“Eerst is de rivier een rivier…

 

Gap of Dunloe, Ierland

… en de berg een berg. Dan is de rivier geen rivier meer en de berg is geen berg. Daarna is de rivier weer een rivier en de berg weer een berg. ” Wat is dat nu weer voor quote, denk je misschien. Nou, eentje die heel goed bij het krijgen en hebben van een chronische ziekte past.

Sinds een tijdje luister ik naar diverse podcasts (een soort radioprogramma in mp3-vorm die je op je laptop kunt luisteren maar ook op je telefoon of MP3-speler). Die zijn ideaal voor tijdens je rustpauze maar ook tijdens het bewegen. Vorige week luisterde ik deze aflevering van de RobCast. Bovenstaande quote vormde het uitgangspunt.

Misschien schrik je als ik zeg dat Rob Bell een dominee en pastoor is (en nog veel meer). Je hoeft echter niet bang te zijn dat Bell predikt of de ultieme waarheid beweert te kennen (dan zou ik zeker niet naar hem luisteren). De podcasts zijn meer psychologisch van aard en gaan over levensgeluk. Rob kan fantastisch praten en komt met heel actuele onderwerpen. (Alleen in Engels beschikbaar.)

Deze quote had hij gehoord van een vriend toen hij de wereld om hem heen niet meer snapte. Zijn visie was veranderd en zijn wereldbeeld sloot daar niet meer bij aan. Deze quote geeft dat weer.

Je groeit op met een bepaald beeld waarin voor jou de rivier een rivier is en een berg een berg. Je begrijpt de wereld op die manier en met die zekerheid navigeer je door je leven. Dan gebeurt er iets in je leven: een chronische ziekte of de dood van een geliefde. Alles verandert. Je geloof niet meer in dezelfde dingen. Je doelen veranderen. Je hele leven is ineens anders. Dan is die rivier voor jou niet meer die rivier en die berg ook niet meer een berg. Alles wankelt. Je moet als het ware helemaal opnieuw beginnen.

Als je in zo’n fase terecht komt: dat is volkomen normaal. Het is ook een periode van groei. Dingen veranderen altijd. Of je nu ziek wordt of niet. Soms valt het je alleen minder op. Probeer er ontspannen mee om te gaan (advies van Rob). Blijf zoeken, blijf doorgaan en blijf je van alles afvragen over wat goed is voor jou. Je ontdekt nieuwe dingen over jezelf (altijd fijn!) en je ontdekt hoe sterk je bent. Je ontdekt dat wat je wel wilt en dat wat je niet langer in je leven nodig hebt.

En langzaam wordt de berg weer een berg en de rivier weer een rivier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *