Medicijnen nemen

Terwijl ik nog steeds niet weet wat ik nu precies voor geniaals in de vorige blog wilde zeggen, begin ik nu toch maar aan een nieuw onderwerp. Je medicijnen. Voor de patiëntenvereniging las ik wat patiëntenbladen om te zien of er nog leuke onderwerpen zijn waar wij in de volgende editie van het magazine over kunnen schrijven. Ik kwam in een Amerikaans blad een heel interessant onderwerp tegen: Waarom lijkt het alsof je medicijnen ineens stoppen te werken? Ja, dacht ik, daar wil ik het antwoord ook wel op weten want dat gevoel heb ik ook altijd en dan vooral met de NSAID’s (diclofenac, brufen 600, naproxen).

In de veronderstelling dat dit artikeltje me het perfecte antwoord (dé verklaring) zou geven, begon ik meteen enthousiast te lezen. Maar meteen al de eerste suggestie stond me niet aan: 10 procent van de patiënten besluit na een doktersbezoek niet hun recept af te gaan halen bij de apotheek. Oké, dacht ik toen. Dat doen die andere mensen misschien maar ik haal echt wel mijn prednison of mijn plaquenil of mijn naproxen op. Dan naar de tweede: Van de mensen die wel naar de apotheek gaat om de medicijnen op te halen, gebruikt 50% de medicatie niet volgens de aanwijzingen van de arts. Dat vind ik persoonlijk wel erg veel. Wat zou hun motivatie zijn? 99% van de tijd neem ik mijn medicijnen precies zoals voorgeschreven (ik moet eerlijk bekennen dat toen ik nog prednison gebruikte ik een tijdje op reis stiekem wat meer gebruikte om me wat fitter te voelen – ik bouwde dat dan weer af volgens een stootkuurtje – ik weet dat het niet slim is …). Ik zou nooit minder nemen. Ik wil echt niet het risico lopen vreselijk zere gewrichten te hebben omdat ik geen zin heb naproxen te nemen, of mijn eten niet meer binnen houdt omdat ik geen omeprazol heb genomen.

Er zijn nog meer redenen … we blijven hoopvol!! Van de patiënten die medicatie gebruiken voor een chronische ziekte besluit tussen de 30-85% hun recept niet te herhalen omdat ze geen idee hebben of het medicijn werkt. Hmm … misschien merk je dat als je het één keer of een paar keer niet neemt? Zou je toch in de meeste gevallen denken van wel! En dan wordt er als laatste gezegd dat patiënten bovenstaande uiteraard niet tegen hun arts zeggen. Dat is dus ook een reden dat de medicatie niet werkt (omdat je arts het niet weet?).

Maar waar zijn nu de mensen die wel trouw hun medicatie nemen, precies volgens de aanwijzingen en dan nog steeds het gevoel hebben dat het na een paar maanden niet werkt? En geen enkele arts heeft mij nog verteld dat mijn gevoel niet klopt als ik na zoveel maanden weer naproxen wissel voor diclofenac en dan weer eens voor Brufen 600. Dus het lijkt me geen onzin. Toch maar eens aan een arts vragen dus!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *