Het vervolg: afvallen met prednison (2)

afvallen blog 2

Ruim twee weken geleden blogte ik over dat ik mijn prednisongewicht weer kwijt wil, nu ik met de prednison ben gestopt. Ik was zo’n 15 kilo aangekomen in twee jaar tijd. Vandaag ben ik 9 weken prednisonvrij. In de vorige blog woog ik 83 kilo (gemeten 2 weken voor de blog online kwam), vandaag weeg ik 79 kilo. 4 kilo eraf dus in 4 weken en dat is een prima snelheid. Hoe ik die vier kilo eraf heb gekregen, ga ik je in deze blog vertellen.

Er zijn geen standaard succesverhalen voor gewichtsverlies, wat mij betreft. Zoals ik in de vorige blog al schreef geloof ik niet in diëten. Een voedingspatroon wat je niet altijd vol kunt houden, gaat gewoon geen succes worden. Misschien wel op de korte termijn – als je veel discipline hebt – maar niet op de lange termijn. Wat je dus wel wilt doen, is een manier van eten vinden die voor jou langdurig haalbaar is, die minder calorieën telt dan je daarvoor at, die goed vol te houden is en waarbij je ook ruimte laat voor dingen die je erg lekker vindt maar wellicht niet zo gezond zijn.

En dan kom ik bij mijn tweede succespunt: ik geloof niet in jezelf dingen ontzeggen. Zodra je jezelf namelijk iets ontzegt dat je wel zou willen eten, dan gaat het over niet al te lange tijd mis. Denk maar eens aan dat verhaal van die roze olifant. Als je niet aan een roze olifant mag denken, dan denk je alleen nog maar aan een roze olifant. Als ik tegen mezelf zeg dat ik helemaal geen oreo-brownies/worteltaart/tony’s chocolonely zeezout-carame of pom bär-chips meer mag, dan kan ik alleen nog maar daar aan denken en raak ik compleet gefrustreerd. Ik vind mezelf dan sneu en het leven saai. Ik kan alleen nog maar denken aan de lekkere dingen die ik NOOIT meer mag (ja, ik ga al gauw denken ik extremen als ik mezelf lekkere dingen ontzeg). Dat werkt dus niet want dan zit ik binnen 2 dagen aan een flinke reep chocola waarvan ik dan ook vind dat ik die best helemaal op mag eten. Nu doe ik het als volgt: ik mag iedere dag best iets lekkers wat niet zo gezond is. Het zou mooi zijn als ik dat beperk tot een klein stukje of klein beetje. Als ik wat meer neem (bijvoorbeeld een gebakje) omdat ik een dagje weg ben of een verjaardag heb, dan spreek ik met mezelf af dat ik dan de volgende dag zonder ga. Dat compenseert perfect en ik val toch af.

Daarbij belanden we meteen bij mijn volgende succespunt: iedereen heeft andere smaken en voorkeuren. Ik vertelde je net waar ik dus voor ga als ik wil snacken. Vaak zijn dat zelfgemaakte taartjes en chocola. Als jij een enorme fan bent van brood en je hebt geen enkele reden om gluten te laten staan, ga dan vooral niet op een koolhydraatarm dieet. Waarom zou je dat doen? Je wordt er niet gelukkiger van. Als je niet houdt van koud en rauw eten, begin dan niet aan een raw food dieet en als je geen vlees en vis eet, is paleo helemaal niks omdat dat juist gericht is op veel vlees en vis. Ga dus dat doen wat werkt voor jou en niet waar een ander zo’n baat bij heeft. Als het niet past bij jouw smaak, gaat het ook geen succes zijn.

Uiteindelijk komt het dus hier op neer: ga iets doen wat je de rest van je leven vol kunt houden. Met mijn diëtiste kwam ik erachter waar mijn valkuilen liggen: ik ben nogal royaal met roomboter en olie en daardoor eet ik zo 500/600 extra calorieën op een dag. We hebben dus afgesproken dat ik daar op ga letten. Ik probeer nu te bakken in slechts een theelepel olijfolie. Oef, uitdaging als je eerst 3 eetlepels gebruikte! Vet is niet slecht maar als je het zo extreem gebruikte als ik, tja, da’s wel wat teveel. Twee andere puntjes voor mij: de hoeveelheid kaas (wist je dat maar 30 gram per dag wordt aanbevolen? Da’s echt extreem weinig.) En zout… zout en vocht vasthouden zijn wel een dingetje bij prednison. Ik gebruik nu minder zout en drink meer water want die 2 liter haalde ik lange niet. Ik was een jaar geleden al gestopt met frisdrank. Dat is ook echt enorme wist op je hoeveelheid calorieën.

Wat doe jij om jou gewicht op peil te houden?

 

8 gedachten over “Het vervolg: afvallen met prednison (2)

 1. Jacqueline zegt:

  Toevallig ben ik net weer een maandje bezig en heb ik er ook net een blog aan gewijd.
  Ik denk er hetzelfde over als jij: het moet vooral vol te houden zijn en vaak zijn het maar kleine dingen die je aan moet passen. En in mijn geval misschien wat meer geduld hebben.
  Waar ik nu vooral op let, is dat ik mijn snacks vervang voor iets gezonders. Bijvoorbeeld een boterham ipv liga, noten ipv een koekje, fruit ipv snoep, enz.

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   Dat werkt denk ik ook het beste: de kleine veranderingen. Daar zet ik zelf ook op in. Veel succes!!

   Beantwoorden
 2. Loes zegt:

  Wat ben je goed bezig. Het is zo moeilijk. Ik gebruik al ongeveer 20 jaar Prednison voor mijn slechte longen en moet nu stoppen i.v.m
  ernstige spierzwakte. Ik heb ook zo’n moeite met mijn dikke buik. Kan het slecht accepteren. Vroeger woog ik 55 kilo, nu 75 en met mijn bouw en lengte 1.67 is dat veel te zwaar. Nu heb ik er lipoedeem bij gekregen, dus ook dikke benen. Door de spierzwakte en de lipoedeem beweeg ik heel moeilijk. Probeer op jouw manier ook heel gezond te eten, maar het zet geen zoden aan de dijk. Ik word er een beetje moedeloos van.
  En dan de spanning wat er met mijn longen gaat gebeuren zonder prednison. Ze werken nog maar 26%. Ik blijf je volgen. Het motiveert me wel om door te zetten. Groetjes,
  Loes

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   Hoi Loes,
   Oh wat spannend zeg! Ik hoop dat het nu goed met je gaat. 26% is erg weinig. Zijn er nog andere opties? Zou een transplantatie een mogelijkheid kunnen zijn?
   Ik snap dat je moedeloos word van het proberen en maar niet afvallen. Ik herken het gevoel zo goed. Dat er ook niemand is, die je hiermee echt kan helpen frustreert nog
   meer. Ik dacht trouwens ook dat bewegen wel een enorm goed begin zou zijn maar voor mij valt dat enorm tegen. Ik beweeg langzaam steeds meer en meer maar met alleen bewegen
   en niets veranderen aan mijn eetpatroon en nog steeds prednison moeten gebruiken gebeurde er niks. Voor mij begon het pas toen de prednison leek uitgewerkt (vanaf ongeveer
   2 maanden na het helemaal stoppen) en het toen aanpassen van mijn eetpatroon. Ik heb geen idee of dit voor jou misschien ook een klein beetje gaat helpen. Ik hoop het. Veel sterkte! Groetjes, Janet

   Beantwoorden
 3. Cindy zegt:

  Al eeuwen op hetzelfde te hoge gewicht en ook al eeuwen op 10 mg pred…met wat verhogingen tussendoor.
  Sporten..minder eten niks werkt
  En dat terwijl ik ooit een mager scharminkel was..

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   Ik weet het … zo frustrerend. Het jammere vond en vind ik steeds vooral dat artsen zich wel realiseren dat je aankomt van prednison en dat het een algemeen bekende bijwerking is maar dat ze maar niet lijken te snappen dat je je zelfs als je jezelf uithongert of kapot sport niet gaat afvallen als je het middel nog steeds gebruikt. Het lijkt net alsof het je stofwisseling flink afremt/in de war schopt. Veel sterkte!

   Beantwoorden
 4. Sylvia zegt:

  Hoi,
  Leuk om te lezen dat ook andere mensen ‘zitten’ met het prednison gewicht dat je er gewoon bij krijgt.
  Ik gebruik nu al ruim 4,5 jaar dagelijks prednison, ben nog steeds aan het afbouwen, gaat nu per 1 mg per keer. Maar ja, het gaat goed.
  Het afvallen met prednison dat lukt mij wel, het is precies zoals je zegt. Je niets ontzeggen, maar meer een balans zoeken die bij je past. Sinds anderhalve maand doe ik de 10.000 stappen per dag, challenge met vriendin. Heb een hond, dus die moet ook extra mee wandelen.
  Inmiddels ben ik ruim 10 kg afgevallen, en dat voelt toch best goed.
  “Gewoon” eten wat ik lekker vind, maar minder en wat meer bewegen.

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   Ha Sylvia,
   Maakt inderdaad niet uit hoe langzaam of je gaat, als het maar goed gaat. Kunnen stoppen heeft zoveel meerwaarde. Het geeft je lichaam weer een kans te herstellen van de bijkomende schade van prednison. 10 kg is enorm veel. Wauw!! Ga zo door :-))

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *