Modder is gewoon modder (een zen-blog)

Omdat het nog steeds zo druk is in mijn hoofd, ben ik gisteren voor het eerst naar een cursus zen-meditatie geweest. Lang geleden werd me dat al eens aangeraden in het revalidatiecentrum. Wellicht zou dat ervoor kunnen zorgen dat ik ook eens gewoon ‘niets’ kan doen. Nu wordt Zen ook wel eens ‘de kunst van het nietsdoen’ genoemd, dus wat is beter dan om het gewoon te proberen?!

Ik had het ook wel eens in mijn eentje, gewoon thuis geprobeerd maar ik kon het maar moeilijk volhouden: mediteren. En mijn gedachten dwaalden ook steeds af. Ik blijk gewoon ruimte te hebben voor 2 tot 3 rijen gedachten naast elkaar. Zo kan ik me perfect concentreren op tellen van 1 tot 10 en daarnaast de geluiden om me heen waarnemen en ook nog bedenken wat ik allemaal in de supermarkt moet halen. Gisteren leerde ik dat dat niets uitmaakt. Je kunt niet je gedachten stilzetten. Mensen denken altijd. Als je je bewust bent van je gedachten (dat leer je door te mediteren) dan ben je al een heel eind op de goede weg. Het gaat er dan vooral om dat je aanwezig bent in het nu. Zodra je waarneemt dat je denkt en je neemt je huidige gedachten ook waar terwijl je ze denkt, dan ben je dus aanwezig in het nu. Als je je bewust bent van de geluiden in je omgeving, dan ben je ook in het nu. Dat is waar het om gaat.

Nu wil ik me natuurlijk nog wel wat meer verdiepen in dit Zen (van oorsprong Japans) en ik ben er dus nog wat dingen naast gaan lezen (we kregen enkele boekentips) en daar kwam ik meteen bruikbare tips in tegen zoals de titel van deze blog die ik ergens weer heel goed vind slaan op succesvol omgaan met ziekte: ‘modder is gewoon modder’.
Wat houdt dat in? We vergeten in het dagelijks leven vaak dat modder (oftewel dingen die we niet leuk vinden zoals een ziekte) slechts modder is. Modder is niet slecht of vies. Het is gewoon modder. Als je er onderweg doorheen loopt, dan loop je daarna wel weer over een grasveldje. En als je gras tegenkomt dan is dat niet hemels, het is gewoon gras. Als het gras in de herfst verdroogd, dan is het niet omdat het gestraft wordt of dat er een strenge winter komt. Het is gewoon tijd dat het verdroogd. Na de winter komt er weer iets anders. We zijn bang voor het nieuwe terrein dat het leven ons presenteert, in plaats van er gewoon op te stappen. Modder is slechts modder.

Als we iets doormaken dat ons niet bevalt of we krijgen een nare ziekte voorgeschoteld dan interpreteren we dat op allerlei manieren. We besluiten dat die nare ziekte op ons haar weerslag heeft en dat we moeten vechten en er verandering in moeten brengen om onze waardigheid terug te krijgen. We besluiten dat de ziekte onze vijand is en we moeten ons verdedigen. We geloven dat ons allerlei naars overkomt. Deze negatieve denkbeelden en interpretaties leiden ertoe dat we vast blijven zitten in de modder van ons leven. Ze weerhouden ons ervan verder te gaan.

Ik was diep onder de indruk van dit stukje over modder. Natuurlijk weet ik ook dat het vaak je gevoelens zijn die je werkelijkheid creëren, dus niet zozeer de situatie waarin je je bevindt want dat is gewoon een situatie. Die doet verder niets. Jij hebt daar bepaalde ideeën over en je interpreteert het op een bepaalde manier (vaak of negatief of positief) en als je iets negatief interpreteert dan zal die situatie ook zo zijn. Als je het nu gewoon ziet zoals het is en er helemaal geen waarde aan toekent (zoals de zen-boeddhisten proberen), dan kun je gewoon door met je leven en misschien meer genieten van alles wat er nog komen gaat. Veel zen-succes!

1 gedachte over “Modder is gewoon modder (een zen-blog)

  1. Annemiek zegt:

    Onderstaand stukje uit mn hyves-bloq, om te laten zien dat ik t helemaal met je eens ben en dat we er volgens mij tzelfde over denken…..
    "Ik heb net als iedereen geen idee hoe de rest van mn leven gaat verlopen, maar ik ben niet van plan mn humeur te laten beinvloeden door valse katers, ontstekingen en pijn, ik hoop dus dat ik al dan niet met medicijnen weer enigzinds kan functioneren. Ik ben nog steeds beregelukkig en retetrots op mn lief en mn gezin, ik kan nog steeds lachen om n goeie grap en omkijken naar een leuk mens en ik ben nog steeds blij met een zingende merel, een aai over mn bol en een lieve vriend(in). Ik heb SLE, maar ik ben t niet!"

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *