Kun je als chronisch zieke wel reizen met het OV?

Omdat ik geen auto heb, neem ik geregeld de trein of de bus (of de auto van iemand anders *lol*). Gisteren reisde ik naar mijn vroegere woonplaats voor een vriendinnenavondje en dan neem ik meestal de trein. Inmiddels weet ik wel dat het verstandig is op tijd te arriveren als je wilt zitten (essentieel).

Groningen is zo’n eindpunt waar de treinen meestal al een kwartier van te voren klaar staan en 10 minuten voor vertrek zitten de treinen dan ook al behoorlijk vol (mensen lijken steeds eerder en eerder te komen!). Bovendien is de richting Zwolle een heel erg druk traject (ja, NS, nog steeds niet door???). Het is nooit duidelijk hoeveel treinstellen er op een bepaalde tijd worden ingezet (de NS ziet duidelijk geen logica in de reizigersstromen, terwijl je daar echt maar 1 hersencel voor hoeft in te zetten) en daarom komt het nogal eens geregeld voor dat je de trein van half zes (spits!!) wilt pakken, die slechts bestaat uit 1 miezerig treinstel is en je er dus 10 minuten voor vertrek al niet meer bij in kunt – echt helemaal niet he, tenzij je iedereen aan de kant wilt drukken en zelf ook graag opeengedrukt staat. NS vindt het kennelijk heel normaal mensen als veevoer te vervoeren en laat je daar flink voor betalen, maar enig nut van een langere trein (ze zetten wel drie treinstellen in op zondagochtend om pak ‘m beet 3 uur ’s middags … !!??) in de spits zien ze niet in.

Ik oog fit maar ik ben niet altijd zo fit, zeker niet als ik naar het station ben gelopen, op een dag dat ik al moe ben. Ik zag de trein en moest concluderen dat ik dus nu niet mee kon. Ik kan niet 40 minuten staan (zeker niet op het balkon met 30 mensen om mijn heen – en helaas overdrijf ik niet, fervente treinreizigers kennen het probleem) dus ik kon 35 minuten wachten op de volgende trein waardoor ik te laat kwam voor mijn afspraak. Enige andere optie is natuurlijk vragen aan mensen of je alstjeblieft hun zitplaats mag hebben, maar daarvoor heb ik teveel eer. Er is ook geen kans dat iemand zou denken dat ik het staand niet zou redden.Ik blaak van gezondheid (uiterlijk).

Feitelijk had ik nu dus een half uur vertraging opgelopen (die je niet vergoed krijgt, want ja, je kiest er zelf voor niet in te stappen), een heleboel ergernis en nog meer moeheid, want ik had dus op de plek van bestemming nog een tijdje plat willen liggen en tja, NS-station Groningen is daar niet echt de plek voor. (Trouwens: AH To Go vaart er wel bij dat er mensen niet instappen!) Ik vraag me nu dus af of NS bereid zou zijn chronisch zieken tegemoet te komen. Zouden er bijvoorbeeld speciale plaatsen gereserveerd kunnen worden voor mensen die er niet bejaard uit zien en toch niet fit genoeg zijn te staan? Zou je een aantekening kunnen laten plaatsen op je chipkaart zodat je een speciale coupé binnen mag of een gereserveerde plaats kunt nemen zodat je zeker weet dat je op een bepaalde tijd op de plaats van bestemming arriveert? Ik wil graag contact opnemen met de NS, maar … dat kan niet. Ze hebben expres geen contactmogelijkheid (klachtenlijn) gecreërd want tja, ik vrees dat ze dan iedere dag overspoeld werden met telefoontjes!

Wat zou de oplossing zijn?

1 gedachte over “Kun je als chronisch zieke wel reizen met het OV?

  1. Jose zegt:

    Dat is voor mij ook de grootste reden om te trein met een grote boog te mijden, maar ben dan wel de gelukkige bezitter van een autootje (al heb ik dan voor lange afstanden wel een chauffeur nodig)
    groetjes
    jose

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *