Leven zonder beperkingen

Is dat nou toeval dat ik gewoon letterlijk tegen de boeken over ziek zijn en beperkingen aanloop of ben ik er inwendig naar op zoek? Vorige week was ik in de bieb en zag ik meteen het boek ‘Leven zonder beperkingen’ van Nick Vujicic (www.lifewithoutlimbs.org) staan (mede door de oranje NIEUW sticker viel het natuurlijk enorm op!). Ik had nog nooit van deze Nick gehoord maar hij schijnt een vrij beroemd gastspreker; vrij beroemd omdat hij geen armen en benen heeft. Nick is geboren zonder ledematen. Hij heeft alleen een klein voetje met twee tenen waarmee hij inmiddels heel wat kan.

Ik was geïntrigeerd. Ik hou van mensen die leven zonder beperkingen en ook voor de stichting dacht ik dat het goed was Nick’s visie te lezen. Het boek begon vreselijk positief. Gek genoeg sprak me dat totaal niet aan. Ik ben zelf natuurlijk ook zo’n positieve spreker en schrijfster en daarin zit ook mijn levenskracht maar op de een of andere manier geloofde ik het niet in dit boek. Ik dacht alleen maar: wat een onzin! Ook toen Nick een overtuigd Christen bleek die voortdurend God aanhaalde in ieder hoofdstuk en op elke pagina. Dat mag natuurlijk best (je kracht halen uit je geloof) maar ik ben er zelf voorstander van dat je de kracht uit jezelf haalt en niet uit iets buiten jezelf. Het gevaar is natuurlijk dat wanneer er een dip komt in je geloof (en geloof me: de meeste mensen die nadenken hebben daar vroeg of laat mee te maken) je dan je kracht kwijt bent. Als je het geloof uit jezelf haalt, dan kan het niet verdwijnen zolang jij er bent.

Nick draagt een mooie boodschap uit. Wanneer hij op gang is vertelt hij over zijn geboorte en de afkeer die zijn ouders (logischerwijs) voelden bij het zien van hem. Hij vertelt hoe zijn beste vrienden en familie hem altijd hebben gesteund maar ook hoe hij werd gepest (freak, alien). Nick heeft ook een periode gehad dat hij het liefst niet meer wilde leven. Gek genoeg kreeg ik toen pas echt begrip voor hem omdat hij iets met ons deelde, iets anders dan het gezemel over hoe het leven een geschenk is en dat je overal vooral voor moet gaan (2 dingen die natuurlijk uitermate waar zijn). Andere uitspraken: Dromen beginnen bij hoop, het is de spreekbuis van je bestemming. Alleen God weet hoe ons leven zich zal ontvouwen, vertrouw op hem en houd hoop in je hart. Alles is mogelijk. En inderdaad: alles is mogelijk als je naar Nick’s leven kijkt: hij reist de hele wereld over als gastspreker, heeft een zeer succesvol bedrijf, is schrijver en hij is verloofd met een leuke vrouw.

Als we allemaal het vertrouwen van Nick hebben, een beetje doorzettingsvermogen tonen, dan krijgenn we alles wat we willen. We gaan het zien!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *