Starttips CZZZP

Allereerst zal ik even uitleggen wat CZZZP’en betekent voor de mensen die het nog niet geraden hadden: Chronisch Ziek ZZP’en. Normaal gesproken noem ik mezelf natuurlijk geen CZZZP’er maar een ZZP ‘er (hoewel er mensen zijn die om een of andere reden een vreselijke hekel hebben aan die naam(?!)) of gewoon zelfstandige, of tekstschrijver of wat dan ook! Het maakt mij eerlijk gezegd niet zo heel veel uit. Maar omdat deze blog en tips speciaal bedoeld zijn voor mensen die net als ik met een chronische ziekte zijn gestart met ZZP’en, wordt het vandaag CZZZP.

Ik krijg veel mails over hoe je nu te werk gaat als je wilt starten als ZZP’er en hoe het zit met de uitkeringsinstanties en dergelijke. Die mails vind ik erg leuk. Stuur je ervaringen maar op. Daarnaast ben ik met de stichting (Grenzeloos Onbeperkt) natuurlijk ook bezig met dit onderwerp. ZZP’en blijft een interessante kans als je bent afgekeurd en het kost je bijvoorbeeld teveel energie om voor een werkgever te werken of je kunt geen kleine baan vinden, of je bent ergens heel goed in, kunt het nog steeds en zou er thuis je werk van willen maken. Toch zijn de instanties waar je als zieke mee te maken hebt nog niet erg faciliterend (zie ook mijn eerdere blogs over de problemen die ik ondervond met bijvoorbeeld het verrekenen van mijn uitkering met mijn inkomsten). Dat geeft in principe niet. Je moet zelf zorgen dat je weet wat er gebeurt en controleren of alles juist gebeurt. Je moet tegen een stootje (wat foute berekeningen) kunnen en niet te snel opgeven. Je bent in goed gezelschap want er zijn al heel wat mensen voor jou met succes gestart!

Maar hoe doe je dat nu, starten?

Vorige week sprak ik een mevrouw die zei dat het UWV tegenwoordig bijna alle chronisch zieken pusht naar het ZZP’en. Persoonlijk geloof ik daar niets van. Ze pushten mij ook helemaal niet  en ik heb dit ook nog niet van andere zieken gehoord (deze mevrouw was niet ziek, overigens, ze had het ‘van horen zeggen’ en stond er negatief tegenover dat ‘iedereen’ maar als zelfstandige startte.)

– Om te kunnen starten moet je eerst weten of dit is wat je wilt en of je er geschikt voor bent. Zelfstandige zijn is eenzaam. Dat was je misschien al gewend omdat je vaak hele dagen thuis zit, maar ook nu zul je geen echte collega’s hebben, tenzij je een nauwe samenwerking aan kunt gaan met andere zzp’ers die in hun werkzaamheden bijvoorbeeld heel goed bij jou aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een schrijver, een illustrator en een website-ontwerper – een mooi team!

– Je moet ook weten wat je wilt en waar je kracht ligt. Ben je ergens heel goed in en kun je op dat vlak onderscheidend zijn? Het is momenteel niet gemakkelijk om zelfstandig te ondernemen in Nederland. Veel bedrijven gaan failliet omdat mensen geen afnemers/klanten kunnen vinden. Van de meeste bedrijven bestaan er al heel veel. Wat maakt jou en jouw werk uniek? Wie denk je dat je klanten zullen gaan worden? Ken je die mensen nu al? Gunnen ze je werk? Hebben ze misschien al opdrachten voor je klaarliggen?

Wat ik zelf heb gedaan is eerst opdrachten vinden en me pas toen inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ik wilde geen bedrijfje worden dat niet werkzaam is. Voor mij werkte dit heel goed.

– Dan komen we bij de investeringen. Persoonlijk hou ik niet zo van investeren voordat er daadwerkelijk geld van opdrachtgevers binnenkomt. Nu heb ik makkelijk praten als tekstschrijver want dat kun je worden zonder investeringen. Dat heb ik dan ook gedaan. Maar er zijn ook zelfstandigen die de juiste apparatuur aan moeten schaffen voor ze kunnen beginnen. Dit kan behoorlijk veel geld kosten. Kijk of je benodigdheden kunt lenen van een ander. Hou je investeringen zo minimaal mogelijk. Visitekaartjes of briefpapier heb je echt niet meteen nodig om een bedrijf te zijn. En eventueel kun je ze zelf maken. Geef niet direct geld uit wat je niet hebt, is mijn advies.

– Praat met je arbeidsdeskundige/werkcoach bij gemeente of UWV. Zorg dat je je plannen helder hebt en geloof in je plannen. Werk ze uit. Als jij erin gelooft en weet welke stappen je wilt en gaat nemen dan is je arbeidsdeskundige of werkcoach vast en zeker bereid je te steunen. Vraag ook om de hulp die je eventueel van hun nodig hebt. UWV kan veel voor je betekenen maar als je er niet om vraagt dan zul je het ook niet krijgen. Mijn ervaring is (en dit is bevestigd door een 3-tal arbeidsdeskundigen) dat als je volledig afgekeurd bent, het UWV je grotendeels met rust laat. Dit komt mede omdat je niet echt de tijd en de investering waard bent (sneu, maar vaak waar). Ze gaan je dus niet pushen of achter de broek zitten met ideeën maar ze vinden het vaak wel fantastisch als je zelf laat zien dat je eraan toe bent om weer dingen te ondernemen, aan werk te denken en zelf geld te gaan verdienen. Ook begeleidingstrajecten en cursussen  behoren dan tot de mogelijkheden.

– Neem contact op met de Belastingdienst, de KvK en de mensen die over de uitkeringsberekeningen gaan bij het UWV. Blijf niet zitten met vraagtekens en laat je geldzaken uitzoeken. Hou daarnaast zelf je administratie heel goed bij en stort binnenkomend geld op een aparte rekening. Loon moet je doorgeven aan het UWV (of de gemeente) maar omdat loon wisselend is voor een zelfstandige is het goed niet meteen alle binnengekomen bedragen door te geven. Je uitkering zal namelijk meteen herberekend worden en dan heb je kans dat je, omdat je in maart en april veel inkomsten had in september vrijwel geen uitkering krijgt (en toevallig ook geen inkomsten had) door de herberekeningen van het UWV. Het handigst is het om een jaarindicatie van je verdiensten te hebben. Dan geef je in februari van het jaar eropo je daadwerkelijke inkomsten en winst door aan de Belastingdienst die vervolgens de juiste bedragen door zal sturen naar het UWV die dan je uitkering bij kan stellen. Via deze weg duurt het allemaal wat langer maar zo zit je er niet mee dat je soms in een maand helemaal geen geld hebt. Je wilt ook gewoon je boodschappen kunnen doen.

– Praat met andere chronisch zieken die ook zelfstandig ondernemer zijn geworden. Wissel tips uit en pak eventuele ‘ongemakken’ samen aan. Check ook de volgende PDF van de Focusgroep Zelfstandig Ondernemen met een Chronische Ziekte waar ik zelf ook aan mee heb gewerkt. Heb je nog vragen? Mail me gerust. De komende tijd zullen meer blogs over dit onderwerp volgen!

1 gedachte over “Starttips CZZZP

  1. Lydia zegt:

    Ik ben zo’n beginnende CZZZP’er. Ik kom uit het onderwijs, ontvang WIA en WW (dat is een dodelijke combinatie voor het UWV. Voor mensen uit het onderwijs gelden namelijk andere regels en daar snapt niemand wat van…) Na veel gedoe heb ik eindelijk een gesprek gehad met een arbeidsdeskundige die me ook wel in de richting van ZZP duwde. Terecht, want mensen met PABO kunnen niet veel ;). Ik maak in elk geval weinig kans op een kleine baan als receptioniste of zo. Telkens na een sollicitatiebrief weer een afwijzing met: We zijn overweldigd door het aantal reacties. Uit de 350 sollicitanten hebben wij inmiddels een eerste selectie kunnen maken, helaas blablabla.

    Mijn plan is een eigen praktijkje te starten voor remedial teaching. Ik kreeg van het UWV een IRO (individuele re-integratie overeenkomst?) aangeboden bij een bureau dat startende ondernemers de markt helpt onderzoeken en in mijn geval ook kijkt of ik voldoende commercieel talent heb. Natuurlijk met beide handen aangenomen, maar ik vind het allemaal maar spannend. Het liefst zou ik heeeeeel rustig aan beginnen, met een of twee leerlingen, voor een aangepast tarief etc.etc. Doordat je met een uitkering zit, moet het toch allemaal snel redelijk officieel.
    Ik ben heel benieuwd naar je volgende blogs!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *