Boekrecensie: Onbeperkt Mindful

Gisteren heb ik in één middag – nou ja, dit is niet een enorme prestatie als je een echte lezer bent, het boek heeft ongeveer 150 pagina’s 😉 –  het boek Onbeperkt Mindful van Kim Bergshoeff uitgelezen. Dat was een makkie want het is vlot geschreven en bovenal positief. Iets wat ik zelf heel belangrijk vind wanneer het gaat om boeken die te maken hebben met ziekte.

Kim heeft sinds haar studie de ziekte van Crohn, ook al een auto-immuunziekte. Crohn is een chronische ontsteking van je dunne/dikke darm. Wat mij het meest verbaasde in het boek is dat Kim vertelt dat ze geen uitkering kon krijgen omdat ze er zo gezond uit zag. Natuurlijk kennen we allemaal de ‘problemen’ die onzichtbare ziekte soms met zich mee brengt maar ik vind dit toch wel heel bijzonder. Een verzekeringsarts zou beter moeten weten. Ik ben zelf ook geheel onzichtbaar ziek en werd daar gelukkig niet op afgerekend. Dit mag niet gebeuren!

Terug naar het boek. Allereerst de titel. Die titel maakt dat je het boek niet vindt onder het kopje ‘gezondheid’ maar onder het thema mindfulness. Erg leuk gevonden van Kim om dit onderwerp te nemen en het boek daar rondom te bouwen. Ik ben zelf geïnteresseerd in dit thema en ik denk dat het voor veel chronisch zieken van belang kan zijn om meer in het nu te leven, kennis te maken met meditatie en mindfulness en ook te leren ademhalings- en ontspanningsoefeningen te doen. Dit is ook goed tegen stress, dat toch wordt genoemd als één van de factoren waardoor auto-immuunziekten (weer) opvlammen.

In 7 hoofdstukken lezen we over het leven van Kim en krijgen we ontzettend veel tips over hoe een ziekenhuisverblijf aangenamer kan worden, theeceremonies, kruidenbaden, maar ook dat je veel kunt leren van je huisdier <als guru> (die zijn vaak heel erg ‘zen’), dat er veel mensen met een beperking erg succesvol zijn geworden in hun leven (neem bijvoorbeeld schilderes Frida Kahlo) en info over de emmerlijst (bucket list). Die had ik altijd al eens willen maken, maar … ik weet eerlijk gezegd niet wat ik erop moet zetten. Ik leef nogal bij de week en probeer vooral zoveel mogelijk te doen wat bij me opkomt en dan lijkt zo’n bucket list zo’n lange termijn-iets dat misschien niet lukt. Nou ja, ik raakte in elk geval wel geïnspireerd en heb zelfs al een kijkje genomen op de website bucketlist.org.

Kim spreekt ook onze naasten, helpers en ‘verzorgers’ aan. Ze schrijft hoe leuk we het vinden om post te krijgen (jaaaaaaaah!!!) en niet alleen als we in het ziekenhuis liggen of in een zware opvlamming zitten – we zijn ten slotte altijd ziek. Het is leuk als er aan je gedacht wordt. Altijd maar thuis zitten, het zijn soms lange dagen. Het is dan ook leuk als mensen op bezoek komen of aan je denken door een kaartje. En kaartjes hoef je niet (direct) te beantwoorden. Ik ben het hier helemaal mee eens. Laat die brievenbus maar klepperen *HINT*

Mijn eindconclusie: ga dit boek zeker lezen en laat het je omgeving ook lezen. Ik vind het een absolute aanrader!

1 gedachte over “Boekrecensie: Onbeperkt Mindful

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *