De vegan-test voorbij

Inmiddels is het alweer een week geleden dat de ’21 dagen vegan’-uitdaging ten einde liep en ik was zo opgelucht dat ik die eerste dag alles heb gegeten wat me voorheen ‘verboden’ was onder het mom: ik voel toch geen significante verandering: yoghurt, kaas op brood, een gekookt rondeeleitje, mmmm!

Nu, een week later, vraag ik me wel af of er dan echt helemaal geen verandering was. Ik heb wel het idee dat mijn gewrichten op sommige momenten echt minder pijn deden dan ze nu doen, maar nu, na een paar dagen rust en na een paar drukke weken heb ik eindelijk weer het gevoel dat ik fitter ben dan ooit (helaas kan dat ook alleen maar deze ene dag duren en morgen weer over zijn, je weet het nooit!).

Het is jammer: 3 weken je best doen en dan niet echt iets merken. Soms vraag ik me af of het beter had uitgepakt als de drie weken niet waren samengevallen met een periode van vrij droge hitte (vrij zeldzaam in NL). Als ik daaraan denk, dan neem ik me voor het wellicht nog eens te proberen in het regenachtige najaar, maar dan misschien niet 100%. Ik wil mezelf ook niet teveel ontzeggen want je leeft dit leven ten slotte maar 1 keer en hoewel ik er zeker niet voor ben mijzelf vol te stoppen met rommel eet ik over het algemeen erg gezond: veel groenten, fruit, onbewerkt en vers voedsel (geen pakjes), veel peulvruchten en noten en zaden. Dat heeft toch zeker ook z’n waarde.

Nu het erop zit, kijk ik wel ‘nuchterder’ naar boeken -ofwel schrijvers/artsen/voedings’deskundigen’- die claimen dat je leven ‘geheeld’ kan worden door allerlei dingen niet meer te nemen. Vanmiddag nog las ik dat je al deze dingen niet tot je zou moeten nemen om fris en fruitig (lees: gezond en fit) door het leven te gaan:

 1. Cafeïne – een ‘legale drug’. Dat wil zeggen: alle frisdrank, koffie, thee met theïne (zwarte, groene en oolong), lightdrankjes, energydrinks en theeïne vrije thee want die fokt je schijbaar ook op.
 2. Bewerkt, verpakt, geraffineerd, ingeblikt, niet-biologisch, bevroren of magnetronvoedsel. Hiertoe hoort ook alles wat light is, is gemaakt met witte suiker, witte bloem, witte rijst en wit tafelzout.
 3. Dierlijke producten (zie mijn vorige blog over veganistisch eten – dus alle vlees, vis, eieren, zuivel, honing, etc.).
 4. Kunstmatige zoetstoffen – en die zitten praktisch overal in!!
 5. Soja (je mag alleen gefermenteerde zoals miso en tempeh).

Ik werd helemaal moedeloos toen ik bovenstaande las. Als hoopvolle tekst stond eronder bij punt 1 dat als je dat niet helemaal lukt, je dan nog groene thee mocht naast water, kruidenthee, rooibos en groentesappen (liefst groen). Pffff …

Ik snap best dat veel dingen echt niet gezond zijn voor ons menselijk lichaam en dat heel veel van de huidige ziektes potentieel kunnen worden veroorzaakt door alle rotzooi in en om ons maar om dan meteen drastisch alles uit te bannen en 100% bio, raw en veganistisch te gaan leven, nee, ik geloof niet dat dat voor iedereen bevredigend is. Een uitdaging zal het zeker zijn, en een dure ook! Ik kan simpelweg niet al mijn voedsel in bio-versie betalen. Voor het gebruik van de schil haal ik soms een bio-citroen en die kost 80 cent!! Waarvan moet iemand met een minimuminkomen dat precies betalen? En zijn de wat armere mensen in Nederland dan gedoemd zich vol te stoppen met gifstoffen omdat ze bio niet kunnen betalen maar verder wel zoveel mogelijk groente en fruit eten dat ze goedkoop van de markt, de Aldi en de Nettorama halen?

Ik denk dat je best doen hier het zwaarst weegt. Je best doen en het leuk en haalbaar voor jezelf houden. Af en toe zo’n lekker aardbeientaartje met room (die ronde) bij La Place kan echt geen kwaad. En dat rondeeleitje op z’n tijd ook niet als je daar een blijer mens van wordt. De geest speelt ook een belangrijke rol.

En nog een tip voor al die bespoten fruitsoorten: week ze in water met azijn in de wasbak. Dat schijnt de laag gif te doen verdwijnen. Eet smakelijk!

2 gedachten over “De vegan-test voorbij

 1. Alynda zegt:

  ‘Vegan’ is echter een ethische keuze. Vegans eten geen dierlijke producten omdat er voor al die producten dieren worden uitgebuit, opgesloten, gemarteld en geslacht.

  Als je plantaardig eet voor je eigen gezondheid, of je dat voor 100% of 80% doet, is dat niet per definitie vegan.

  Ik eet geen dierlijke taart want ik kan er geen blijer mens van worden als er haantjes versnipperd zijn voor de eieren, en kalfjes geslacht voor de koemelk.

  Biologisch is idd heel duur, belachelijk! Heeft ermee te maken dat biologische voeding 0 subsidie krijgt dankzij Rutte die er niet in gelooft, terwijl alle andere voeding (met name dierlijke!) heel veel subsidie krijgt – 2,5 miljard euro per jaar in ons land. Maar vegan eten is juist helemaal niet duur gelukkig. Idd groente, fruit, peulvruchten, en wat noten en granen van de markt en je bent voor een klein bedrag per week klaar.

  Fruit met azijn sla ik liever over 😉

  Beantwoorden
 2. Janet zegt:

  Hoi Alynda, dank voor je verhelderende uitleg. Momenteel ben ik me verder aan het inlezen en orìënteren. Mijn gedachten over zuivel heb ik nog niet helder, vooral op bio-gebied. Ik eet wel alleen maar 3 sterren ‘beter leven’-eieren en bio-yoghurt (melk alleen maar rijst, soja of amandel) maar omdat we voorgelogen worden over hoe die dieren zogenaamd goed behandeld worden, denk ik dat ik binnenkort nieuwe keuzes moet maken. Groetjes, Janet

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *