Als je energie probeert te ‘besparen’

Gewenste toestand: ultiem relaxed!
Gewenste toestand: ultiem relaxed!

Iedere keer als ik bewust energie probeer te besparen, bijvoorbeeld voor een drukke dag of voor een vakantie, dan mislukt dit grandioos. Het lijkt dan wel of het universum er alles aan doet om me tegen te zitten: ik laat dingen vallen, vergeet dingen zodat ik nog een keer moet, afspraken lopen uit, organisaties komen afspraken niet na waardoor ik weer moet bellen, ik krijg extra kwaaltjes waarvoor ik ineens nog weer naar het ziekenhuis of naar de dokter moet… Hoe komt dat toch? En: herkennen jullie dit?

Het gebeurde onlangs met mijn verhuizing, maar het gebeurt me ook keer op keer als ik bijvoorbeeld op vakantie ga. De laatste 2-3 dagen ervoor probeer ik amper wat te plannen. Ik creëer bewust ‘relax- of ontspan’ dagen. En toch sluipen die helemaal vol met stomme dingen: de rits van de koffer breekt af zodat ik een nieuwe moet kopen, een oude kwaal speelt ineens weer op dus ik moet naar de huisarts (en daarna bloedprikken en dan de apotheek…), de laatste dingetjes die ik moet kopen zijn nergens meer te koop dus ipv 1 winkel worden het er vijf en ben ik doodop, de apotheek heeft mijn herhaalrecept niet doorgekregen en ik zit tot op het laatst in spanning of het wel lukt die medicijnen mee te krijgen, er is zomaar geld van mijn rekening afgeschreven terwijl dit niet hoort, de rolstoel begint ineens te schuren en de banden zijn spontaan lek, een huishoudelijk apparaat (zoals de koelkast) gaat juist dan kapot. En ik ben niet zo iemand die dingen maar op z’n beloop laat. Ik wil het geregeld anders heb ik geen geestelijke rust. En geen geestelijke rust staat ook gelijk aan moeheid.

Als ik niet bedenk dat ik extra rustdagen nodig heb voor een vakantie – omdat ik denk dat het me fysiek prima af zal gaan (maar dat denk ik al 9 jaar niet meer, hoor ;)) dan gebeurt er ook niks raars. Dan verloopt het leven gewoon relaxed en ontspannend. Hoe kan dat toch? Straal ik soms zoveel krampachtige nep-ontspannenheid uit van ‘alles moet nu goed gaan’ dat het daardoor al gedoemd is mis te gaan?

Ik ga bijna op vakantie naar Normandië (eerste reisje van dit jaar!) en ik heb er onwijs veel zin in, maar ik ben nu alweer een beetje bang… wat staat me morgen en overmorgen allemaal nog te wachten?
Iemand nog tips?

 

PS Als jullie dit lezen dan ben ik net weer terug in NL 😉

 

2 gedachten over “Als je energie probeert te ‘besparen’

 1. Maaike zegt:

  Ik vermoed dat het mind over matter gebeuren werkt.
  En dat waar je je op focust, dat trek je aan.
  Als je voor een uitje enorm je best doet energie te besparen handel je vanuit een angst dat je energie tekort gaat komen. En die angst is dan een zeer krachtige emotie.

  Ik bedenk me nu, misschien de dagen voor je weggaat zien als heerlijke ontspanning.
  Zie vooral uit na de dagen voor je weggaat en denk niet aan de reden van die heerlijke rust.
  Ook niet onbewust…en dat laatste is het lastigste 🙂

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   Dat is best een leuk idee!! Ik doe gewoon alsof ik al 3/4/5 dagen eerder op vakantie ga. Zorg dat ik alles klaar en heb plan gewoon helemaal niets meer.
   Eerst een ‘staycation’ (zo’n grappig woord) en dan hopelijk een stuk relaxter op reis. Benieuwd of het gaat lukken. De geest is wel echt heel erg hardnekkig hoor 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *