Melk (I)

Nieuwsgierig als ik ben, doe ik geregeld ‘onderzoek’ naar mijn eigen ziekte. Zelf onderzoek doen geeft je meteen een gevoel van controle, zelf dingen kunnen vinden die je kunt veranderen en zelf situaties verbeteren. De afgelopen weken kwam ik herhaaldelijk uitslagen van onderzoeken tegen waaruit is gebleken dat koemelk een negatieve werking heeft bij auto-immuunziekten. De medische wetenschap wil deze onderzoeken niet bevestigen. Dr. Andrew Weil is één van de alternatief therapeuten die meent dat het schrappen van melk uit je dieet bij bijvoorbeeld SLE, Reumatoïde Artritis en Scleroderma een positieve uitwerking kan hebben op het lichaam.

Ik ben bereid veel te proberen en het niet meer nemen van koemelk leek me in eerste instantie een makkie. Toen ik er echter wat langer over nadacht begreep ik dat het niet zo makkelijk zou zijn: koemelk vindt je tegenwoordig in heel veel voedingsmiddelen. Koemelk schrappen (zoals mensen met een koemelkallergie waarschijnlijk weten) is je dagelijkse voeding op alle gebieden aanpassen. Yoghurt, chocola, veel soorten kaas, zure room, slagroom, cake, taart, veel koekjes, allemaal verboden terrein. Eerst tijd voor wat voorbereiding dus voor ik me hier halsoverkop instort en jammerlijk faal na een dag.

De melk aan de kant zetten en vervangen door sojamelk is een makkie voor mij. Ik ben al jaren vegetariër en daardoor goed bekend met soja-producten. Maar omdat ik vegetariër ben heb ik een ontzettende hang naar kaas. Dat blijkt moeilijker. Na wat onderzoek blijkt dat er nog redelijk wat kaas overblijft om te eten, maar de vraag is hoe je aan die kaas komt. Pecorino is schapenkaas, dus uitermate geschikt voor Italiaanse gerechten. Mozzarella en ricotta zijn in Italië gemaakt van buffelmelk maar in Nederland bij de supermarkt alleen maar te krijgen in goedkope alternatieve koemelkversie. Jammer dus. De spaanse Machego-kaas, originele Feta (de echte Griekse, niet de Deense), Halloumi, schapenkaas en geitenkaas mogen ook. Verder zijn sommige soorten blauwschimmelkaas ook koemelkvrij. Ik ben gerustgesteld. Voldoende kaas nog om mijn maaltijden enigszins interessant te maken. Wat betreft de toetjes is er sojayoghurt, -vla en ijs. Dat laatste heb ik nog nooit geprobeerd. De yoghurt smaakt heerlijk. Van de chocola moet ik toch af, door de Prednison ben ik net een chocoladevarkentje geworden. Daar ga ik geen vervanging voor zoeken (bij reformwinkels wordt chocola met carob verkocht, deze is koemelkvrij) en als ik een cake wil dan maak ik hem zelf wel zonder koemelk.

Over de komende dagen ga ik geleidelijk de koemelk bannen. Omdat de koelkast nog half gevuld is met vergaande verboden producten ga ik niet ‘cold turkey’. De bedoeling is dit 3-4 weken vol te houden. Wordt vervolgd dus!

3 gedachten over “Melk (I)

 1. Natasha zegt:

  Hoi Janet,

  Ik lees net je verhaal over het schrappen van koemelk. Weet niet hoe lange geleden je dat hebt gedaan maar er zitten nog wat haken en ogen aan je verhaal. Ik vroeg me namelijk af of het om de eiwitten of lactose ging, dat zijn namelijk 2 verschillende dingen. Geitenmelk en soms ook schapenmelk kunnen dezelfde eiwitten als koemelk bevatten dus dan kom je geen stap verder. Een buffel is een koe dus Mozarella is geen optie. Verder kan je pure chocola eten of rijstemelk chocolade. Hoop dat je hier nog wat aan hebt.

  Beantwoorden
 2. Mai zegt:

  hoi Janet, gebruik je nu nog koemelk?
  Bij mij is het geen keuze: vanaf dat ik koemelk gebruik, komt mijn hoofd helemaal dicht te zitten.
  En dat gevoel wil ik nooit meer hebben.
  Een tijd lang heb ik nog wel staan kwijlen boven de kaas van mijn partner en als hij dan even weg was nam ik nog wel eens een hapje.
  Maar het is ook een kwestie van gewenning en als je hebt leren vertrouwen op de alternatieven die er genoeg zijn, dan valt het allemaal wel mee of zelfs: dan is het geen gemis meer.
  Er zijn genoeg recepten voor veganistische kazen.
  Niet dat ik ze heb uitgeprobeerd, maar ze zien er wel smakelijk uit.
  Alleen ik wil op het moment niet te vet eten.
  Even kijken waar dat me brengt qua gezondheid.

  groetjes, Mai

  Beantwoorden
  1. redactie zegt:

   Ha Mai, koemelk gebruik ik vrijwel niet. Thuis in elk geval niet. Altijd noten-, granen, rijst-, kokos- en heel soms sojamelk. Yoghurt dan weer wel en
   de kaas en eieren ook. Heb een aantal veganistische kazen geprobeerd en die smaakten naar plastic. Willemsburger heet dat geloof ik (ligt bij Jumbo). Dat vind
   ik niks. Heb wel bij een vegan winkeltje in Leuven echt een heerlijke plantaardige roomkaas gekocht op basis van noten. Nog lekkerder dan gewone roomkaas.
   Mmmm. Dat schijn je ook zelf goed te kunnen maken met noten en rejuvelac (of als alternatief ‘kanne brottrunk – in DLD te koop bij natuurwinkels). Dat wil
   ik nog steeds proberen 🙂 Veel succes met het laten staan. Ik heb zo’n vermoeden dat ik er binnenkort ook weer voor ga. Je motiveert me! 😉 Groetjes, Janet

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *