Boekreview: ‘Voel je beter’ – Deborah Ligtenberg

Voel je beterOnlangs kreeg ik de kans het boek ‘Voel je beter; levenskunst voor wie chronisch ziek is’ van Deborah Ligtenberg te reviewen. Ik lees natuurlijk alles op het gebied van chronisch ziek zijn en vooral de levenskunst boeken inspireren me vaak. Het is dan helemaal interessant dat dit een Nederlands boek is. Daarvan zijn er niet veel.

Deborah is freelance journalist en schrijft voor patiëntenbladen. Hoewel ze zelf niet chronisch ziek is, vertelt ze me dat “ze ook niet meer de oude is” door een ingrijpende gebeurtenis op gezondheidsvlak. Je kunt merken dat Deborah goed thuis is in de wereld van de chronisch zieke. Ze schrijft helder en vlot en het boek leest gemakkelijk weg. Omdat het niet zo dik is, had ik het boek in een middag uit.

Het boek is opgebouwd in een zestal hoofdstukken: confrontatie, ontkenning, worsteling, acceptatie, hulp en leven. Een heldere indeling die de voornaamste problemen van je chronisch zieke leven weergeeft en zeker voor iedereen herkenbaar. Er wordt veel aandacht besteedt aan emoties, maar ook aan communicatie (met vrienden, een ouder of met je partner) en wat alternatieve ‘geneeswijzen’ zoals de kracht van symbolen, helende geuren, visualisatie en muziek. Het boek geeft veel tips op allerlei gebied: werk, hoe begin je een gesprek met een chronisch zieke, hoe voorkom je overbelasting … En ieder hoofdstuk wordt aangevuld met een interview met een patiënt: verhalen die ik zelf vaak heel inspirerend vind en daarom ook het meest interessant om te lezen.

Eén patiënte vertelt dat ze soms een ‘zielige dag’ neemt: dan geeft ze toe aan haar zelfmedelijden. Daarna kan ze er weer tegenaan. Kijk, dat soort dingen die je zelf over kunt nemen, lees ik graag!

Heb je al veel gelezen op het gebied van omgaan met chronische ziekte, dan is dit boek wellicht overbodig voor jou. In alle andere gevallen zou ik zeggen: duik er eens in!

Voel je beter; levenskunst voor wie chronisch ziek is – Deborah Ligtenberg
Spirito / Forte Uitgevers BV, Baarn, 2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *