Zomers Andalusië met lupus

Sinds mijn vorige bericht heb ik mijn tijd voornamelijk doorgebracht in zomers, zeer warm en zonnig Andalusië. 10 jaar geleden heb ik Spaans gestudeerd in Sevilla en sindsdien heeft deze stad een warm plekje in mijn hart veroverd. Letterlijk en figuurlijk want in Sevilla is de gemiddelde temperatuur in de zomermaanden zo’n 40 graden!

Het was alweer een tijdje geleden dat ik in Zuid-Spanje was en ik vond het best spannend om weer heen te gaan: hoe zou mijn lichaam ditmaal reageren op de hitte? Ik wist uit eerdere ervaringen dat droge hitte wonderen doet voor mijn gewrichten en voor mijn longklachten. Zou dat ditmaal ook zo zijn? En omdat ik lupus heb, moet ik zoveel mogelijk de zon vermijden. Lukt dat eigenlijk wel in juni wanneer de zon loodrecht boven je aan de hemel staat? Naast de lupus gebruik ik ook azathioprine en azathioprine verhoogt de kans op huidkanker enorm bij blootstelling aan de zon (daarnaast komt huidkanker helaas voor in mijn familie). Zonnen wordt bij azathioprine ernstig afgeraden. Andere keren tijdens zonvakanties was ik vaak aan de prednison. Ook dan is zonnen niet verstandig. Kortom, vele redenen om de zon te vermijden.

Ik had een goede zonnebrandcrème mee – contralum ultra (tegen zonne-allergie en alleen verkrijgbaar op recept), veel sjaals om mijn schouders en armen te bedekken, een zonnehoed, petje, hoofddoek. Daarmee moest het toch lukken. Daarnaast wist ik dat in Sevilla zomers doeken over een aantal grote winkelstraten worden gehangen zodat je fijn in de schaduw kunt winkelen. Natuurlijk verbleef ik niet alle 12 dagen in Sevilla. We zijn een week in Vejer de la Frontera geweest, een wit dorp ongeveer 170 kilometer onder Sevilla en 10 kilometer van de kust. In Vejer was het rond de 30 graden en stond er een stevige bries (een levanto-wind) die de indruk gaf dat het minder heet was dan je dacht – goed uitkijken dus en je niet vergissen in de enorme zonkracht zo dichtbij de evenaar.

Ik kan iedereen een dergelijke vakantie als de mijne aanraden. Heb je een chronische ziekte die verwant is aan reuma, probeer het dan vooral eens in de droge hitte. Misschien geldt voor jou ook dat je tijdens die vakantie je klachten grotendeels kwijt bent. Heel erg fijn! Mijn gewrichten werden soepeler (helaas hield dan op toen we in een te weinig doorgelucht en dus vochtig appartement verbleven in Vejer) en mijn longen kregen hernieuwde kracht van de hitte in Sevilla. Het is soms wel zweten (maar dat gebeurt pas bij 36 graden of hoger en niet zoals in Nederland soms al bij 20 graden) maar daarvan ga je meestal automatisch rustiger aandoen en neem je meer tijd om te relaxen – zoals het hoort in Spanje. Heb je ook een zonne-allergie/lupus/medicijnen waarmee je niet in de zon mag? Schaduw zoeken lukt over het algemeen prima. Alleen tussen 14 en 18 uur kan het soms lastig zijn omdat de zon dan loodrecht op de mediterrane landen staat. Hou om die tijd gewoon een siësta (alles is dan meestal toch gesloten), smeer je daarna opnieuw goed in en ga dan weer op pad. Alvast een fijne vakantie!

Ook naar de warmte geweest? Ik ben benieuwd naar je verhaal?

 

2 gedachten over “Zomers Andalusië met lupus

 1. Nem zegt:

  Je commentvak is niet goed. Ik moet bij Name emailadres invullen en bij email websiteadres. Ik typ nu in het website vak.. even aanpassen is handig denk ik..

  Maar goed opgelost. Ik heb in Australie gewoond dus kan goed tegen de zon, maar heb ook veel gevolgen van huidkanker gezien. En dan vooral.. op de lippen!! Smeer dus ook goed met labello SPF sun .. heel stom misschien maar daar zijn veel mensen met enorme littekens die een gezwel uit lip hebben moeten halen. Ik smeer me ook altijd goed in.

  Beantwoorden
 2. Janet zegt:

  Hoi Nem,

  Als het goed is, is de eerste balk voor de naam, de tweede voor je e-mail en de derde voor je website (die is optioneel). Het staat allemaal wat te ver naar onderen en daarom gaat het makkelijk verkeerd. Zal kijken of ik daar iets aan kan laten doen.

  Dank voor de tip. Wist helemaal niet dat dat bestond. Had toevallig in Spanje een nieuwe lippenbalsem met spf gekocht dus die zal ik toch maar gaan gebruiken in de zon.

  Groetjes, Janet

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *