Oef… slapeloosheid (prednisonblog)

Sinds mijn laatste blog ruim twee weken geleden ben ik fysiek gelukkig vooruit gegaan. Ik kan steeds iets verder lopen, steeds iets langer rechtop zitten en steeds iets langer staan. Maar nog steeds heeft mijn lijf (en dan bedoel ik mijn borstkas) veel rust nodig. De grens komt zo spontaan dan ik ga van ‘ik voel me best redelijk en denk dat ik nog wel even kan’ naar ‘nu is het echt genoeg en ik moet liggen’. Lastig is dat, want het maakt je beperkt. En dat voelde ik me de afgelopen weken al!

Pas in de derde week prednison (en aan het einde van de 60mg periode), kwam ‘eindelijk’ (dat klinkt alsof ik erop zat te wachten en dat is ook wel een beetje zo want het hoort erbij) de slapeloosheid en de daarmee gepaard gaande hyperactiviteit van de hersenen. Nu hebben mijn hersenen altijd wel een beetje last van overmatig denken (en plannen en verzinnen en enthousiasme) maar gooi daar enkele tientallen milligrammen prednison bij en dan wordt het nog 4x versterkt.

Die slapeloosheid ’s nachts kwam als totaal ongewenst. Eerst sliep in nog gewoon in, om vervolgens na 1,5 uur wakker te worden en niet meer in slaap te vallen voor de rest van de nacht/ochtend. Daarna werd het al snel: ik val helemaal niet meer in slaap en ben blij als ik voor 9 uur ’s ochtends toch nog 1 of 2 uurtjes heb geslapen. Meer dan dat zat er niet in. En dat is kort. Heel kort. En de nachten zijn dan lang. Echt heel lang!

Mijn borstkas vraagt om rust, nog steeds. Ook ’s nachts. Woelen, draaien (niet slapen dus), eruit gaan, op de bank zitten, lezen, iets eten, tv kijken (24 kitchen kan ook prima ’s nachts) naar de wc – dat is allemaal geen nachtrust. Dat lijkt op de dag. Niet goed! Zelfs geheel onwenselijk want: geen  herstel.

Voor zo lang als de slapeloosheid dan ook duurde – uiteindelijk een nacht of 8/9 (het is nu net 3 nachten ‘over’ – laat ik het afkloppen want het is nog niet 100% naar wens) – vond er geen herstel meer plaats. Gek genoeg was mijn hoofd al die dagen fris (en dat met max. 2 uur per nacht!!) maar mijn bovenlijf was zoooooo moe. Ik kon weer zo weinig en moest zoveel bij’rusten’ en bankhangen dat de muren op me af kwamen. Wat wordt je wereld klein. En dan was ie al geworden sinds 1 april…

Inmiddels nam ik al die dagen zowat de hele (natuurlijke) huisapotheek qua slaapmiddeltjes in – uitzonderingen daargelaten want het schijnt dat bv melatonine echt absoluut geen goed idee is bij auto-immuunziekten —> vergroot de kans op ontstekingen!! Voornamelijk in de vorm van kruidentheetjes, valeriaan, wat buitenlandse druppels en graspillen en dingen ’s avonds juist niet nemen (koffie, cacao, theïne) maar dat hielp allemaal niks. Net toen ik de huisarts wilde bellen om met frisse tegenzin te vragen om Temazepan kwam de ommekeer. Hehe, een geschenk uit de hemel!

Nu haal ik weer de 6-8 uur slaap maar ik merk dat ik nog steeds erg licht slaap, heel actief droom en in hele kleine blokken slaap van 1 -1,5 uur per stukje. Maar ach, het is slapen en mijn borstkas voelt weer aan als herstellende (en niet stilstaand in pijnlijke stand). In de muren zit weer rek en ik begin morgen officieel  met mijn fysioprogramma speciaal gericht op dat gevoelige hartzakje dus hier zit een – voor nu – tevreden dame.

En als jou slapeloosheid ook te lang duurt, klop dan echt aan de bel van je huisarts. Het moet je herstel niet in de weg gaan staan!

17 gedachten over “Oef… slapeloosheid (prednisonblog)

 1. Jeroen zegt:

  Bedankt voor deze blog! Ik gebruik nu sinds een week prednison en heb nu aardig last van de slapeloosheid. Prettig om te lezen dat het slapen vanzelf weer wat beter kan worden.

  Sterkte met alles!

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   Ha Jeroen, zodra je gaat afbouwen gaat het meteen beter hoor ’s nachts. Sterkte. En dank. Groetjes, Janet

   Beantwoorden
 2. Simon zegt:

  Zo ben ook maar eens gaan googlen, kan toch niet slapen en dat is echt ruk! Zit nu op een week 50mg. Mijn hersenen gaan maar door. Af en toe lijk ik wel in n soort, hoe zeg je dat, kasplant achtige staat te verkeren. Tussen slaap en gedachten ofzoiets. En dan lijk je te slapen en moet je weer plassen. Rusteloosheid ten top iig! Gelukkig is mijn stootkuur slechts 10 dagen. Ik wens iedereen sterkte met deze rommel, een goed herstel en een nog betere nachtrust!! 1 voordeel van de rusteloosheid, ik heb al veel klusjes rondom mijn huis er doorheen gebuffeld. Groeten, Simon

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   Elk nadeel heeft dus ook nog een voordeel! Sterkte met je kuur en ik hoop dat je snel weer lekker slaapt 🙂

   Beantwoorden
 3. Dirk zegt:

  Het geeft geeft mij hoop te lezen dat er verbetering zal komen. Ik gebruik nu 8 dagen. De eerste dagen gingen de effecten gepaard met die van de afbouw van oxocydon. Je gaat door een hel en werd gek van mijzelf. Slaap 0,5 tot 2 uur per nacht. Wat me overeind houdt is de zekerheid dat pijn van mijn spierrheuma terug komt, waar ik even niet aan moet denken.

  Beantwoorden
  1. janet zegt:

   Het gaat beter worden met de slapeloosheid. En, ik heb gemerkt en dat hoor ik ook wel van anderen, dat je oude klachten soms helemaal niet zo snel terugkeren. Sterkte!

   Beantwoorden
 4. Fabienne zegt:

  Wauw.. ik gebruik dit middel sinds 4 jan en ik slaap al 10 dagen niet. Ik dacht komt mischien omdat ik het later op de dag nam ben geen echte ontbijtster.. nu wel sinds kort maar het helpt niet ik slaap nog steeds niet…

  Beantwoorden
 5. Nel Kuipers zegt:

  Wat ben ik blij dat ik dit lees, kan niet slapen en dacht: toch eens even googelen of dit door het gebruik van prednison kan komen? Ik stuit op deze reacties en die zijn zo herkenbaar dat ik het zelf geschreven had kunnen hebben, met name de hersenactiviteit. Het doet mij goed, het ligt dus niet aan een fase in mijn leven maar aan de prednison die ik sinds kort gebruik vanwege net ontdekte spierreuma. Helpt uitstekend tegen de pijn, dat wel!
  Sterkte en succes verder voor allen met deze klachten.

  Beantwoorden
 6. d Zijlstra zegt:

  Heb gisteren voor de eerste keer van mijn leven prednison gehad 30 mg voor een spierziekte.
  De hele nacht wakker gelegen en alleen maar aan het nadenken geweest.
  Ik moet nog wel een paar maanden en hoop dat ik binnenkort weer wat slaap want ik ben nu al geradbraakt.

  Beantwoorden
 7. Tjitte Piebenga zegt:

  Is dus echt een bijwerking die slapeloosheid als je prednison slikt. Had zelf ook al na 2 nachten de link gelegd. Denk ga eens googlen. Normaal ben ik zo vertrokken, maar met een dosis prednison blijf ik draaien. Voel constant mijn hart sneller dan normaal kloppen en kom niet goed in de ruststand.Korte slaapjes, voor je gevoel slaap je 2 uurtjes per nacht. Maar ja, beste mensen er zijn natuurlijk veel ergere dingen, maar irritant is het wel.

  Beantwoorden
 8. B.R. Oosterwijk zegt:

  Hallo
  Heb de zelfde probleem met het slapen..
  Zijn er ook nog tips voor een goede nachtrust..

  Beantwoorden
 9. Jose Bergmans zegt:

  Gisteren voor de 2e keer prednison spuit in oor gehad vanwege sudden deafness, (daarvoor stootkuur tabletten van 7 dagen).

  Lig weer wakker!!!!!
  Dank voor jullie ervaringen, voel me hierdoor minder alleen,

  Beantwoorden
 10. IngridD zegt:

  Wat een verademing om te lezen dat er meer zijn met slaapproblemen, ben nu op dag 3 van de stootkuur voor 10 dagen, 60mg per dag voor sudden deafness met tinnitus en het is al 2 nachten “party time” in m’n hoofd zodra ik ga liggen.. mindfulness, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefening 5, 7,8 niets helpt en moet nog 7 dagen. Iemand ervaring met kruidenthee of iets dergelijks?

  Beantwoorden
 11. H.K. van Aalst zegt:

  mijn advies is… let op je ademhaling d.w.z. vooral rustig uit-ademen, focus daarop , in- ademen komt van zelf.. want het is niet adem- halen maar …krijgen, automatisch na helemaal uitademen.
  Deze tactiek geeft rust en dan val je vanzelf in slaap.
  succes…

  Beantwoorden
 12. Sander zegt:

  Zit nu sinds 21 augustus aan de prednison , eerst drie keer infuus in het ziekenhuis van 1000mg ! Daarna 60 mg per dag en inderdaad doe , sinds 21 augustus bijna geen oog meer dicht ! Word er moedeloos van mijn energielevel word steeds lager , maar zal nog even verder moeten gaan met prednisonkuur .Maar het is niet anders bij mij is dus Iga nefropathie geconstateerd , uit voorzorg dus een langere kuur prednison. Een paardemiddel het helpt tegen deze acute aanval van nieren , maar breekt het andere af ! Nu dus suiker te hoog en mijn bloeddruk te hoog . Dus prednison veroorzaakt meer als alleen maar slapeloosheid !!

  Beantwoorden
 13. Frea May zegt:

  Jeetje, wat een herkenning. Sinds augustus j.l. gebruik ik 25mg prednison per dag wegens acute spierreuma. Zit nu in de afbouw naar 7,5 / 10 mg per dag. Minder gaat niet lukken, dat verteld mijn lichaam me. Slapen is een drama. Nu had ik altijd wel moeite om het hoofd in de ruststand te krijgen om te slapen en gebruik daar al sinds 1983 o.m. zolpidemtartraat voor. Dit middel doet nu niks meer voor me. Voor 03.00 uur lukt het me niet om in slaap te vallen terwijl ik wel flink moe ben. Gelukkig kan ik wel een paar uurtjes uitslapen en dat lukt meestal wel, omdat ik met pensioen ben. Toch zal ik blij zijn als ik mag stoppen met de prednison. Ik wens alle “nachtbrakers” sterkte.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *