Compensatiesport

Toen ik net begon met bloggen een jaar of 5 geleden, schreef ik veel over prednisongebruik. In de zomer van 2009, toen ik stopte met de prednison, werd het een minder belangrijk onderwerp. Het keerde alleen terug in stootkuren in mijn leven. Begin mei ben ik weer begonnen met een relatief hoge dosis (voor mijn doen) – 30 mg – en sindsdien maak ik me wel enigszins zorgen. In de eerste plaats vooral om mijn gewicht. Ik gebruik de prednison nu alweer ruim 6 weken en 2 dagen geleden ben ik teruggegaan naar 20 mg. Ik hou voor zover ik kan zien nog geen vocht vast (veel water drinken helpt, en kruidenthee in plaats van frisdrank, ook al bevat de frisdrank 0 calorieën). In mijn herinnering heb ik dat de meeste prednison-veranderingen in je lichaam daadwerkelijk zichtbaar worden vanaf 3-6 maanden grootgebruik (boven de 10mg per dag). Ik krijg dan weer een onderkin, een opgezette buik (die is nu al vrij fors) en de weegschaal geeft steeds meer kilo’s aan. Dit wil ik natuurlijk kost wat het kost vermijden. De vorige x ben ik in 3 jaar tijd zo’n 15 kg aangekomen en na het definitief stoppen hou ik altijd 3-5 restkilo’s over die ik maar niet kwijt lijk te kunnen raken (dat was bij mijn eerste periode van 3 jaar prednison rond mijn 20ste ook zo en ze zitten altijd rondom mijn buik). Gezien hoe jong ik nog ben zou dat ook betekenen met nog wel minstens 10 periodes prednison dat ik over een tiental jaren toch echt wel veel te zwaar ben. Zeer zeker ongewenst!

Bij lupus (en in het algemeen) is ook buikvet niet goed. Mijn arts heeft er ook angst voor en benadrukt ook het belang van een goed gewicht. Er is sowieso al een veel groter risico bij lupus op hart- en vaatziekten en als je dan ook nog je vet verzameld rond je buik, wordt het risico nog groter.

Mijn eetlust is nu op sommige dagen enorm. Het lijkt wel alsof ik alleen maar kan denken aan wat ik nu in mijn mond zal stoppen. Ik heb daardoor zelfs concentratieproblemen als ik met iets bezig ben. Ik hou sowieso erg veel van eten, lekker eten en ik ben een snacker. Als ik geen prednison gebruik en 3x in de week sport dan kan ik alles eten wat ik wil (dat moest ook want anders werd ik te licht – van nature tussen de 60 en 65kg bij 1,81m). Prednison en niet bewegen kan echt niet. Ik ga nu gemiddeld 2x in de week naar de sportschool. Dat leek me toch te weinig gezien alle chocola en koekjes die ik op sommige dagen naar binnen werk. Dus toen ik vorige week op de loopband stond, bedacht ik me dat ik minstens 3x in de week heen moet (compensatiesport!) en dat ik dan zou kunnen blijven snacken. Op die 3x in de week moet ik dan minimaal 400 calorieën verbranden met cardio-fitness. Oef!! Voor mijn lichaam dat niet altijd mee werkt is dat op sommige dagen een uitputtingsslag. Op die dagen kan ik dan ook kiezen voor: minder compensatiefitness en minder snacken. Dan is de balans weer terug. Ik voelde me echt geniaal toen ik dit bedacht. Ik ben benieuwd hoe lang ik het volhou maar voor nu ben ik heel blij dat ik daadwerkelijk actie onderneem om niet al die kilo’s erbij te krijgen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *