Risico’s van gebruik Alendroninezuur (bisfosfonaat)

Afgelopen donderdag had ik een afspraak met een implantoloog. Dat was niet in het ziekenhuis maar gewoon in mijn tandartspraktijk. Omdat een implantaat langer houdbaar is dan de andere opties, wordt mijn afgebroken kies vervangen door een implantaat. Voordat ik naar binnen kon voor een consult moest ik een formulier invullen met daarop vragen over mijn gezondheid en medicijngebruik. Ik moet zeggen dat ik niet altijd al mijn medicatie invul. Wel de hoofdmedicijnen, dat wil zeggen medicijnen als Diclofenac, Prednison, Plaquenil en dergelijke maar niet de ‘bij’medicijnen; medicijnen die ik gebruik voor de bijwerkingen van de hoofdmedicijnen.

Dit keer vulde ik alles is, dus ook Alendroninezuur (ook wel Fosamax), een bisfosfonaat. Dit kreeg ik voorgeschreven toen ik langdurig aan de Prednison was en daardoor een verhoogd risico op osteoporose kreeg, wat ik later ook in beginnend stadium bleek te hebben. Anyway, dit medicijn heeft ervoor gezorgd dat de implantoloog niet eens meer in mijn mond heeft gekeken. Het middel dat dus uitstekend werkt tegen osteoporose heeft als bijwerking dat het het kaakbot enorm verzwakt, zo erg dat ingrepen in de mond (operatief / trekken van tanden en kiezen) echt gevaarlijk wordt. Er kunnen ontstekingen ontstaan en vervolgens osteonecrose van de kaak (osteonecroses of the jaw – voor Google foto’s).

De implantoloog legde mij uit dat hij vaak in het ziekenhuis in Düsseldorf werkt (het is een Duitser) en dat dit daar heel belangrijk is en in Nederland wellicht minder bekend. Hij zei me dat hij me niet wilde behandelen – dit hield veel te veel risico in. Gebruikers van een bisfosfonaat hebben een specifieke behandeling nodig en heel erg veel nacrontole, bij voorkeur iedere dag (?!). Toen heeft mij nog wat nare verhalen verteld (over een patiënt bij wie de hele kaak was afgebrokkeld en die dus een nieuwe kaak moest hebben, gemaakt van bot uit de heup – uiteraard voor altijd gevoelloos) en vervolgens de foto’s die te vinden zijn via Google. Brr … naar allemaal hoor.

Nu ben ik ‘doorgegeven’ aan het academisch ziekenhuis (waar de wachttijd reuzelang is) en maak ik me best een beetje zorgen om dit rommeltje dat ik misschien nog wel een tijdje moet slikken en wat nog jaren in je bloed blijft na lang gebruik! Googlen helpt niet echt. Ik vind dan wel dat dit niet vaak voorkomt maar wat zegt dat? SLE komt ook niet vaak voor en dat heb ik ook … Maar voor alle lezers die dit medicijn ook gebruiken: vergeet niet dit aan je tandarts te melden!!

24 gedachten over “Risico’s van gebruik Alendroninezuur (bisfosfonaat)

 1. Thomas zegt:

  Hai Janet! Bij het lezen van Fosamax kreeg ik al weer gierend de pest in.
  Fosamax heeft mij een vitaal element in de bovenkaak gekost. Er steunde een brug op.
  Mijn tandarts kon de plotseling klachten en de werking in de kaak niet verklaren en vroeg door over medicatie. Fosamax? Bingo! Hij had er artikelen over gelezen. Dr. Rozema (kaakchirurg en implantoloog) heeft zich er ook nog uitgebreid over gebogen en hij wil zelfs geen implantaat voordat Fosamax 1 a 2 jaar is gestaakt. Ik doe het nu zonder, gebruik voldoende zuivel en kalk en neem extra vitamine D3. Elk jaar laat ik bordichtheid meten. Zo moet het maar. Groeten van Thomas

  Beantwoorden
 2. Carla zegt:

  Na aanleiding van jou website heb ik voor 2 jaar geleden met mijn tandarts over dit geneesmiddel gesproken maar die vond dit flauwe kul. Nu na 2 jaar later was ik bij implantoloog en wilde geen behandeling geven omdat ik dus die alendroninezuur slik. Ik ben daarna naar internist gegaan en die vertelde dat als je 1 week voor behandeling stopt en 3 maanden daarna dat de kans klein was op complicaties. Wel was het volgens de internist een ander verhaal als je via injectie of infuus alendroninezuur had toegediend gekregen.
  Dus ik ben nu compleet achterdochtig door dit alles. m.v.g Carla

  Beantwoorden
 3. Teréz zegt:

  Ik krijg alendrinezuur voorgeschreven 3 maanden geleden en heb geweigerd en nu moet ik toch hiermee gaan beginnen omdat de botdichtheid 1.7 in de linkerheup is. Ik neem prednislon. Kan iemand mij een alternatief bieden. Ik heb niets gevonden. Dank.

  Beantwoorden
  1. margriet plasman zegt:

   Beste Térez,

   Een alternatief is er wel een middel gemaakt van alleen natuurlijke ingredienten zonder enige kunstmatige stoffen met de juiste verhoudingen die maken dat het calcium in de botten worden op-genomen zonder vervelende bijwerkingen.

   Wil je meer informatie dan mag je mij mailen.
   margrietplasman@hotmail.com

   Beantwoorden
   1. Gyan van Dort zegt:

    Hallo Margriet
    Ik las je reactie op het verhaal van Terez. Ook ik gebruik prednison en alendroninezuur en ik merk dat er iets veranderd bij mijn kaak. Je had het over een goed alternatief.
    Zou je me hier informatie over willen sturen, dat zou ik heel fijn vinden.
    Ik gebruik de alendroninezuur vanaf 30 januari.
    Ik kreeg het voorgeschreven omdat ik erge dubbelzijdige reuma had, wat snel op was komen zetten.
    Nou heb ik gehoord van een middel, Athrine, genaamd en dit schijnt ook goed te werken. Ken jij dit?
    Ik hou zelf meer van alternatieven, dus ik hoop dat je meer informatie voor me hebt.

    Vriendelijke groeten, Gyan van Dort

    Beantwoorden
   2. Ilze zegt:

    Beste Margriet,
    Ik was heel blij met jouw mail op internet over alternatieven voor bisfosfanaten. Ik heb behoorlijke osteoporose, oa door medicijngebruik in het verleden (prednison en langdurig pantaprazolgebruik). Mijn huisarts wil me aan de bisfosfanaten hebben, maar ik heb nog medicijnen en bijwerkingen van andere medicatie voor hart en vaatziekten. Heel graag van jou alternatieven! Ik ben al bezig met voeding en calciuminname. Alvast mijn dank.

    Beantwoorden
  2. Joke zegt:

   Ook ik las de bijwerkingen van Alendroninezuur, toen ik dit medicijn door mijn huisarts voorgeschreven kreeg. En na het lezen van bovenstaande zaken heb ik contact opgenomen met mijn homeopaat.
   Hij adviseerde mij een homeopathisch middel genaamd:
   Ultimate Bone Support van het merk Solgar. Extra vitamine D is dan ook niet meer nodig. Dat zit hier al in. Volgens mijn homeopaat is dit een effectief middel bij osteoporose.
   Ik neem dit nog maar heel kort.

   Beantwoorden
   1. Yvonne Zwart zegt:

    Hallo Joke, ik zag dat jij het middel Bone Support van Solgar bent gaan gebruiken tegen osteoporose. Kun je nu inmiddels merken dat dit goed werkt?
    Ik zou dat graag willen weten, aangezien ik ook osteoporose heb en erg geel vervelende bijwerkingen heb van alendroninezuur.
    Mvg Yvonne

    Beantwoorden
 4. Gerrit zegt:

  Ook ik gebruik alendroninezuur. Mijn kiezen moesten getrokken worden en de kaakchirurg heeft mij geadviseerd om 3 maanden te stoppen met alendroninezuur en daarna werden mijn kiezen getrokken. Ook ik wil implantaten. Geen centje pijn gehad. Geen ontstekingen helemaal niks.
  Het kan dus wel goed gaan als je de juiste voorlichting krijgt.

  Beantwoorden
 5. P v d Zijden zegt:

  Interessante verhalen over fosamax/ alenlondrine zuur. Toevallig ging ik eens op internet kijken, vanwege een breuk in mijn voet, vanwege een val. Ik slik dit medicijn al decennia en de apothekersassistente antwoordde op mijn vraag , hoelang nog?, ,U krijgt ze niet voor niets, maw in blijven nemen. Niemand heeft mij ooit verteld te stoppen. Dit lijkt heel slecht, na het lezen van bovenstaande ervaringen over kaakafbraak. Dank voor de tip.

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   De meningen over Fosamax zijn heel divers. Ik gebruik het zelf ook af en aan. Vooral artsen lijken voor te zijn…

   Beantwoorden
  2. Aps zegt:

   Lees eens op sites van de Osteoporose vereniging.

   En vraag je huisarts, dit middel wil je toch geen jaren slikken!

   Beantwoorden
 6. Cecile Wibens zegt:

  slik al meer dan 20 jaar 70mg Alendroninezuur per week! Nog nooit kaakproblemen gehad, maar omdat ik fascieverklevingen kreeg ben ik maar eens op zoek gegaan naar bijwerkingen van bv Alelendroninezuur en wel erg geschrokken.
  Dus nog geen antwoord op mijn vraag, maar besef wel dat het niet zo’n onschuldig middel is.

  Beantwoorden
 7. Ineke C.J van der Heijden zegt:

  Beste lezers,

  ook ik kreeg Alendroninezuur voorgeschreven, durf het niet eens te slikken na al de verhalen en de bijsluiter gelezen te hebben.
  Het is behoorlijk zuur,kan de slokdarm aantasten als je per ongeluk toch ff weer gaat liggen. Wat een goedje. Bij bloedgroep A is je maag ook minder zuur, dus niet zo handig.
  Ik ga nu die ultimate Bone Support proberen.

  Gr Ineke

  Beantwoorden
  1. Aps zegt:

   Of dat dat er zo geweldig uit ziet. Informeer je zelf goed.

   Ik mag graag natuurlijke middelen slikken, maar dit lijkt mij ongeschikt.

   Begin ook niet aan calcichew, verschrikkelijk veel bijwerkingen.
   Kan je allemaal opzoeken. Gewoon 4x daags een eenheid zuivel.

   Waarom zou je gaan liggen na inname! Ga zitten lezen gedurende dat half uur.

   Beantwoorden
 8. Miek zegt:

  Hallo lezers,
  Een jaar of 6 geleden bleek uit een botscan dat ik een ostopenie had en in een wervel osteoporose. Mijn huisarts adviseerde te starten met botversterkers maar daar voelde ik niets voor vanwege de bijwerkingen (mijn moeder had eerder botversterkers geslikt en zij had flink last van bijwerkingen).
  Maar ik las inderdaad ook over de risico’s voor het kaakbot en kaaknecrose. Ik heb een slecht gebit, een aantal implantaten en het leek me verstandig om de implantologe om haar mening te vragen en zij vertelde me dat kaaknecrose niet vaak voorkomt maar wel een ernstige bijwerking kan zijn. En wat mijn gebit betreft zei ze dat in de volgende jaren zeker het een en ander stond te gebeuren. Ik heb hieruit de conclusie getrokken dat ik beter niet kon starten met de botversterkers.
  Ik heb mijzelf toen goed verdiept in osteoporose en ik ben op zoek gegaan naar alternatieven.
  Ik ben dagelijks stevig gaan wandelen, ik loop nu al een paar jaar gemiddeld 5 kilometer per dag, vaak meer. Lopen is uitstekend voor de botten! En ik slik dagelijks van Solgar de Ultimate Bone Support, een supplement speciaal voor de botten (calcium, vitamine D, magnesium en vitamine K2).
  Na 3 jaar is er weer een botscan gemaakt en de waardes waren hetzelfde gebleven, het bot in mijn heup was zelfs iets beter geworden.
  Voor mij werkt het regime van veel wandelen in combinatie met de pillen van Solgar goed. Ik ben heel blij dat ik het zo kan oplossen.

  Beantwoorden
 9. Petra zegt:

  Wat goed om te lezen dit!
  Ik zou vorige week starten op advies v d internist, maar twijfelde ernstig!
  Heb me er nu in verdiept, maar dit goedje gaat in de prullenbak..
  ik ga op zoek naar een goed alternatief, en ben benieuwd naar de volgende meting.

  Beantwoorden
 10. Ana - Laura zegt:

  Ik zou deze middelen niet gebruiken en kijken of het op een andere manier kan, gezien mijn extreem slechte ervaringen met Alendronine zuur. Ik heb in 2019 alendronine zuur gekregen en anderhalf jaar gebruikt. Na een half jaar had ik last van doofheid in de regio waar ik de breuk gehad had, een paar maanden later , verspringende doofheidsgevoelens in andere ledenmaten, deze waren wel weg te masseren ( 1,5 dag) en dan kwam het ergens anders weer terug. Bij toeval testte ik zink, dat bleek enorm laag. Gestopt met alendroninezuur en zink bij gaan slikken. Ik kreeg helaas nog een axonale uitval in mijn pink en onderbeen ( klapvoet) en daarna ( na 2 a 3 mnd gestopt te zijn) werden de aanvallen minder en korter. De specialist meende dat het zink tekort en het alendronine niets met mijn klachten te maken had, en meende dat het aan een niet nader te verklaren autoimmuunziekte lag en gaf prednison met risodrine zuur ( variant alendroninezuur), en binnen enkele weken had ik weer een heel laag zink en dus gestopt ( mijn visie klopt mi). Vervolgens bouwde ik de prednison af, want het deed niets , alleen bijwerkingen en kreeg ik “echte” poly neuropathie -neurologische klachten vanaf 3 a 4 weken gebruik zoals, krampen in kuiten, prikpijn, mierengevoel, pijn scheuten, zand en steentjes gevoel in je voeten, ductape gevoel , fasciculaties in benen en later overal en tril klachten overal. Artsen denken niet dat het aan de beide middelen ligt , wat mi toch duidelijk is dat het wel zo is . Overigens na het stoppen met prednison gaan de klachten door. Klachten die ik in eerste instantie niet had, dus gaat het steeds verder achteruit. Blijkbaar kan dit ook jaren duren na het stoppen van prednison. Ik ben op zoek naar mensen met dezelfde ervaringen met de middelen. Alendroninezuur-Risodrinezuur en van Prednison.

  Beantwoorden
 11. Joke Bakker zegt:

  Ik heb voorheen 6 jaar Methotrexaat geslikt ivm RA en Sjogren, later kreeg ik darmkanker en moest ik met mtx stoppen.
  Na operatie 3,5 zonder medicijnen doorgegaan en geen centje pijn gehad, in dec vlamden beide ziektes behoorlijk op en moest ik toch weer mtx slikken…ben nu verder maar blijf ontstekingen houden, slik hierbij ook Naproxen (met Omeprazol) in afwachting van nieuwe reuma medicijnen.
  Na een APK om het maar zo te noemen ook Dexascan gehad en blijkt dat mijn botdichtheid verminderd is, dus Alendronine zuur en kalktabletten

  Sinds 3 weken heb ik ook Alendroninezuur met kalktabletten 500 mg voorgeschreven gekregen vanwege mijn botdichtheid. Heb net reumatoloog gebeld en gezegd dat ik wil stoppen met Alendroninezuur omdat dat ook weer veel problemen geeft, die heb ik al dus wil het beperken.
  Ik zoek nu dus naar een goed alternatief mbt botdichtheid. Ikkrijg wel nieuwe medicijnen voor de RA en Sjogren..
  Anyway…een goed alternatief voor de botdichtheid is welkom.

  groetjes Joke

  Beantwoorden
 12. Loes Zaat zegt:

  ongeveer 5 maanden geleden een infuus gehad met Alendronine zuur welke voor 2 jaar geld , nu, na een week of 3 heb ik meer pijn in mijn rug en ook last van mijn maag en buik nu lees ik dat het allemaal bijwerkingen van de alendronine kunnen zijn , is daar nog iets aan te doen ? gr.. Loes.

  Beantwoorden
 13. Loes zegt:

  De beste oplossing die ik hier heb gelezen is van Miek. Stevig wandelen, goed voor de botten! Zelf ben ik een paar jaar geleden al gestopt met dit “medicijn” nadat ik via internet zag dat dit niet goed werkte.
  Toevallig zag ik van de week een vrouw, in een video bij wie de kaak (jaw) helemaal weggerot was na 8 jaar gebruik van Fosamax. Komt weinig voor haha maar je zal het maar hebben. Een nichtje van mij uit Texas Amerika vertelde mij jaren geleden dat zij het middel (welke precies weet ik niet meer) 4 jaar wel gebruikte en 4 jaar niet. Ik ben er helemaal klaar mee. Heb het gevoel dat dit de zoveelste miskleun is uit de medische wereld.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *