Over ‘genezings’diëten

Door de jaren (van chronisch ziek zijn) heen heb ik heel wat goedbedoelde tips over zogenaamde wonderdiëten gekregen van allerlei mensen. Vaak zelf met een ziekte (auto-immuun of iets anders, en gebaseerd op hun goede ervaringen). Ik sta altijd open voor tips, maar bekijk nuchter of ik er iets mee besluit te doen of niet. Het klinkt meestal nogal rozig: doe dit een week of 3 of hou dat minimaal 3 maanden vol en dan zullen je symptomen enorm verminderen/zal de ziekte stil komen te staan/verdwijnen/… Dat klinkt natuurlijk super: wie wil nu niet van z’n symptomen af of de ziekte helemaal zien verdwijnen? Maar als je met je gezond verstand nadenkt, zal dat dan gebeuren omdat je bijvoorbeeld …

– het paleo-dieet gaat volgen? Hier kreeg ik drie jaren geleden een tip over van een man die ook een (vrijwel onbekende) auto-immuunziekte heeft en daarvan zo goed als genezen is. Dat wijdt hij aan het paleo-dieet, oftewel eten zoals mensen in het stenentijdperk dat deden. Het kan net zo goed zijn dat zijn ziekte vanzelf in remissie is gegaan (typt zij sceptisch). Voor mij was het paleo-dieet (veel vlees en vis (bij voorkeur zelf gejaagd????), groente, fruit en noten) bij voorbaat al niet geschikt want ik eet al 17 jaar geen vlees en vis, destijds omdat ik én geen liefhebber was/ben én het niet oké vond (vind) hoe wij met dieren omgaan en nu omdat ik echt geen behoefte heb aan ladingen antibiotica en andere rotzooi waarmee ze de beesten vetmesten. Die haal ik wel in het ziekenhuis *lol*). Vegetarisch willen eten en paleo gaan niet samen, want dan kun je vrijwel niets meer eten. Het lijkt me niet dat daar mijn lupus van over gaat!

Toevallig viel mijn oog vandaag op dit artikel uit Scientific American (een kritisch wetenschappelijk tijdschrift uit de VS) waarin dit dieet totaal de grond in wordt geboord omdat de basis in de eerste plaats al niet klopt: http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=why-paleo-diet-half-baked-how-hunter-gatherer-really-eat. De tijden zijn veranderd en wij lijken in niets op mensen uit het stenen tijdperk (evolutie), laat staan dat we ook maar enigszins kunnen eten zoals zij  (de groenten van 10.000 jaar geleden bestaan nu niet eens meer in die vorm en veel paleo-ers woonden bijvoorbeeld op de Noordpool en leefden daar van een specifieke vis die allang is uitgestorven). Het artikel is heel boeiend om te lezen en bewijst voor mij dat ik de juiste keus heb gemaakt en de goede gedachte heb: een ander dieet (welke dan ook) gaat niet zomaar iets aan je fysieke gesteldheid veranderen. Wat wel goed is, en dat lees je ook in dit artikel, is om minder bewerkt voedsel te eten en meer zelf je eten te bereiden. Nu vind ik het zelf al ontzettend leuk om in de keuken te prutsen dus er komt zelden iets uit een pakje of iets kant en klaars op tafel. Ik hou van vers.
Ik geloof wel dat verschillende lichamen verschillend kunnen reageren op bepaalde voedingsstoffen en dat je daardoor toevallig wel baat kunt hebben bij een specifieke verandering – allergieën bestaan. Maar wat voor de een werkt is zeker geen garantie voor de ander. Helaas.

Een week of drie geleden las ik het boek ’21 dagen vegan’ van Dr. Neal Barnard. Ook dit vind ik een vrij extreme levensstijl. Petje af voor mensen die vegan zijn en ga vooral voor waar je in gelooft, maar ik geloof niet dat het voor mij is. Toch triggerde Dr. Barnard me wel. Ik lees veel over omgevingsfactoren en gifstoffen die potentieel een rol kunnen spelen in het ontstaan van auto-immuunziekten en ik geloof ook dat onze huidige levensstijl en onze leefwereld een grote kansmaker zijn om hoofdveroorzaker te zijn van een verward immuunsysteem: uitlaatgassen, gifstoffen, milieuverontreiniging, bewerkt voedsel, rook, co2, bespoten voedsel, antibiotica in ons eten, alle giffen die we op onze huid smeren … Dat moet z’n effecten op ons lichaam hebben. Alles heeft z’n prijs. Ik besloot dus de uitdaging 3 weken aan te gaan en alle dierlijke producten uit mijn leven te bannen. Ik zag er huizenhoog tegenop maar ben zonder te plannen spontaan op een ochtend begonnen. Inmiddels is het dag 13 …

Nu wil je vast weten hoe ik me voel. De eerste dagen was ik heel chagrijnig. Volgens mij kon je maar beter niet in mijn buurt verkeren. Ik vond dat ik niks mocht eten, ik vond niks lekker en dacht alleen maar aan geitenkaas en romige yoghurt (wel bio hoor!). En oh ja, een gekookt rondeeleitje. Mmmm… Na een week kwam ik in de flow en dat kwam niet in de laatste plaats omdat ik ineens geen gewrichtspijn meer had. Echt! Joehoe! Een beetje een domper werd het toen ik werd gewezen op een nieuwsartikel waarin stond geschreven dat deze julimaand de droogste ooit is (in ongeveer 100 jaar). Dan was het vast toch niet het dieet … Nou ja, ik ging gewoon door. 21 dagen was de afspraak met mijzelf. Ik werd creatiever in de keuken, vond en verzon leuke recepten en inmiddels kabbelt het wat door. Ik voel me best fit maar als ik heel eerlijk ben, denk ik dat dat 100% komt door de droogte. Morgen barst definitief het onweer los dus dan zal ik het sowieso merken aan mijn ‘barometer’gewrichten, maar vooralsnog heb ik besloten dit gewoon 21 dagen vol te houden en dan ga ik weer ‘normaal’ eten – eten zoals ik at, maar wel bewuster. Iets minder kaas. Omdat dat gezonder is. En misschien wel een tijdje zonder bewerkte suiker en witte bloem. En dan geef ik je mijn eindconclusie (dat er geen wonderdieeten bestaan en dat je vooral zelf moet doen wat goed voelt). Nog 8 dagen …

6 gedachten over “Over ‘genezings’diëten

  1. Ida zegt:

    Inmiddels wel een jaar verder maar jammer dat mensen het idee hebben dat je niet beter kan worden door het aanpassen van je voeding en levensstijl..
    Ik heb zelf al 12 jaar lupus en heb al die jaren zware medicijnen gebruikt die het soort van dragelijk maakte maar ook niet echt..
    Pas na het aanpassing van mijn voeding en levensstijl ben ik nu inmiddels al 1 1/2 jaar van de medicijnen af. En nee er bestaan idd geen wonderdieeten.. Dat betekent niet dat voeding geen rol speelt. Voeding is de hele reden dat je überhaupt ziekt bent en medicijnen gaan dit dus ook niet beter maken.
    Ik raad je aan je eens te verdiepen in het feit hoe belangrijk de pH waarde van ons lichaam is om gezond te zijn/ te blijven en hoe je je lichaam daarin kunt ondersteunen door middel van je voeding..

    Succes!

    Beantwoorden
    1. Janet zegt:

      Hoi Ida, dank voor je reactie. Ik geloof zeker wel dat er mensen baat kunnen hebben bij het aanpassen van hun voeding. Veel Nederlanders eten m.i. erg ongezond. Ik doe dat niet en heb dat ook nooit gedaan. Ik geloof ook niet dat ik door voeding in de eerste plaats ziek ben geworden. Ik werd ziek als tiener en ik kreeg in de jaren voor mijn ziekte alleen maar groente, fruit, aardappelen, peulvruchten en een beetje vlees en vis. Wij kregen alleen in het weekend iets te snoepen en dronken vrijwel nooit frisdrank. Ik kan me niet voorstellen dat een dergelijk gezond eetpatroon de basis is voor een auto-immuunziekte. Inmiddels eet ik al jaren vegetarisch (naar mijn idee veel gezonder), grotendeels biologisch, bijna glutenvrij (alleen spelt) en weinig kaas en eieren maar wel bijvoorbeeld kefir. Dit voelt heel goed – geestelijk – maar helaas gaat bindweefsel in de longen niet zomaar verdwijnen. Wel pleit ik ervoor dat mensen meer moeten worden gewezen op het belang van gezonde voeding. Ik zal me eens verdiepen in PH-waarden. Warme groet, Janet

      Beantwoorden
  2. Mai zegt:

    hoi Janet, ik zit nu meerdere artikelen van je te lezen.
    Die kaas, dat blijft een lastige voor je.
    Tja ik heb echt een arts tegenover me gehad die na onderzoek mij op zijn knieen zowat zat te smeken alle melkprodukten te mijden als de ziekte.
    Een beetje kaas of een beetje melk of allerlei andere tegenwerpingen die ik had ten spijt haha.
    Ergens lees ik ook dat men geen allergieen bij je had aangetroffen, maar weet dat allergieen weer iets anders zijn dan intoleranties.
    Intoleranties zijn langzame reacties en die meet men bij reguliere bloedtests vaak niet, maar intoleranties zijn vaak nog funester dan allergieen omdat de reactie van je lichaam op voeding veel later plaatsvindt zodat je de link niet meer legt.
    Ik denk niet perse dat het zo is dat voedsel de oorzaak is van het feit dat je niet goed op reageert op bepaalde voedingsmiddelen, maar dat je met voedsel (de juiste keuzes) wel veel kan bereiken voor je gezondheid en het kan heel persoonlijk zijn welke keuzes in jouw geval de beste zijn.
    Dus m.a.w.: voedsel hoeft niet de oorzaak zijn van je problemen, maar kan wel de oplossing zijn.
    Gekmakend, dat wel, om er achter te komen welke dan die keuzes zouden kunnen zijn.
    Althans zo ervaar ik dat: gekmakend!!!
    Bijv. hierboven wordt kefir genoemd: maar ik krijg buikpijn van waterkefir.
    Ga zo maar door. Noten zouden bijv. gezond zijn: nou ik kan er vaak niet goed tegen.
    Etc. etc.

    groetjes
    Mai

    Beantwoorden
    1. redactie zegt:

      Interessant. Ik onthou die gedachte: voedsel hoeft niet de oorzaak te zijn van je problemen maar misschien wel de oplossing.
      Ik heb inderdaad pas een allergietest gedaan op de huid en daar kwam (gelukkig) niets uit. Maar dan kan het ook gaan om
      contactallergie toch? Ik weet niet of die allergietest iets zegt over voedselallergieën… Ik zal de longarts binnenkort eens
      vragen als ik officieel de uitslag krijg. Groetjes, Janet

      Beantwoorden
  3. Mai zegt:

    hoi Janet, een allergietest op de huid?
    Bedoel je dat ze dan op je huid ook voedselallergieen getest hebben?
    Geen idee of dat de goede methode is om voedselallergieen vast te stellen.
    Weet ik echt niet.
    Heel vroeger heeft een huisarts wel via mijn huid getest of ik hooikoorts heb, wat ik heb.
    Ik heb qua voedselallergietesten alleen ervaring met algehele voedselallergietesten en coeliakie in het bloed via de huisarts, bij een complementaire arts die ook langzame reacties op gluten heeft getest bij mij en verder nog met energetisch testen van allergieen/intoleranties via de zogeheten electro-acupunctuur.
    Ik zou zeker eens die uitslag van de longarts opvragen!

    groetjes!

    Beantwoorden
    1. redactie zegt:

      Nee, volgens mij hebben ze geen voedingsstoffen op mijn huid getest. Volgens mij meer haren van dieren, huisstofmijt etc. Ik ga het navragen! Groetjes

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *