds enige jaren ook veganist en macrobioot. Teveel om op te noemen dus.

Als zieke probeer ik regelmatig nieuwe eetpatronen uit om te kijken of ik ergens baat bij heb en toen ik zat te lezen in ‘The kind diet’ werd mijn interesse ook gewekt: geregeld kwamen onderzoeken naar voren die aantoonden dat reumatische aandoeningen (en dus auto-immuunziekten) kunnen worden stilgelegd door veganisme. Oftewel vlees, vis, zuivel etc. kunnen veroorzaker voor de ziekte zijn. Ik weet niet of ik dit moet geloven (ik kan het ook ‘niet geloven’ maar dat vind ik niet eerlijk – niet geprobeerd is naar mijn mening: geen oordeel kunnen geven). Ik weet wel dat ik dit soort onderzoeksuitslagen en uitspraken al vaker tegen ben gekomen.

Een jaar of tien geleden was ik nogal fan van de bebaarde arts Dr. Weil die ook soortgelijke dingen zei: drink/eet geen zuivel, eet geen eieren en geen kaas … Ik heb dit toen wel eens geprobeerd maar dat lukte me nooit langer dan 2 dagen en om iets daadwerkelijk te kunnen testen zou je minstens een maand consequent zo’n nieuw voedingspatroon aan moeten nemen.

Ik ben nu toch van plan ‘The kind diet’ uit te proberen – het veganistische gedeelte, niet het macrobiotische. Maar ik hang er nogal tegenaan en daarom heb ik ook even gewacht met deze blog: eerst moet mijn koelkast zuivelvrij (dat is gelukt) en nu nog ei- en kaasvrij – en dat vind ik erg moeilijk! Ik ben al ruim mijn halve leven vegetariër en dat ben ik zonder problemen. Ik zou echt geen vlees of vis in mijn mond kunnen stoppen maar ik hang erg aan de eieren en de kaas (en Milk & Fruit;-). Toch vind ik dat ik best een maandje even door kan bijten. Wat als het werkt? Tja … dan geloven de meeste mensen mij niet want veel mensen willen dit helemaal niet horen: die willen gewoon hun stukje vlees en hun plak kaas, of dat nou goed is voor een mens of niet.

Maar wat me zonet te binnen schoot toen ik dit onderwerp eens in het Engels zat te googlen was het volgende: er bestaan talloze dieeten die speciaal voor auto-immuunziekten zijn. En die diëten zijn allemaal heel verschillend maar waar ze zich op richten is vaak wel gelijk: of op het remmen van ontstekingen of op die eeuwige vermoeidheid (zie eerdere blogs). En toen bedacht ik me het volgende: zou ik dan geen last hebben van die eeuwige vermoeidheid omdat ik geen vlees en vis eet? Het zou maar zo kunnen …

4 gedachten over “Auto-immuunziekten en eten

 1. Anna zegt:

  Ook al is het een tijdje geleden dat je dit schreef. Ik ben benieuwd of je het veganistische eten nog hebt geprobeerd en hoe het beviel/bevalt!

  Beantwoorden
 2. Janet zegt:

  Hoi Anna,

  Zo nu en dan eet ik veganistisch. Dat komt vaak neer op 2 dagen per week. In de blog vond ik nog dat ik best een maand door kon bijten nadat ik eindelijk de koelkast zuivel- en eivrij zou hebben, maar dat is nooit gebeurd.
  Het onderwerp blijft me boeien. Heb jij er toevallig ervaring mee?

  Groetjes, Janet

  Beantwoorden
 3. Mai zegt:

  hoi Janet en Anna, ik heb ook te kampen met auto-immuunziekten en ik ben al lang op zoek naar het dieet dat me het meest ondersteunt. Het is een lange weg gebleken en ook wel vervelend voor mijn naasten omdat ik telkens blijf switchen tot ik iets heb gevonden wat wel echt bij me past. Ondertussen heb ik een keuken die eruit ziet als een rommelige apotheek. Janet, hoe is het nu met je voornemen om kaas en ei te laten staan? Edelgist maakt in het geval van kaas weglaten wel wat goed. Eieren: ik was eigenlijk verbaasd dat je voor het maken van een veganistisch pannenkoekje geen ei nodig hebt bijv. Kaas heb ik moeten laten staan toen een arts me zei dat als ik die liet staan dat mijn sinusitis (bijholteontsteking) dan weg zou gaan, wat gelukkig ook gebeurde. Ik vind de zoektocht naar het voor mij juiste dieet wel moeilijk omdat bepaalde mensen zo stellig kunnen zeggen: ¨ik heb al zoveel mensen gezien met deze autoimmuunziekte, en ik moet de eerste tegenkomen die deze ziekte overwint met een dieet zonder vlees.¨ En het zogeheten auto-immuun-protocol-dieet dat hangt aan elkaar van het vlees. Dat maakt indruk op me en ik blijf dan vlees proberen tot niet meer te ontkennen is dat vlees en dierlijk eiwit in het algemeen: dat ik daar juist echt voorzichtig mee moet zijn. Mogelijk omdat mijn nieren het echt niet aankunnen. Sinds kort zit ik echt op de veganistische toer a la McDougall. Ik kan er nog niet veel over zeggen behalve dat het een veganistisch (plantaardig) dieet is dat bestaat uit veel koolhydraten en weinig vet (ook weinig noten en zaden). Volgende week is het misschien wel iets anders… Liever niet! groetjes, Mai

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   Hoi Mai, wat interessant! Ik kende het McDougall dieet helemaal niet. Heb het net even gegoogled en het spreekt me wel aan. Ik eet nu toch wel weer kaas en ei.
   Er zijn perioden bij dat ik het heel minimaal eet en dan weer meer. Ik vind het lastig. Ik hou me er niet aan omdat ik niet weet of het wat oplevert. Net wat jij zegt:
   wie is er ooit beter van geworden? Eigenlijk krijg je nergens echt steun. In het ziekenhuis is geen kennis over enige link met ziekte en eten dus je moet zelf maar wat
   proberen. En het zou van alles kunnen zijn waar je lijf niet blij van wordt: gluten, melkproducten, suiker, misschien wel de nachtschaden… het voelt als tasten in het
   duister. Toch zal ik geen vlees of vis gaan eten. Dat spreekt me niet aan. Dat heeft me nooit echt aangesproken. Het is dat ik ben opgevoed als vleeseter, anders had ik
   het ws nooit geprobeerd. Ik ben heel benieuwd hoe lang je Mc Dougall volhoudt. Ik hoop dat het werkt. Voor echt resultaat zul je waarschijnlijk wel minstens een aantal maanden
   (een jaar?) door moeten pakken? Groetjes, Janet

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *