Kabinet pakt chronisch zieken weer het hardst

Over het algemeen neem ik geen nieuwsberichten over, maar toen ik vanochtend de resultaten van Prinsjesdag las, was ik niet blij. Lees het volgende artikel:

(Novum) – Gemiddeld gaan Nederlanders er een half procent op achteruit. Enkele honderdduizenden chronisch zieken en gehandicapten zouden er volgend jaar tussen de 0,4 tot 3,2 procent op achteruit gaan in koopkracht. De belangrijkste oorzaak is volgens de CG-Raad (Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad) de hogere eigen bijdrage die ze voor zorg en voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de AWBZ moeten betalen. De CG-Raad heeft samen met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hiernaar onderzoek heeft laten uitvoeren.

Het koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten is volgens de CG-Raad voor het derde jaar op rij hoger dan het gemiddelde koopkrachtverlies. De CG-Raad vindt dat het kabinet Balkenende daarmee een ‘volkomen verkeerd spoor’ heeft gekozen. De organisatie vreest daarbij dat het hier niet bij blijft. “Ook het komende kabinet zal met nieuwe bezuinigingen op het gebied van zorg en sociale zekerheid komen. Die kunnen juist chronisch zieken en gehandicapten opnieuw onevenredig hard treffen.”

De CG-Raad noemt dit ‘onverantwoord’. “Veel chronisch zieken en gehandicapten hebben al een lager inkomen dan gemiddeld.” De organisatie roept daarom een komend kabinet op deze groep te ontzien bij de komende bezuinigingen.

Is het nu gewoon het makkelijkst om de chronisch zieken te pakken, of worden we gewoon vergeten? (Het eerste woord wat in net me opkwam was ‘de zwaksten te pakken ‘ heb ik expres niet opgeschreven omdat ik denk dat ik absoluut niet van toepassing is op chronisch zieken – je moet juist geestelijk heel sterk zijn om zo’n leven te kunnen leven.) Het is al vervelend genoeg dat alles in je chronisch zieke leven 3x moeilijker gaat dan wanneer je gezond bent en dan krijg je ook nog steeds wat extra’s over je heen. Pas als meneer Balkenende zelf ziek wordt, dan verandert zijn visie. Maar moet het echt zo ver komen? Een beetje inlevingsvermogen is toch niet zo moeilijk?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *