Tips voor innerlijke rust

Blog ZG Onrustige geest

Soms heb je van die dagen dat je hoofd overloopt van activiteit. Je hersenen lijken geen seconde pauze te willen nemen, terwijl jij op dat moment niets liever wilt dan dat: even een time-out, een leeg hoofd en daarna een frisse start voor de rest van de dag. Meerdere keren per week heb ik hier last van, vooral als mijn lijf moe is maar mijn hoofd zin heeft om van alles te doen wat er in me opkomt. Lang ben ik dus ook al op zoek naar de meest effectieve methoden om wat innerlijke rust te vinden. Deze  6 manieren willen soms wel helpen om je hoofd even in de ‘lege’ stand te krijgen…

1. Schrijf het op!
Noteer alles waarmee je zo druk bent in je hoofd. Vaak zitten daar een aantal zorgelijke gedachten bij, die de neiging hebben steeds maar weer terug te keren totdat de betreffende zorg (‘Is het wel vertrouwd dat ik mijn dochter naar dat feestje laat gaan?’ of een uitslag van een onderzoek) voorbij is. Het alleen al opschrijven, helpt vaak om het te kunnen loslaten. Maar soms is alleen opschrijven niet genoeg. Vraag je dan af wat je op dit moment kunt doen om je zorg minder te maken: kun je bijvoorbeeld een bepaald telefoontje plegen om je zorg weg te nemen? Met iemand praten? Als je besluit dat er niets in je macht ligt dat jij kunt doen, laat het dan gaan. Er langer aan denken is onproductief en bezorgt je alleen maar een naar gevoel in een situatie waarop jij zelf geen invloed hebt.

2. Wat is het ergste dat kan gebeuren?
Stel je voor wat het ergste is dat je kan gebeuren als het een zorg is die je innerlijke onrust geeft. Maak het zo erg mogelijk. Moet je voor een groep een praatje houden? Stel je voor dat je struikelt als je binnenkomt, je koffie over de directeur gooit, stotterend je presentatie geeft, de powerpoint-presentatie niet werkt en als klap op de vuurpijl vergeet je ook nog het belangrijkste te vertellen. Erger dan dat zal het waarschijnlijk niet worden. Hoe groot is die kans dat bovenstaande gebeurd? Waarschijnlijk ben je erg competent, vind je het in het begin wel spannend en vergeet je een keer je tekst, maar zal er niets rampzaligs gebeuren dat later niet rechtgezet kan worden. Probeer je dus te ontspannen na het visualiseren van je rampscenario en kijk achteraf nog eens terug hoe gegrond je aanvankelijke zorg was.

3. De mensen om je heen
Probeer je focus te verleggen van je eigen leven naar dat van de mensen om je heen en kijk wat je voor hun kunt betekenen. Door iets voor een ander te doen, vergeet je even de drukte in je eigen leven en krijg je meteen een goed gevoel door een ander te kunnen helpen.

4. Doe een focus- of een meditatie-oefening
Doe een oefening waarbij je je concentreert op je ademhaling of op het gevoel in je lichaam. Vind je het niet fijn je te focussen op je lijf dan kun je ook een rustgevend woord kiezen (zoals ‘kalm’, ‘vrede’ of ‘rust’) of een begeleide meditatie doen die je meeneemt naar een andere plaats (zelf heb ik de begeleide meditatiecd van Ina Fidder. Zij heeft een heel prettige stem en ‘De rotswandeling’, ‘De waterval’ en ‘de Tempelwandeling’ zijn absoluut 3 van mijn favorieten om mijn hoofd weer in een rustiger modus te krijgen).
Concentratie op je ademhaling is heel makkelijk. Soms leg ik beide handen op mijn buik, andere keren (als ik een snelle hartslag heb) 1 hand op mijn hart en de ander op mijn buik. Maar ook je handpalmen op de vloer kan prima werken. Bij de inademing zeg ik in mijn hoofd ‘Adem in’ en bij de uitademing ‘1’. Bij de volgende inademing ‘Adem in’ en bij de uitademing ‘2’. Zo tel ik door tot 10. Als je niet meer weet waar je gebleven bent, start je weer opnieuw. Doe dit een minuut of tien. je zult merken dat je je na een tijdje meestal beter kunt focussen en minder afgeleid bent.

5. Bedenk waar je vandaag dankbaar voor bent
Deze oefening doe ik graag voor het slapen gaan. Mijn hoofd zit dan vol met gedachten van de dag en ik ben op zoek naar een rustige ontspannen staat waarin ik gemakkelijk in slaap kan vallen. Ik bedenk me – vanaf dat ik wakker werd die ochtend en dan langzaam de dag doorlopend- waar ik dankbaar voor ben. Soms noem ik zelfs negatieve dingen op, omdat die alsnog een positief onderdeel kunnen hebben (terwijl ik er natuurlijk eerst helemaal niet blij mee was, laat staan dankbaar!). Terwijl ik mijn dag doorloop en ‘dank zeg’, ben ik meestal al in slaap gevallen nog voor ik de avond heb bereikt. Terwijl ik al die dank zeg, besef ik wel dat er best veel is om dankbaar voor te zijn. Weet je niks te verzinnen: je handen geven je zoveel mogelijkheden, net als je ogen die schitterende dingen kunnen waarnemen, je oren die (als ze goed werken) je zoveel moois laten horen, je benen die je overal naar toe brengen, je hart en je longen die ervoor zorgen dat je hier nu bent, je huis dat je een dak boven je hoofd geeft, eten op je bord …)

6. Beweeg!
Als bovenstaande voor jou niet werkt, dan werkt het misschien wel om in actie te komen. Niet gewoon op te staan, maar echt actief te bewegen. Door te gaan hardlopen, zwemmen, fitnessen of een lange bos- of strandwandeling te maken, geef je je hoofd ook even een verzetje. Een andere omgeving en actieve inspanning doen wonderen en bieden soms zelfs een oplossing voor lastige problemen waar je mee rond loopt. Probeer het maar eens.

Heb jij nog andere tips? Post ze hieronder!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *