Het gezonde leven/eten

De maand juli vliegt voorbij zonder ook maar een greintje zomer. Helaas pindakaas als dat zoals bij mij je favoriete periode van het jaar is omdat je je zo goed voelt door de droogte en de hogere temperaturen of gewoon houdt van een zonnetje – om in te zitten of niet, dat maakt niet zoveel uit. Die dagen gaan we deze zomer misschien niet meemaken.

Ik heb nu dagelijks het gevoel dat ik ervoor moet zorgen dat ik geen infecties oploop (lijkt me een vrij grote kans met al die regen, wind en koude – da’s in november ook zo) of misschien zelfs wel de griep of een flinke verkoudheid!

Ook in mijn eten zie ik nu een heel ander patroon. Eet ik anders in de zomer heel licht (omdat het zo warm is – veel rauwe groente en nog veel meer fruit) nu lijkt het wel een overlevingsdieet op (teveel) vet om de koude buiten te houden. De zomer is juist een periode van fris en vers fruit en heerlijke salades met allerlei lekkere rauwe groentes erdoor, maar nu eet ik spinazieschotels met room, frittata’s met veel crème fraîche en romige kazen, crumbles met warm fruit en vanillesaus en maak ik alle recepten uit het boek Cake Days (jaja, heel veel cake en koekjes) en schrik ik als ik zie dat de kilo’s erbij aanvliegen. Niet zo gek ook!

Ik voel me zwaar, vermoeid, traag, met een gebrek aan energie en dat terwijl het zomer is!!! Ik heb last van mijn gewrichten, ik lijd onder de drukte van het opzetten van een stichting, het hebben van een eigen bedrijf, het doen van vrijwilligerswerk … en dat terwijl ik tegelijkertijd enorm geniet van dat alles. Maar ik heb er nu gewoon de energie niet voor.

Ik denk dat wat we eten en hoeveel we bewegen een heel belangrijke basis zijn voor ons energieniveau en ons algehele gevoel van je fit voelen en naast het vette eten heb ik ook het sporten laten verslonzen. Een goed excuus om niet naar de sportschool te gaan (1o minuten fietsen) is toch wel dat het veel te hard regent en dat mijn gewrichten daardoor veel te veel pijn doen.

Sinds dit weekend wil ik alles anders. Vanochtend heb ik anderhalf uur gesport. Het voelde verkwikkend en niet alleen omdat mijn kleren zo heerlijk nat waren toen ik arriveerde in de sportschool! Verder bak ik (even) geen koekjes en cakes meer, is de chips de deur uit en ga ik wat minder kaas, room, crème fraîche en roomboter eten en al dat ijs … tja, is het daar eigenlijk niet veel te koud voor? Ik neem het heft weer terug in handen en ga van deze zomer een fitte zomer maken. Ben benieuwd of het weer met me meedoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *