Ik volg yogalessen!

Het was alweer jaren geleden dat ik mee had gedaan aan een groepsles. Voor de vitaliteitsproeverij die we voor de stichting (www.grenzeloosonbeperkt.nl)
hadden georganiseerd, had ik een yogalerares leren kennen die ook lessen geeft aan chronisch zieken en fysiek beperkten. Ze nodigde me uit eens mee te doen met een van haar reguliere lessen omdat ze dacht dat ik niet naar haar aangepaste les zou hoeven. Ik vertelde haar over mijn ervaringen met groepslessen sinds ik ziek ben geworden – meestal – eigenlijk altijd – kan ik niet meekomen. Ik ben veel te snel moe en moet daarom al snel een pauze in lassen en gedurende de les worden die steeds langer of ik heb teveel pijn en dan lukt het gewoon niet om in het ritme van een groep mee te bewegen. Daarom sport ik nu al jaren individueel. Soms wel minder gezellig, maar dan blijf ik ten minste sporten. Als ik hardnekkig mee wil blijven komen met de groep dan gooi ik uiteindelijk het bijltje erbij neer, omdat ik dan het gevoel krijg dat ‘niks meer lukt’. Dat is zeker niet de bedoeling.

Halverwege januari was het eindelijk zover. Ik voelde me fit genoeg, ik had de vrijdag vrij en het werd tijd dat ik naar die proefles van haar ging. Best spannend! Ik kwam in een reguliere groep terecht met mensen die al jarenlang yoga-den bij haar. Toch voelde ik me meteen welkom. Dit waren geen strakke mensen in strakke pakjes maar heel gewone mensen zoals je oom of je buurvrouw. Niet intimiderend dus. Helemaal vooraan stond ik op mijn mat en ik kreeg de nodige extra aandacht (zit ik nooit op te wachten maar heb je als beginner zeker nodig). De eerste les verliep vlot en ging heel soepel. Bij iedere oefening dacht ik: ik kan dit! En aan het einde dacht ik: ik zou nog meer kunnen! Dat gaf een goed gevoel. Ik besloot me in te schrijven voor een serie lessen en morgenvroeg is alweer mijn negende yogales. Het gaat lekker …

Het kan dus toch. Het is fijn om – zonder dat iemand iets aan je ziet of iets van je weet – mee te kunnen draaien met de ‘gewone’ mensen (de ‘gezonden’ onder ons). De yoga maakt me soepeler, biedt een leuk tegenwicht voor alle krachttraining en cardio die ik in mijn uppie doe en tegelijk leert het me ontspannen. Ik ben zo tevreden dat ik zelfs een tutorial op de website van Grenzeloos Onbeperkt heb gezet en we op zaterdagmiddag 13 april een yogasworkshop met mijn lerares organiseren in Groningen. Speciaal geschikt voor chronisch zieken en fysiek beperkten maar andere mensen zijn ook van harte welkom (lees meer hierover op bovengenoemde site, onder activiteiten). Vrijwel iedereen hoort van zijn of haar arts dat hij of zij vooral moet blijven bewegen en dat kan dus ook op een heel leuke en soepele manier!

1 gedachte over “Ik volg yogalessen!

  1. Karin zegt:

    Wat grappig. Al ruim een jaar volg ik ook yogalessen en dit bevalt me uitstekend. Inderdaad prima te doen voor personen met een beperking.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *